Electorala 2019

„PDM a cheltuit de 30 de ori mai mulți bani decât Blocul ACUM”

Igor Boțan, analist politic, observator la scrutinul parlamentar: „PDM a cheltuit de 30 de ori mai muți bani decât Blocul ACUM”

La 24 februarie 2019 a avut loc scrutinul pentru alegerea Parlamentului de legislatura a XXI-a. Potrivit datelor preliminare, rata de participare la votare a cetățenilor a fost de 49.20%, fiind cea mai joasă de la declararea independenței Republicii Moldova.

 

În legătură cu scrutinul din 24 februarie, analistul politic Igor Boțan, solicitat de ZdG, punctează câteva concluzii:

 

Un Bloc electoral, lipsit de resurse financiare, a reușit să se plaseze pe locul 2 în acest scrutin. Pentru comparație, Partidul Democrat a cheltuit de 30 de ori mai muți bani decât Blocul ACUM.

La Chișinău, unde există numeroase resurse media finanțate de PDM și PSRM și unde Blocul ACUM a fost denigrat constant, partidele de la guvernare au pierdut în fața ACUM.

În Diaspora, 70% din voturile cetățenilor au fost acordate Blocului ACUM. Devine clar de ce guvernarea le-a interzis celor plecați în străinătate să mai voteze utilizând acte de identitate expirate.

Referitor la Igor Dodon. Acesta ar trebui să iasă azi în public și să-și presoare cenușă pe cap, recunoscând eșecul socialiștilor, de care, de fapt, chiar el se face vinovat. Igor Dodon, unul dintre inițiatorii și promotorii sistemului electoral mixt, nu a înțeles că acest sistem îi va avantaja pe cei care vor cheltui mai multe resurse administrative.

Totodată, Igor Dodon a reușit să-și dezamăgească alegătorii. El a promis că își va sprijini partidul, chiar dacă nu va participa la alegeri, în calitate de candidat, după care, în special în ultima săptămână, a tăcut umil.

Acest scrutin a dezvăluit și pericolul coruperii alegătorilor prin intermediului fundațiilor și a acțiunilor de caritate. Devine clar că fundațiile de caritate cu origini politice ar trebui eliminate din R. Moldova. Nimeni altul decât Andrian Candu s-a lăudat că 1 milion de persoane au beneficiat în ultimul timp de suportul Fundației „Edelweiss”. Și Igor Dodon a anunțat că 500 de mii de cetățeni au primit daruri și ajutoare de la Fundația primei doamne. Și Ilan Șor a calculat că cele 100 de magazine sociale au deservit 300 de mii de alegători. Toate aceste aspecte ar trebui bine analizate. Ce rezultate ar fi obținut aceste trei formațiuni politice, dacă nu ar fi „învestit” în caritate?

Cum a fost posibil ca în cele două circumscripții electorale deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului să câștige doi candidați independenți, niște persoane anonime, despre care alegătorii nu cunosc mare lucru? Să sugereze cumva acest fapt că Transnistria pledează pentru „independență”? Pentru mine, personal, acesta e al IX-lea scrutin în care sunt și observator electoral. În urma analizei situației de la secțiile de votare în care au votat cetățenii din stânga Nistrului, afirm cu certitudine că există suficiente argumente ca aceste rezultate să fie contestate.

Conform datelor preliminare, după procesarea a 98,74% dintre procesele electorale, lider pe circumscripția națională este PSRM, care a obținut 31,35%, urmat de Blocul ACUM – 26,35% și PDM cu 23,89%. Partidul Șor a obținut 8,40% din voturi.

 

Foto: facebook.com/igbotan

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker