Electorala 2019OrheiRezinaȘoldăneștiTelenești

Alegerile parlamentare: aşteptări şi rezultate

În imagine: 24.02.2019. Ala Mârza, pe Facebook: De la 7.00 – pornită la Rezina… Am așteptat mult autobuzul de rută. S-a oprit la stație unul gri, pe care era scris: ZAKAZNOI. Un domn cu o listă în mână a spus că pot urca doar acei care merg la Rezina să-l voteze pe Alexandru Oleinic… Pe la 8.00, m-au luat niște colegi, cu automobilul. Toți am rămas uimiți când am văzut la Palatul de Cultură, unde e secția noastră, nr. 47, un rând uriaș… Zadarnic am stat afară, înghețată, aproape 4 ore, într-o înghesuială strașnică… N-am rezistat… Mi-am luat rămas bun de la un domn minunat, medic în Râbnița, care continua să stea eroic, deși înghețase grozav. Am venit la Râbnița după 12.00 … Poate seara vom putea intra în secția de votare… Numai să ne ajungă buletine, căci multe autocare din oraș și din raionul Râbnița îi duc (ORGANIZAT!) pe mii de oameni la Rezina. Vorbeau în acea coadă strașnică despre 400 de lei/ruble sau 20 de dolari, pe care îi vor primi când vor arăta ștampila, revenind în Râbnița…

 

La 24 februarie 2019, în Republica Moldova, în premieră, au avut loc alegeri parlamentare după sistemul electoral mixt. De data aceasta alegătorii au trebuit să voteze cu 2 buletine: unul pentru formaţiunile-candidate pe circumscripţia naţională, altul – pentru candidaţii pe circumscripțiile uninominale.

În paralel s-a desfășurat și referendumul consultativ care a vizat reducerea numărului de deputați în Parlament, dar și dreptul populaţiei de a revoca parlamentarii.

 

Alegeri măsluite din start

PDM a guvernat de unul singur Republica Moldova ultimii trei ani, timp suficient pentru a convinge electoratul că este cel mai bun şi că politicile lui în economie, justiţie, sfera socială etc. sunt cele mai avantajoase pentru ţară şi popor. În mod normal, după o asemenea perioadă, plină de „realizări şi fapte bune” aidoma cărora, potrivit democraţilor, Moldova nu a mai ştiut, PDM nu ar fi trebuit să aibă motive de îngrijorare vizavi de alegerile din 24 februarie curent. Pentru că ce om normal, pus să aleagă între bine şi rău, va alege răul? Dar, înţelegând, probabil, că realităţile diferă mult de declaraţiile pompoase, binomul Plahotniuc&Dodon a întreprins un şir de măsuri care să le asigure menţinerea lor la putere. Mai întâi au făcut câteva experimente în ce priveşte posibilităţile de corupere a alegătorilor, demnitarilor, deputaţilor.  Convingându-se în ce condiţii acest mecanism poate da rezultatele dorite, binomul şi-a legiferat un nou sistem electoral, mai aproape de interesele lor. Apoi, utilizând masiv, cu încălcarea obraznică a legislaţiei şi regulilor omeniei, resursele administrative, au desfăşurat o campanie amplă de lustruire şi promovare a propriilor imagini şi interese: drumuri bune, majorări selective de salarii şi pensii, pomeni şi fel de fel de cadouri electorale, concerte şi alte manifestaţii culturale şi sportive, astfel recunoscând de fapt că încrederea alegătorilor faţă de „cel mai iubit partid” este foarte şubredă, lucru de altfel demonstrat şi de sondajele de opinie, care  arătau că în PDM au încredere 12-20% din cetăţeni, iar în liderul acestuia Vlad Plahotniuc – doar 2-3%. În orice ţară normală asemenea guvernanţi demult îşi dădeau demisia. În Republica Moldova asta nu s-a întâmplat, dimpotrivă, PDM se vrea în continuare la guvernare.

 

Sondajele şi realităţile

Potrivit unui sondaj prezentat de IMAS la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă (FDM), a cărei președintă este ambasadoarea Republicii Moldova în SUA, Cristina Balan, care anterior a ocupat și funcția de vicepreședintă a PDM, cu o săptămână înainte de alegeri, în Parlament urmau să acceadă patru concurenți electorali: PSRM, PDM, blocul ACUM și Partidul Șor. Sondajul nu indica nişte rezultate concrete, dar afirma că socialiștii și cei din blocul ACUM au pierdut din popularitate, iar democrații și cei din Partidul Șor ar fi urcat în preferințele electoratului.

Sondajele prezentate de către alte asociații sau companii, după cum remarca agora.md, susţineau că pe circumscripția națională au şanse să intre în Parlament doar trei concurenți: PSRM, PDM și Blocul ACUM.

Potrivit sondajului Asociației Sociologilor și Demografilor, rezultatele alegerilor urmau să arate astfel: PSRM – 49,6%, PDM – 19,5%, blocul ACUM – 16,1%, Partidul Șor – 3,2% din voturi.

Compania Date Inteligente, la 14 februarie, afirma: PSRM va acumula 43,8% din voturi, blocul ACUM – 23%, PDM – 22,7%, Partidul Șor – 5,4%.

Conform Barometrului Opiniei Publice, prezentat pe data de 7 februarie, PSRM urma să acumuleze 42,9% din voturi, blocul ACUM – 25,1%, PDM – 19,3%, Partidul Șor – 5,8% din voturi.

La alegerile din 24 februarie c., conform rezultatelor prealabile înregistrate de Comisia Electorală Centrală, PSRM a obţinut pe circumscripţia naţională 31,15% din sufragii, BE ACUM – 26,84%, PDM – 23,62% şi Partidul Şor – 8,32%.  Pe circumscripţiile uninominale PSRM s-a ales cu 17 deputaţi, BE ACUM – cu 12, PDM – cu  17, Partidul Şor – cu 2 deputaţi, candidaţi independenţi – 3 deputaţi.

 

Rezultatele pe circumscripţia naţională şi cele uninominale diferă

În raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti concurenţii electorali implicaţi în alegeri pe circumscripţia naţională au înregistrat rezultate conform tăbliţei de mai jos (%):

Raionul      PDM           AE ACUM          PSRM                  Partidul Şor

Orhei          14,56          19,05                   6,79                     55,12

Rezina        36,29          20.88                   20,38                   14,39

Şoldăneşti   42,36          16,77                   17,88                   14,87

Teleneşti     29,14          36.93                   11,90                   14,91

În circumscripţiile uninominale situate în regiunea Orhei rezultatele diferă mult de cele din circumscripţia naţională. Aceste teritorii vor fi reprezentate în Parlament cu o deputată a PDM – Eleonora Graur, care în circumscripţia Rezina a fost susţinută de 41,32% dintre alegătorii participanţi la votare; o deputată din partea Blocului Electoral ACUM – Maria Ciobanu, care a acumulat 33,17% din voturile alegătorilor din circumscripţia Teleneşti şi doi deputaţi din partea Partidului Şor, însuşi Ilan Şor, care în circumscripţia Orhei a acumulat 59,22% de voturi şi Marina Tauber, care a învins în circumscripţia Ivancea cu rezultatul de 42,92%.

Preşedintele raionului Orhei Tudor Golub, primarul de Teleneşti Vadim Lelic, care se numărau printre favoriţii scrutinului, s-au ales doar cu locurile doi în circumscripţiile în care au candidat.

Un semn specific pentru alegerile de duminică a fost prezenţa practic la toate secţiile de votare a agitatorilor PDM, PSRM şi Partidului Şor, care considerau de datoria lor să-i consulte neapărat pe alegători cu cine anume să voteze.  Nicăieri nu am văzut asemenea agitatori din partea Blocului ACUM, altor concurenţi electorali. În opinia mai multor alegători, graţie acestei modificări din Codul electoral, formaţiunile nominalizate mai sus au câştigat suplimentar un număr oarecare de voturi din tabăra indecişilor sau alegătorilor neinformaţi.

 

Sindromul transnistrean

La alegerile prezidenţiale din toamna lui 2016 autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol au demonstrat destul de evident ce pot face atunci când au interesul. Cei câteva mii de alegători aduşi în mod organizat la secţiile de votare de pe malul drept au  jucat un rol important în victoria din turul doi a lui Igor Dodon în lupta pentru funcţia de Preşedinte. Atunci lumea vorbea că transnistrenii au manifestat asemenea activism fiind plătiţi de anumiţi susţinători ai lui I.Dodon, dar organele de drept au preferat să nu verifice acele zvonuri.

Duminică operaţia s-a repetat, dar într-o proporţie de câteva ori mai mare. Dis-de-dimineaţă Rezina şi Şoldăneştii au fost inundate de zeci de autocare, microbuze, automobile cu alegători din partea stângă a Nistrului, multe cu numere de înmatriculare din Chişinău, raioanele Rezina, Şoldăneşti. Un rezinean ne povestea că pe la orele 4-5 spre Râbniţa au trecut mai multe coloane de autocare şi microbuze goale, ca apoi să se întoarcă pline cu alegători. Secţiile de votare din Rezina şi Şoldăneşti ale circumscripţiilor uninominale nr. 47 de la ora 07.00 deja erau asaltate de sute de cetăţeni din raioanele Camenca, Râbniţa, situaţie care s-a păstrat aproape până la închiderea secţiilor. Un medic cunoscut din Râbniţa, care a stat la coadă circa 4 ore, dar aşa şi n-a reuşit să voteze, ne-a explicat motivele acestui activism politic ieşit din comun: „Deplasarea alegătorilor este organizată în mare parte de administraţiile întreprinderilor şi instituţiilor care şi informează lumea pentru cine anume să voteze. Fiecare vot pentru PDM, PSRM şi pentru Alexandru Oleinic se plăteşte cu 400 de ruble sau 20 de dolari. Oamenilor li se înmânează pliantele respective, indicându-li-se pentru care concurent să voteze. Achitarea se face la prezentarea buletinului de vot cu ştampila „votat”. Taxa pentru Partidul Şor, din câte am înţeles, este mai mică şi acest concurent este recomandat spre susţinere mai ales sătenilor. Pe piaţa din Râbniţa stau o mulţime de autobuze şi microbuze venite de pe malul drept. Mijloacele de transport cu numere de înmatriculare transnistrene, care din diverse motive nu pot trece Nistrul, aduc lumea până pe pod, de unde este preluată de mijloacele de transport de aici”, ne-a spus medicul râbniţean.

Apropo, deja în primele ore, pe reţelele sociale au apărut o sumedenie de sesizări în adresa organelor electorale şi celor de drept vizavi de aceste încălcări. Or, legea nu permite aducerea organizată a alegătorilor la secţiile de votare şi plătirea acestora. Ulterior a apărut o informaţie că şi Partidul Democrat a sesizat Comisia Electorală Centrală în legătură cu faptul că socialiștii ar oferi bani pentru participarea transnistrenilor la vot. Pe de altă parte, şi Igor Dodon a denunțat folosirea resursei administrative în vederea aducerii organizate la votare a locuitorilor din regiunea transnistreană.

Alina Rusu, președinta CEC, a confirmat că instituția a primit câteva sesizări legate de transportarea organizată a cetățenilor domiciliați în stânga Nistrului, fără a concretiza ce va întreprinde CEC în acest sens. Şi factori de decizie de la Inspectoratul General de Poliţie au confirmat că au fost sesizaţi la temă, dar nu au spus că ar fi întreprins careva măsuri întru curmarea ilegalităţilor.

 

Demoralizare şi degradare

Alături de multiplele acte de corupere a alegătorilor, promovate tot mai activ de PDM, PSRM şi Partidul Şor, „măsurile organizatorice” utilizate de aceştea  şi susţinătorii lor pentru motivarea alegătorilor din stânga Nistrului să participe la alegeri mărturisesc despre o demoralizare masivă, dar şi o degradare foarte periculoasă a conştiinţei civice şi naţionale a electoratului moldovenesc.

 

Şoldăneştenii au preferat PDM

La alegerile din 24 februarie, aproape fiecare al doilea alegător din raionul Șoldănești participant la votare a susținut echipa PDM.

 

 

Astfel, dacă la parlamenta-rele din 2014 formațiunea respectivă a acumulat în raionul Șoldănești 4760 de voturi, adică fiecare al patrulea vot, duminică peste şapte mii de șoldăneșteni au dat preferință acestui concurent electoral.

Practic, s-a dublat și numărul susținătorilor socialiștilor. Pentru steluță au votat aproximativ trei mii de oameni. Blocul electoral ACUM s-a bucurat de susținerea a 2,8 mii de cetățeni.

Majoritatea factorilor electorali au menționat acti-vismul înalt al șoldăneștenilor. Spre exemplu, la ora 12, la secţiile de votare din raionul Şoldăneşti, mai ales cele deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului, era mare aglomeraţie. Ca să îşi exercite votul, oamenii erau nevoiţi să stea la coadă. Ca și la scrutinele anterioare, cel mai mare flux de alegători a fost atestat în primele ore ale zilei. Alegătorii susţineau că de votul lor depinde soarta ţării și asta îi motivează să se prezinte la secțiile de votare.

Să-şi exercite dreptul la vot, la Şoldăneşti, au venit şi mulţi locuitori din orașul și raionul Râbniţa. Unii au venit cu propriile automobile, alţii au recunoscut că au fost aduşi organizat. Majoritatea dintre aceștia însă se revoltau că sunt nevoiți să aștepte ore întregi pentru a ajunge la urnele de vot. Spre exemplu, un cuplu ne-a spus că au stat la coadă peste 4 ore, ca până la urmă să-și încerce norocul la altă secție de votare. La cele 3 secții de votare deschise la Șoldănești special pentru cei din stânga Nistrului ni s-a spus că la scrutin au participat aproximativ două mii de cetățeni stabiliți cu traiul în stânga Nistrului.

Potrivit informaţiilor oferite de site-ul Comisiei Electorale Centrale, cec.md, la votare au participat aproximativ 17 mii de cetățeni din raionul Șoldănești, ceea ce constituie 51 % din numărul total de alegători înscriși în liste.

Datele mai arată că șoldăneștenii au înregistrat un activism mai redus comparativ cu electorala din 2016. Atunci au votat circa 19 mii de persoane sau 57 la sută din cei înscriși în liste.

 

Telenești. Rezultate prognozabile

Rezultatele alegerilor pe circumscripția uninominală nr. 14 Telenești au dat peste cap nişte prognoze, deşi într-un fel erau aşteptate. Reporterul nostru a fost prezent practic la toate lansările celor șase pretendenţi la funcţia de deputat pe circumscripția respectivă. Mai apoi a participat la organizarea de către săptămânalul CUVÂNTUL a unui ciclu de dezbateri electorale cu aceşti candidaţi, o posibilitate importantă de a se promova gratuit, pe care nu toţi au utilizat-o.

Acum o lună la biblioteca din Telenești Ion Câșlea, liderul unui ONG de la Chișinău, a organizat o dezbatere despre situația social-economică din orașul și raionul Telenești cu participarea lui Vadim Lelic, primarul oraşului și o echipă a Platformei DA condusă de Veaceslav Marandici, președintele organizației teritoriale a acestei formațiunii.Operând cu argumente indubitabile, Vadim Lelic s-a prezentat mult mai bine decât oponenţii săi. Veaceslav și cu echipa sa nu a avut ce-i riposta lui Lelic decât dec-larând că “Teleneștiul este afectat de hoție și corupție până în măduva oaselor”, fără a prezenta şi careva probe.

Dar una e să candidezi la primărie și alta – la deputăție. Acum un an, sub ctitoria lui Eugen Nichiforciuc, deputat PDM, organizația PLDM din Telenești a trecut aproape în componenţă deplină la PDM. Ideea n-a fost susținută de către un primar, trei consilieri raionali, dar şi rău văzută de unii fruntași ai PDM din raion.

”Nimeni nu i-a impus cu forța să treacă la PD, trebuiau să se gândească la alegătorii care i-au votat. Termină mandatul și fă ce doreşti, dar nu dezamăgi alegătorul care mai poate ierta minciuna, dar trădarea – niciodată”, mi-a spus unul dintre peledemiştii consecvenţi.

Apariția deputatei Maria Ciobanu în calitate de candidată pentru alegerile parlamentare din partea Blocului Electoral ACUM pe circumscripţia nr.14 Teleneşti a fost o surpriză, pentru că mai mulţi se așteptau că aici va candida Andrei Năstase, de baştină din acest raion. Se părea că Vadim Lelic n-are de ce–şi face griji, administraţia oraşului a implementat în ultimii ani mai multe proiecte, activitatea ei este apreciată pe mai multe dimensiuni. Era bine ca primarul să mai iasă în lume, să participe la dezbateri publice cu alți candidați, să dea niște explicații orășenilor vizavi de unele probleme rămase nesoluţionate pe parcursul celor trei mandate ale sale de primar. Nu a făcut-o, preferând întrunirile cu auditorii care nu pun întrebări incomode…

Între timp, pe rețelele sociale a apărut grupul ”Nu votăm PDM și pe Plahotniuc”, care în câteva zile a adunat circa 2000 de membri, în fond, oponenţi ai primarului. În rezultat, deși în raion s-au folosit la maximum resursele administrative, pentru Vadim Lelic au lucrat mai mulţi demnitari, funcţionari, victoria a revenit candidatei Blocului  ACUM, Maria Ciobanu. V. Lelic, care s-a clasat pe locul II, a adunat 29,14 % din voturi. Valerian Cristea, reprezentantul Partidului Șor, care tot și-a construit mesajul electoral pe drumuri asfaltate, magazine sociale etc., a fost susţinut de 14% din alegători.

La Bănești am discutat  cu un grup de săteni care veniseră acasă să voteze şi se întorceau în capitală, unde locuiesc. Aceștea mi-au arătat tronsonul drumului Chișinău-Bălți, care trece prin localitate, cu asfalt complet distrus.

”Am votat pentru altcineva decât PDM și am venit la baștină special pentru asta!”, mi-au spus un cuplu care așteptau transport de ocazie spre capitală.

 

La Orhei – atmosferă total diferită

Dacă la Telenești scrutinul a decurs într-o atmosferă normală, liniştită, la Orhei situația a fost alta. La secția de votare nr. 6, aflată în incinta Centrului de Cultură Andrei Suruceanu tineri în salopete albastre cu sigla PDM-ului  mi-au dat aproape cu forța un fluturaș în care eram chemat să votez formațiunea   respectivă. Ceva mai într-o parte la fel acţiona un grup de bărbați bine făcuţi, cu fulare albe cu însemnele Partidului Șor.  Ceva mai la deal câteva doamne în vârstă încercau să convingă o doamnă să voteze neapărat cu I.Şor pentru că acesta degrabă va deschide la Orhei o universitate cu 12 facultăți. Lângă secția de votare aflată în incinta Colegiului Pedagogic Vasile Lupu am găsit un alt post al Partidului Şor, străjuit de un bătrân aghezmuit, care  se răsti la mine să nu-l fotografiez numai pe el, dar și pe o doamnă aflată peste drum, care răspândea fluturași ai PSRM. Tineri și tinere în salopete albastre făceau de serviciu la secția de votare aflată în Şcoala de muzică.

Președinte al secției de votare de la Colegiul Vasile Lupu s-a dovedit a fi Victor Andrițchi, ex-polițist şi unul din organizatorii protestelor de la primărie în timpul mandatului lui Vitalie Colun. Acesta mi-a spus că lumea este mai activă și că votul va fi unul cu surprize. De fapt, unica surpriză a fost câștigul masiv al lui Ilan Șor și al Marinei Tauber, situație la care ne așteptam.

La Săseni, raionul Călărași, localitate care face parte din circumscripţia nr.18 Orhei, candidatul Valeriu Munteanu a descoperit nişte susținătoare ale Partidului Șor, care, aşezate la o masă, înregistrau pe cei care veneau să-și exercite dreptul la vot. Lângă gardul secției de votare, un alt grup de persoane, printre care se afla și un polițist, preparau frigărui în aer liber. Tinerii ne-au spus că sărbătoresc o zi de naștere. Valeriu Munteanu  ne-a spus că și în apropierea secțiilor de votare din alte localități se întâmplă același lucru.

În circumscripţia uninominală nr.18 Orhei au votat peste 24,5 mii de alegători, ceea ce constituie 38% din numărul celor înscrişi în listele de bază. Potrivit datelor CEC, peste 53% din votanţi sunt femei. 36,4% din numărul celor care au votat au fost persoane cu vârsta între 56-70 de ani, iar numărul tinerilor de 18-25 de ani nu depăşeşte cota de 7 la sută. Aceste cifre într-un fel explică votul masiv pentru Ilan Șor a celor care și-au schimbat preferințele de la PSRM și PCRM pe motiv că ”acesta deși fură, dar se împarte cu noi”.

Tudor Iaşcenco, Natalia Rotari, Ion Cernei          

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker