EconomieTelenești

Comerțul cooperatist, perturbat doar de migrația populației

Adunarea a fost moderată de către Alexandru Tăburceanu, primarul comunei Chițcani. Primul din dreapta – Vladimir Stratulat, preşedintele Cooperativei de consum Căzăneşti.

 

Peste 16 milioane de lei anual constituie volumul circulației mărfurilor în cadrul Cooperativei de Consum Căzănești din raionul Teleneşti. Peste 1,2 milioane de lei cooperativa achită statului sub formă de impozite și taxe, iar salariul mediu al celor 27 de angajați constituie 4700 lei. Comparativ cu anul 2009 volumul circulației mărfurilor a crescut de patru ori, s-a menționat în cadrul adunării generale de dare de seamă anuale a împuterniciților cooperativei, care a avut loc recent la Căzănești. 

La adunare au participat și primarii localităţilor din zona respectivă (Căzănești, Brânzeni, Târșiței, Negureni și Chițcani). Delegaţii au apreciat drept satisfăcătoare activitatea unităților de comerţ, menţionând că în magazinele cooperative poți găsi un asortiment bogat de mărfuri, multe dintre care sunt aduse la solicitarea cumpărătorilor.

Totodată vorbitorii au remarcat că volumul circulaţiei mărfurilor are tendinţă de descreştere pe motiv că tot mai puțină lume rămâne în sate. ”În ultimul timp, când mergi prin sat nici n-ai cui da bună ziua!”, a spus  una dintre  angajatele magazinului de la Negureni.

Ion Tulbure, primarul de Târșiței a remarcat că în ultimul timp lumea nu mai trebuie să plece la Orhei sauTelenești să procure ceva, pentru că poate găsi marfa la magazinul din sat. Totuși, migraţia populației, mai ales a celei tinere, perturbează activitatea economică pe mai multe domenii.

Participarea primarilor la adunarea generală a cooperativei nu a fost întâmplătoare. Cooperativa de Consum  Căzănești dispune de 10 unități comerciale în cele cinci comune și, precum a menționat primarul de Negureni, Grigore Munteanu, aceasta este cea mai fidelă plătitoare de taxe, dar și săritoare la nevoie”.

Consumcoop Căzănești este una dintre cele mai vechi şi mai vivace cooperative de consum din raionul Teleneşti. După cum ne-a relatat Vladimir Stratulat, preşedintele întreprinderii, mișcarea cooperatistă în comerț a luat naștere în Basarabia în a doua jumătate a sec. XIX: ”În anul curent omagiem 100 de ani de la fondarea primei structuri a cooperativelor  de consum în Basarabia, înstituită prin înalt decret regal.  Structura a fost destul de puternică, argumentată economic, așa că a funcționat și în perioada sovietică. Mișcarea cooperatistă de consum în toate timpurile a fost un exemplu economic  bun, dar și va rămâne”, a mai remarcat dl Stratulat.

 

Ion Cernei

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker