Electorala 2019

Va scăpa Șor de judecată dacă i se va valida mandatul de deputat?

Colaj: Agora.md

Potrivit expertului în drept constituțional Nicolae Osmochescu, sesizat de agora.md, dacă alegerile și mandatul de deputat al lui Ilan Șor vor fi validate, acesta nu va putea fi judecat sau cercetat penal fără acordul Parlamentului. Amintim că dosarul de judecată în care este cercetat Ilan Șor a fost transferat spre examinare la Curtea de Apel Cahul, unde ședințele de judecată în acest caz au fost amânate de mai multe ori, inclusiv pentru a permite candidatului să își desfășoare campania electorală.

„Din momentul când este validat mandatul, el se bucură de imunitate parlamentară și atât. El nu poate fi judecat, cercetat penal fără acordul Parlamentului, care are o procedură foarte strictă. Se cere solicitarea procurorului general de ridicare a imunității de parlamentar. Solicitarea se examinează inițial în Comisia juridică numiri, imunități a Parlamentului. Comisia dă un aviz fie pozitiv, fie negativ. După asta, se propune examinarea în ședința Parlamentului și se votează în ședința plenară. La toate etapele, deputatul are dreptul său de cetățean, în afară de dreptul de deputat, să prezinte materiale, să se apere etc. Aici e tot foarte clar”, a declarat Nicolae Osmochescu.

Expertul a făcut trimitere la Constituție, care prevede că deputatul se bucură de imunitate parlamentară, dar și la legea cu privire la statutul deputatului. „Deputatul se bucură de imunitate parlamentară și nu poate fi supus la niciun fel de proceduri judiciare sau de anchetare fără acordul expres de ridicare a imunității parlamentare, votată de către Parlament. Aici nu pot fi alte interpretări sau speculații”, a spus doctorul în drept.

Legea despre statutul deputatului în Parlament dedică un capitol aparte legat de imunitatea deputatului. Cu toate acestea, nu există o formulare expresă despre ce se întâmplă cu un dosar penal deschis înainte ca inculpatul să ajungă deputat.

Între timp, luni la o conferinţă de presă, vorbind despre rezultatele alegerilor din 24 februarie c. Ilan Şor a declarat vizavi de circumscripţiile uninominale Orhei şi Ivancea, unde scrutinul a fost câştigat de reprezentanţii partidului său, că “de mâine, locuitorii celor două circumscripții vor trăi ca în Monaco”.

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close