InvestigațiiRezina

„Borşul lui Lupaşcu”: acţiunile poliţiei şi verdictul judecăţii

Angajatul Inspectoratului de Poliţie Rezina, în procesul percheziţionării automobilului lui Victor Lupaşcu.

 

 

Colegiul Penal al Curţii de Apel Chişinău a respins ca nefondat recursul agentului constatator din cadrul Inspectoratului de Poliţie Rezina Vadim Garpatii împotriva hotărârii Judecătoriei Orhei, sediul Rezina din 08 noiembrie 2018 prin care a fost declarat nul procesul-verbal contravenţional în privinţa lui Serghei Lupaşcu, administrator al SRL Max-Victor. Potrivit instanţei, Serghei Lupaşcu nu a săvârşit contravenţia incriminată.  Decizia Curţii de Apel este irevocabilă.

 

Percheziţii şi sechestrări

Amintim că la 19 ianuarie 2018, un desant de colaboratori ai poliţiei, Direcţiei pentru siguranţa alimentelor Rezina şi Serviciului fiscal de stat a efectuat un control-percheziție la întreprinderile Maximal-Profit SRL (administrator Victor Lupașcu) și Max-Victor SRL (administrator Serghei Lupașcu).

Conducător și responsabil de efectuarea percheziției s-a declarat noul angajat al Inspectoratului de Poliţie Rezina Vadim Garpatii, care de fapt nici nu figu-ra în ordonanța de efectuare a perchezițiilor, precum nici în alte acte legale. În aceeaşi zi, pe reţelele sociale a fost plasată o înregistrare video, în care cei cu percheziţia „demonstrau o mulţime de încălcări”, informând opinia publică că administratorului SRL Max-Victor i-a fost întocmit un proces-verbal de contravenţie pentru încălcarea Legii nr. 235 din 20.07.2006 cu privire la comerţul interior şi lipsa actelor de provenienţă a mărfii transportate la momentul controlului.

În afară de întreprinderile celor două firme, în aceeași zi a fost supus percheziției şi automobilul Opel Astra, la volanul căruia se afla Serghei Lupașcu. După ce au fost sustrase și nimicite două borșuri,  alte câteva porţii de produse alimentare, automobilul, fără a fi întocmite careva acte, a fost sechestrat şi plasat de către Vadim Garpatii în curtea Inspectoratului de Poliţie Rezina.

Tocmai peste două luni şi ceva, Vadim Garpatii a întocmit pe numele lui S. Lupaşcu un proces-verbal cu privire la încălcarea art. 265 Cod contravenţional RM (Achiziţionarea, păstrarea, transportul spre comercializare şi comercializarea ilegală a valorilor materiale), fapte ce se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice şi de la 300 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice. Victor şi Sergiu Lupaşcu din start au calificat cele întâmplate drept act de intimidare, terorizare şi defăimare din partea poliţiei, cu depășirea flagrantă a atribuțiilor de serviciu în primul rând de către Vadim Garpatii, care, în opinia tatălui şi fiului Lupaşcu ar fi acționat la comanda unor persoane suspuse, care astfel intenţionau să-l „cuminţească” pe consilierul raional Victor Lupaşcu.

Pledând nevinovat, iar procesul-verbal, amenda şi sechestrarea automobilului calificându-le drept acţiuni ilegale, Serghei Lupaşcu le-a reclamat în judecată. După un proces judiciar de un an şi trei luni, justiţia i-a dat dreptate. La 19 februarie 2019 Poliţia i-a restituit automobilul.

 

Instanţa a constatat: afirmaţiile poliţiei poartă un caracter declarativ

Cercetând minuţios materialele cauzei, probatoriul prezentat, instanţa de fond a considerat că poliţia n-a demonstrat cu probe concludente vinovăţia lui Serghei Lupaşcu în săvârşirea contravenţiei incriminate, nu a prezentat în judecată nici un martor ocular, direct sau indirect şi nici o altă probă rezultată din desfăşurarea unor măsuri speciale de investigaţie sau rapoarte de expertiză din care ar fi rezultat că produsele depistate în automobilul lui Serghei Lupaşcu în ziua respectivă sau anterior au fost livrate către persoane fizice sau juridice; că afirmaţiile invocate în procesul-verbal poartă un caracter declarativ.

Agentul constatator mai afirmă că Serghei Lupaşcu ar fi încălcat Legea 235 cu privire la comerţul interior. „Dar de fapt comerţul interior este reglementat de Legea nr. 231 din 23.09.2010. Prin urmare, agentul constatator nu a indicat corect actul legislativ care determină norma materială presupus încălcată de către contravenient. Din actul întocmit nu rezultă că prin faptele lui S.Lupaşcu ar fi fost cauzate careva prejudicii, pentru care acesta ar urma să fie tras la răspundere”, se mai menţionează în hotărârea instanţei de fond.  Din aceste considerente judecata a admis contestaţia lui Serghei Lupaşcu şi a declarat nul procesul-verbal cu privire la contravenţie întocmit de V.Garpatii. Potrivit aceleiaşi decizii, automobilul de marca Opel-Astra, sechestrat de poliţie la momentul efectuării percheziţiei, urmează a fi restituit lui Serghei Lupaşcu.

Vadim Garpatii, autorul procesului-verbal cu privire la încălcările incriminate lui Serghei Lupaşcu, a atacat cu recurs hotărârea Judecătoriei Rezina la Curtea de Apel Chişinău. Printr-o decizie irevocabilă, Curtea a respins ca nefondat recursul poliţistului V.Garpatii, lăsând în vigoare verdictul instanţei de fond – Judecătoria Rezina.

Prin intermediul ofiţerului pentru relaţiile cu mass-media a Inspectoratului de Poliţie Rezina, pe 21 februarie i-am solicitat lui V.Garpatii să comenteze hotărârile instanţelor de judecată, dar până la darea în tipar a acestui număr nu am primit răspuns.

Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker