Electorala 2019

Ce trebuie să facă alegătorii în ziua scrutinului

Foto simbol. Sursa: Rador

Alegerile parlamentare și referendumul național consultativ vor avea loc pe 24 februarie, iar secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. Dacă la ora închiderii, în incinta secției de votare mai sunt alegători care nu au reușit să voteze, acestora li se va permite votarea, transmite IPN.

Î

n momentul când alegătorii ajung în incinta secției de votare, aceștia trebuie să prezinte operatorului, după caz, fie buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, cu fişa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa titularului pe teritoriul secţiei de votare, fie alte acte, cum ar fi buletinul de identitate provizoriu, cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova și domiciliul titularului, legitimaţia de serviciu pentru militarii în termen, livretul eli-berat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă). În baza actului de identitate, operatorul va verifica în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA), dacă alegătorul este arondat anume la secția de votare respectivă și dacă acesta nu a mai votat la o altă secție de votare la aceste alegeri. Dacă totul este în regulă, operatorul va consemna în sistemul RSA că alegătorul a votat la secția de votare respectivă.

D

upă verificarea în Registrul de Stat al Alegătorilor, votantul va prezenta membrului biroului electoral al secției de votare actul de identitate, după care va semna în lista electorală în dreptul numelui său, unde vor fi două rubrici una pentru alegerile parlamentare şi altă rubrică pentru referendum. În fișa de însoțire a buletinului de identitate membrul biroului electoral va aplica ștampila cu mențiunea „Alegeri 24.02.19”, după care alegătorul va primi de la membrul biroului două buletine de vot pentru alegerile parlamentare și alte două buletine pentru referendumul naţional consultativ. Alegătorul are dreptul să decidă dacă va vota la alegerile parlamentare și la referendumul consultativ, sau doar la una dintre ele.

D

upă ce a primit buletinele de vot, alegătorul va merge în cabina de vot și  în fiecare dintre cele două buletine pentru alegerile Parlamentare va trebui să aplice ştampila cu inscripția: „Votat” în interiorul cercului din patrulaterul cu numele candidatului sau denumirea concurentului electoral pe care dorește să-l voteze. Cercurile din celelalte patrulatere trebuie să rămână curate. În buletinele de vot pentru referendumul consultativ, alegătorul va trebui să aplice ştampila cu inscripţia „Votat” în interiorul unui singur cerc de sub patrulaterul în care este înscris cuvântul „Pentru” sau „Contra”.

Î

n cazul în care alegătorul constată că a deteriorat un anumit buletin de vot sau că, din greșeală, a votat pentru un alt concurent decât cel pentru care a dorit să voteze și nu a introdus buletinul dat în urna de vot, acesta are dreptul să solicite un nou buletin de vot, însă doar o singură dată. Buletinul de vot greșit va fi anulat și acest lucru va fi consemnat în lista electorală precum și în procesul verbal.

D

upă ce alegătorul a aplicat ștampila „Votat” în buletinele de vot,  acesta va trebui să plieze buletinele, în așa mod încât să nu se vadă opțiunea, și să le introducă în urna de vot. Buletinele de vot, indiferent că sunt pentru alegerile parlamentare sau referendum, vor fi introduse în aceeași urnă.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker