ȘtiriSTOP FALS

Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți

În ultima săptămână de campanie electorală a fost distribuit un pliant al Partidului Democrat din Moldova (PDM), în care sunt prezentate realizări ale partidului, dar în același timp se fac unele afirmații despre principalii concurenți ai PDM – Blocul electoral ACUM și Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM). Portalul Stopfals.md a verificat aceste afirmații – ele nu corespund adevărului.

 

Din pliantul electoral: ACUM și PSRM vor tăia pensiile și salariile, alocațiile, îndemnizațiile și compensațiile

În programele electorale ale celor doi concurenți electorali nu există prevederi de micșorare a plăților sociale. Dimpotrivă, în angajamentul ACUM se menționează că „salariul mediu va crește până la cel puțin 11.000 lei pe lună și veniturile tuturor pensionarilor vor crește peste nivelul minim de existență”.

Blocul ACUM promite adoptarea cadrului legal cu privire la crearea pilonului II de pensii, care ar permite angajaților să-și asigure veniturile prin intermediul fondurilor private de pensii.

 

Partidul Socialiștilor din Moldova, de asemenea, își planifică să majoreze salariile. În Platforma electorală PSRM este precizat că „salariul mediu în țară va crește până la 600 de euro, iar pensia medie va fi majorată până la 300 de euro”.

Din pliantul electoral: ACUM și PSRM vor închide școlile

În programul electoral al Blocului ACUM este specificat că va fi majorată „finanțarea școlilor și grădinițelor, precum și a salariilor din învățământ, astfel încât părinții să nu fie obligați să plătească suplimentar”.

În Platforma electorală a PSRM este indicat că va fi stopat procesul de „închidere a școlilor și grădinițelor sub pretextul optimizării și că școala primară și grădinița trebuie să funcționeze în fiecare localitate din țară”.

Potrivit datelor BNS, în perioada 2012-2015 (când Maia Sandu a fost ministră a Educației), în Republica Moldova au fost închise 73 de școli. În 2016 -2018 au fost închise 80 de școli.

Din pliantul electoral: Maia Sandu nu va da alocații pentru copii. ACUM (PAS-PPDA) și PSRM nu vor ajuta familiile în creșterea copiilor

În pliant este publicată o pretinsă declarație a Maiei Sandu, precum că „minorii trebuie întreținuți de părinți, nu de stat” și că „ea va stopa plata îndemnizației votate de PDM – de 10 mii de lei la nașterea copiilor”. Această declarație îi aparține, de fapt, candidatei democrate Ruxanda Glavan, fosta ministră a Sănătății, care a publicat pe contul său din Facebook un mesaj, în care o acuză pe lidera PAS, Maia Sandu, de faptul că atunci când era ministră a Educației ar fi refuzat să avizeze un proiect de lege care prevedea majorarea alocațiilor pentru unele categorii de minori. Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național PAS și candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare, a declarat pentru portalul Stopfals.md că PDM manipulează cu acest subiect în scop electoral și că Maia Sandu, pe când era ministră a Educației, nu avea treabă cu asistența socială.

Din pliantul electoral: Pacienții vor plăti mai mult pentru tratamente. ACUM (PAS-PPDA) și PSRM vor reintroduce plata la medicamente oferite gratuit de către PDM

În programele electorale ale Blocului ACUM și PSRM sunt incluse angajamente de îmbunătățire a serviciilor în sistemul medical și de micșorare a prețurilor la medicamente. Astfel, unul din cele 5 angajamente incluse în programul electoral al Blocului ACUM, este „reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamente și sporirea accesului la servicii de sănătate calitative”.

În Platforma Electorală a PSRM este menționat că „în următorii 4 ani va fi majorat de cel puțin 2 ori volumul finanțării de către stat a medicinei, ceea ce va conduce la majorarea semnificativă a cheltuielilor pentru salarizare, stoparea exodului de cadre, atragerea tinerilor specialiști, efectuarea modernizării instituțiilor medicale”.

Portalul Stopfals.md a solicitat opinia Blocului ACUM referitor la acuzațiile din pliantul electoral al PDM. Într-un răspuns expediat de serviciul de presă se spune că informația este falsă: „Toate informațiile prezentate de PD în pliantul denigrator sunt minciuni. E cea mai mizerabilă campanie desfășurată vreodată în Republica Moldova”.

PSRM la fel a respins acuzațiile. Irina Astahova, purtătoarea de cuvânt a PSRM, a declarat pentru portalul Stopfals.md că asemenea acțiuni ar fi, de fapt, provocări. „Este clar că partidul de guvernământ acuză și denigrează oponenții care le pot lua locul. În ultima vreme, lupta s-a întețit, sunt multe provocări, multe acuzații nefondate”.

La rândul său, Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al PDM, a confirmat pentru portalul Stopfals.md că pliantul aparține democraților. El neagă că informația ar conține denigrări, menționând că în materialul electoral sunt inserate acțiunile PDM. „În ceea ce privește realizările PDM, pliantele, publicitatea etc., tot timpul Partidul Democrat a fost transparent și nu a fost folosit nimic în dezinteresul altor concurenți electorali. Dacă sunt indicate aceste lucruri: că s-a majorat pensia, s-a modificat sistemul de salarizare – pot doar să confirm aceste lucruri. Referitor la programul celorlalți candidați electorali, nu aș vrea să mă expun, nu ține de competența mea. Să vadă ei dacă sunt corecți sau nu…”, a concluzionat Vitalie Gamurari.

Pliantul PDM a fost publicat cu un tiraj de un milion de exemplare.

Lilia Zaharia, Rodica Malic, Stopfals.md

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker