RezinaSocial

Alături mai mult de jumătate de secol

Cineva spunea că un prieten adevărat poate fi asemănat cu un înger păzitor. Pentru mine anume așa este Valentina Lujan (Taran). Ne-am cunoscut în timpul studiilor la Institutul Pedagogic din Tiraspol în anul 1962.

Eram colege de grupă la Facultatea Biologie și Chimie. Am fost și suntem mândre că am absolvit anume această instituție, cea mai veche din Moldova. Ne-am împrietenit în timpul practicii pedagogice la Școala Medie din satul Cinișeuți (eu eram absolventă a acestei școli). Ne-au unit aceleași interese, împreună organizam activități extrașcolare, ne pregăteam de lecții. După absolvirea institutului Valentina a fost repartizată la Cimișlia, eu – la Pereni (Rezina), dar ne-am pus scopul să fim împreună şi l-am atins. Din 1972 predăm chimia și biologia în școala din Cinișeuți. Aveam multe griji la şcoală, pregăteam copii pentru concursuri raionale și republicane, pentru examene de admitere în instituții de învăţământ superior. Aveam rezultate bune, eram apreciate de către direcția școlii, direcția raională învățământ, minister. În primii 5 ani de lucru în perioada concediilor practicam turismul. Am cutreierat munții Caucazului, Crimeea, Carpații. O bună parte din salariu o cheltuiam pe literatură metodică şi artistică. Pe an ce trecea prietenia noastră devenea tot mai strânsă. Deviza activității noastre era „Chimia poți să n-o știi, dar om ești obligat să fii”.

De la un timp ambele am rămas singure, Dumnezeu a chemat bărbații noștri în Împărăţia Sa. Viața noastră s-a complicat, dar ne descurcăm. Împreună lucram pământul, strângeam roada. Acum participăm activ la viața socio-culturală a satului, în calitate de voluntare ne implicăm în activităţile AO Speranța, promovăm modul sănătos de viață.

Drept motiv pentru această destăinuire a servit şi faptul că în luna februarie scumpa mea prietenă a marcat o aniversare onorabilă. Cu acest prilej, alături de alte două prietene, Eudochia Caravai și Lidia Corj, dar şi de grupul de voluntari în frunte cu Ana Maznic, îi aducem în dar Valentinei cele mai sincere felicitări şi îi dorim multă sănătate, iar credința, speranța, răbdarea s-o însoțească mereu şi în continuare, atât cât bunul Dumnezeu o va avea în pază Sa.

Liubovi Golub, s. Cinişeuţi

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker