Util

Sezonul ciupercilor e în toi. Recomandările specialiștilor pentru a preveni intoxicațiile

Toamna este sezonul ciupercilor. Ciupercarii cutreieră pădurile pentru a-și face rezerve pe iarnă sau pentru a le vinde. Cel mai des comercianții îi puteți întâlni pe traseele din țară, la ieșirile din păduri. Totuși, dacă nu sunteți mari cunoscători, medicii recomandă să nu vă încredeţi în vânzătorii de ocazie, ei tot s-ar putea să nu le cunoască pe toate e care le-au cules şi să creadă că le veţi selecta acasă doar pe cele comestibile. Fiți atenți atunci când le consumați, unele pot fi otrăvitoare.

Simptomatic, intoxicaţiile cu ciuperci se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, îngălbenirea pielii, hemoragii, tulburări neurologice, afectarea creierului, rinichilor, ficatului, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie apare coma, urmată de decesul persoanei respective.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică Chişinău vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicaţiilor acute cu ciuperci:

• nu trebuie să consumaţi ori să degustaţi ciuperci, specia cărora nu o cunoaşteţi;

• fierbeţi ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 min, schimbând apa;

• nu implicaţi copiii în culegerea ciupercilor;

• limitaţi consumul ciupercilor de către copii;

• selectaţi minuţios ciupercile înainte de preparare;

• nu culegeţi ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide şi ierbicide;

• nu păstraţi un timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci;

• nu păstraţi ciupercile marinate şi sărate în vase de zinc;

• cumpăraţi ciuperci numai din unităţi autorizate (depozite alimentare, magazine, unităţi de alimentaţie publică), unităţi în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate şi care prezintă o garanţie pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.

Sursa: stirilocale.md

Foto simbol: protv.md

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker