Social

Marianna Tihu: „Credeți în voi, credeți în propriile forțe. Dizabilitatea nu trebuie să vă limiteze în realizarea viselor!”

 

Sursa foto: Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite”

O femeie plină de optimism, bunătate și energie – așa o găsim pe Marianna Tihu la prima întâlnire. Din copilărie, Marianna Tihu se deplasează cu ajutorul unui scaun rulant, iar școala a absolvit-o învățând la domiciliu. De mică i-a uimit pe toți cei din jur prin activismul, perseverența sa, dar și printr-o nestăvilită dragoste de viață. Încă fiind elevă a început să lucreze la Asociația „Motivație”, alături de alte persoane cu necesități speciale. Timp de câțiva ani a practicat dansurile și maraton în scaun rulant și a participat la competiții internaționale.

Când a intrat Facultatea de Economie la Universitatea din Comrat, frecvența la zi, „decanul a fost șocat, iar atunci când a auzit că vreau să trăiesc la cămin, a rămas complet fără cuvinte”, povestește eroina noastră. Rampe de acces nu erau, așa că Marianna era ajutată de toți colegii săi. Ulterior, Petru, pe atunci logodnicul ei, a construit o rampă din scânduri. Și totuși, uneori, pentru a-și apăra drepturile de studentă, Marianna a trebuit să ajungă până la Ministerul Educației, reușind, în cele din urmă, să-și rezolve singură problema.

La moment, Marianna este hotărâtă să-și pună în practică planul de afaceri pe care l-a scris, și anume, să-și deschidă propriul salon de frumusețe. Iar prin acest salon își propune să ajute femeile cu dizabilități să-și scoată în evidență individualitatea.  

 

Sursa foto: Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite”

– Mariana, cum sunt percepute femeile cu dizabilități în societatea noastră?

– Depinde unde: în spital, în școală, în universitate, în funcție de mediu, e diferit. Evident, cineva acceptă, cineva reacționează cu respingere. La momentul actual, femeile cu dizabilități nu se simt egale cu persoanele, care, în mod convențional, sunt considerate sănătoase. 

Dacă ați putea schimba ceva în societatea noastră, cu ce ați începe?

Mentalitatea. Cel mai important lucru pentru femeile cu dizabilități este să se simtă la fel ca și ceilalți, să fie tratate de cei din jur de la egal la egal. De asemenea, deseori, din cauza accesibilității, viața femeilor cu necesități speciale se limitează la cei patru pereți ai propriei locuințe, pentru că se jenează să iasă în stradă, în societate. Totodată, majoritatea spațiilor și localurilor din Moldova nu sunt adaptate pentru persoanele cu dizabilități. Și nu mai puțin important este atitudinea angajatorilor față de femeile cu dizabilități. În acest sens, e necesar să fie asigurate condiții ca femeile cu dizabilități să-și facă studiile, dar și să beneficieze de oportunități de angajare.

 

Sursa foto: Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite”

– S-ar schimba ceva în țară dacă femeile cu dizabilități ar fi implicate în procesele de luare a deciziilor la nivel local și regional?

– Cu siguranță se va schimba și neapărat spre bine. Femeile cu necesități speciale sunt mai sensibile față de problemele oamenilor și ele ar lua decizii în baza propriei experiențe. Respectiv, acestea vor influența viața tuturor femeilor, inclusiv a celor cu dizabilități. Nu trebuie să uităm că și femeile cu dizabilități vor și pot să ajute societatea, să contribuie la dezvoltarea ei și la soluționarea problemelor existente.

– Știu că ai un mic secret, legat de realizările din viața ta, de care ești foarte mândră. Despre ce este vorba?

– În Găgăuzia coordonez accesul la informații și asistență juridică primară al persoanelor cu nevoi speciale. Și, desigur, faptul că sunt mămică a unui băiețel. Are deja 4 anișori. Iar în curând voi deveni mamă pentru a doua oară – de data aceasta a unei fetițe.

 

Sursa foto: Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite”

– Acest program de instruire, susținut de UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor), a fost unic pentru Republica Moldova, căci era orientat spre consolidarea capacităților de lidere și abilitarea politică a femeilor cu dizabilități. Cu ce ai plecat de la acest curs?

– Mi-am dorit să acumulez cât mai multă experiență și asta am obținut! În urma acestui program, îmi doresc să candidez la alegerile locale și să fac în așa fel, încât vocea femeilor cu dizabilități să fie auzită.

– Ce mesaj ați avea pentru femeile cu dizabilități din Republica Moldova, care să le inspire și să le sprijine în viața lor?

– Credeți în voi și  în propriile forțe. Stabiliți-vă obiectivele și mergeți spre realizarea acestora, în pofida tuturor obstacolelor. Dizabilitatea nu este o condamnare, ci doar un imbold să învingeți!

 

Sursa foto: Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite”

Acest interviu este realizat în cadrul campaniei de sensibilizare, susţinere şi de promovare a femeilor cu dizabilități din Republica Moldova, sub genericul „Avem Abilități – dorim Posibilități!”, care a fost lansată pe data de 2 octombrie 2017 . Campania își propune să dezbată stereotipurile față de femeile cu dizabilități în Republica Moldova, privind rolul lor în societate. Printr-o serie de interviuri cu femei extraordinare, vrem să dăm dovadă că dizabilitatea nu este un obstacol pentru a deveni lideră și a contribui activ la dezvoltarea comunității sau pentru realizarea visurilor proprii.

Campania este organizată de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite”, în cadrul Programului național de consolidare a abilităților de lidere ale femeilor cu dizabilități  „Avem abilități – dorim posibilități!”. Programul este susținut de Programul ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

 

Scurt bio

Nume: Marianna Tihu-Andrușoi

Data nașterii: 24.01.1987.

Localitatea: or. Ceadir-Lunga, Gagauzia

Domeniul de activitate:  Parajuristă, activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker