Evenimente

Cine are nevoie de raioane?

În cadrul dezbaterilor preelectorale, solicitată să se expună privitor la actualitatea unei reforme teritorial-administrative în Republica Moldova, Eleonora Graur, pretendentă la mandatul de deputată în circumscripţia uninominală nr. 13, care include majoritatea localităţilor din raionul Rezina şi raionul Şoldăneşti, s-a pronunţat categoric împotriva lichidării raioa-nelor. Argumentul principal invocat de dna Graur este faptul că în acest format autorităţile publice sunt mai aproape de cetăţean.

Deputata n-a spus nimic despre povara financiară pe care o poartă contribuabilii pentru a întreţine aceste autorităţi şi care ar fi consecinţele optimizării acestora.

De altfel, un studiu efectuat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul a mediatizat nişte date foarte curioase. Potrivit acestuia, în anul 2017, raionul Şoldăneşti, de exemplu, şi-a acoperit necesităţile doar cu venituri din bugetul de stat. În volumul total al veniturilor raionului Orhei, unul dintre cele mai mari în republică, veniturile proprii constituie doar 0,6 %, al raionului Teleneşti – 0,1%, al raionului Rezina – 1,4%. 68-69 la sută din veniturile raioanelor sunt cu destinaţie specială – pentru învăţământ. A doua cea mai mare parte din venituri sunt utilizate pentru întreţinerea funcţionarilor şi demnitarilor.

Venitul total pe cap de locuitor în aceste raioane în 2017 a variat de la 2236 lei în Teleneşti până la 2993 lei în Rezina. Pentru comparaţie remarcăm că în ansamblu pe Republica Moldova, conform datelor oficiale, venitul pe cap de locuitor constituie 1821 USD, în România – 8956 USD, iar în Germania – 40952 USD.

Reporter ”C”

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker