Evenimente

După alegerile parlamentare, prețul la gaze ar putea crește considerabil

Imediat după alegerile parlamentare, Republica Moldova se poate confrunta cu o creștere semnificativă a tarifelor la gazele naturale, care va provoca și o scumpire și a alor servicii, notează, citat de unimedia.info.

În favoarea acestei impoteze mărturiseşte şi faptul că SA MoldovaGaz de obicei foarte pedantă în strângerea plăţilor, de data aceasta a amânat expedierea facturilor până la sfârşitul lunii februarie. Potrivit mold-street, la mijloc ar fi politica tarifară din ultimii trei ani şi majorarea preţului de import.

De exemplu, prețul mediu de import al gazelor naturale pe parcursul anului 2018 s-a majorat cu circa o treime – de la 215,7 dolari pentru o mie de metri cubi în primul trimestru al anului, la 283,2 dolari pentru o mie de metri cubi în ultimul trimestru.

În acelaşi timp în calculul tarifului mediu pentru anul 2018 a fost inclus un preţ mediu de doar 178,5 dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel doar în ultimul trimestru al anului trecut, când importul este de circa 400 de milioane de metri cubi (40% din consumul mediu anual) preţul de import a fost cu o sută de dolari mai mare decât cel inclus în tarif.

Potrivit sursei citate, doar aici s-a format o deviere financiară de circa 700 milioane lei, iar dacă mai luăm în calcul şi devierile din trimestrele precedente, apoi diferenţa este mult mai semnificativă şi poate fi recuperată doar din tarif. O estimare preliminară arată că ar putea fi necesară o ajustare cu 20% a tarifelor la gazele naturale.

Posibil că o parte din aceste devieri vor fi compensate din diferenţa dintre cursul mediu valutar inclus în tarif (17,68 lei pentru un dolar) şi cel real (circa 17 lei).

Dar mai există şi problema recuperării devierilor financiare negative de circa trei miliarde de lei acumulate de Moldovagaz în anii 2014-2015, din cauza neajustării la timp a tarifelor.

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker