Electorala 2019

Va scăpa Șor de judecată dacă i se va valida mandatul de deputat?

Colaj: Agora.md

Potrivit expertului în drept constituțional Nicolae Osmochescu, sesizat de agora.md, dacă alegerile și mandatul de deputat al lui Ilan Șor vor fi validate, acesta nu va putea fi judecat sau cercetat penal fără acordul Parlamentului. Amintim că dosarul de judecată în care este cercetat Ilan Șor a fost transferat spre examinare la Curtea de Apel Cahul, unde ședințele de judecată în acest caz au fost amânate de mai multe ori, inclusiv pentru a permite candidatului să își desfășoare campania electorală.

„Din momentul când este validat mandatul, el se bucură de imunitate parlamentară și atât. El nu poate fi judecat, cercetat penal fără acordul Parlamentului, care are o procedură foarte strictă. Se cere solicitarea procurorului general de ridicare a imunității de parlamentar. Solicitarea se examinează inițial în Comisia juridică numiri, imunități a Parlamentului. Comisia dă un aviz fie pozitiv, fie negativ. După asta, se propune examinarea în ședința Parlamentului și se votează în ședința plenară. La toate etapele, deputatul are dreptul său de cetățean, în afară de dreptul de deputat, să prezinte materiale, să se apere etc. Aici e tot foarte clar”, a declarat Nicolae Osmochescu.

Expertul a făcut trimitere la Constituție, care prevede că deputatul se bucură de imunitate parlamentară, dar și la legea cu privire la statutul deputatului. „Deputatul se bucură de imunitate parlamentară și nu poate fi supus la niciun fel de proceduri judiciare sau de anchetare fără acordul expres de ridicare a imunității parlamentare, votată de către Parlament. Aici nu pot fi alte interpretări sau speculații”, a spus doctorul în drept.

Legea despre statutul deputatului în Parlament dedică un capitol aparte legat de imunitatea deputatului. Cu toate acestea, nu există o formulare expresă despre ce se întâmplă cu un dosar penal deschis înainte ca inculpatul să ajungă deputat.

Între timp, luni la o conferinţă de presă, vorbind despre rezultatele alegerilor din 24 februarie c. Ilan Şor a declarat vizavi de circumscripţiile uninominale Orhei şi Ivancea, unde scrutinul a fost câştigat de reprezentanţii partidului său, că “de mâine, locuitorii celor două circumscripții vor trăi ca în Monaco”.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker