In memoriam

Un Nicolae Iorga al Basarabiei

Conferința științifică-comemorativă ”In memoriam. Profesorul și istoricul Anton Moraru. 80 de ani de la naștere” a avut loc sâmbătă la Universitatea de Stat din Moldova. Acțiunea dedicată redutabilului nostru pământean, savantului Anton Moraru, trecut la cele veșnice în octombrie 2015, s-a desfăşurat cu sprijinul Institutului de Istorie al AȘM, Asociației Istoricilor din R. Moldova, Institutului Național de Istorie Socială ”ProMemoria”, Clubului istoricilor din Republica Moldova, sâptămânalului ”Literatura și arta”, colegilor și prietenilor.

Alexandru Roman, dr. habilitat în istorie, profesor universitar, consăteanul regretatului Anton Moraru a relatat despre activitatea științifică, didactică și publicistică a reputatului profesor, în deosebi participarea sa la editarea primului manual de Istorie a romănilor, în colaborare cu Nicolae Cernencu și Alexandru Roman:

”A pregătit mai mulți doctori în științe, ne-a lăsat moştenire o mulțime de articole și cărți, vădind o capacitate neobișnuită de muncă. Am lucrat cu el începând cu anul 1975 la Arhiva Organizațiilor Social-Politice, astfel molipsindu-mă de această extraordinară capacitate de muncă,  dar și de dragostea pentru  istorie”, a punctat dl Roman.

Dl Nicolae Dabija, scriitor, academician a remarcat că destinul savantului Anton Moraru este de fapt destinul intelectualului basarabean:

”Era să pierim asemeni poporului velș, căruia regele brit de acum 1000 de ani i-a ucis toți istoricii, alchimiștii și vracii. Dar după anul 1989 aici, la Chișinău, s-au găsit istorici care au găsit bărbăție să se lepede de istoria impusă, falsificată și să descopere pentru noi istoria autentică a românilor – între aceștea şi Anton Moraru. L-aș numi un Nicolae Iorga al Basarabiei dat fiind fulminanta capacitate de a publica un volum mare de articole și cărți, dar și priceperea de a lucra cu arhivele”, a menționat Nicolae Dabija. 

Criticul literar Ion Ciocanu a mărturisit că începea a citi numărul ordinar al săptămânalului ”Literatura și Arta” anume cu articolele istoricului  Anton  Moraru:

”Anton Moraru ca nimeni altul dintre savanți reușea să trezească interesul pentru istoria plaiului! Toți vorbitorii m-au  impresionat prin faptul cum păstrează amintirea despre creația domniei sale, dar mai ales Ion Sârbu și Alexandru Roman, consătenii lui Anton Moraru. El a putut trezi dragostea consătenilor săi de la Pistruieni, raionul Teleneşti pentru studii, pentru cercetare, nu numai în domeniul istoriei. Anton Moraru și-a dorit ca satul Pistruieni să aibă faimă de vatră de cărturari, ceea ce i-a reușit”, a reiterat criticul literar.

Ion Sârbu, academician, doctor habilitat în filozofie a povestit cum a decurs procesul de reformatare a istoricului Anton Moraru:

”Eu  studiam  serile limba franceză să plec în Africa, domnia sa scria o carte unde critica istoriografia burgheză româneacă. Era un om pătimaș, credea în ceea ce face, dar la moment s-a lepădat de vechile idei și concepte. Nu m-am îndoit niciodată în sinceritatea lui, m-a impresionat poziția sa de a-și recunoaște greșelile și rătăcirile. Ulterior presa galbenă a încercat să-l  denigreze, dar fără efect or, ceea ce a făcut consăteanul nostru pentru știința istorică națională  impresionează pe oricine”, a spus dl Sârbu.

Profesorul universitar  Anatol Petrencu, moderatorul conferinței a ținut să remarce:

„Profesorul Anton Moraru a fost un om al vremurilor prin care a trecut. A scris şi pe timpul regimului sovietic. Dar a avut curajul să se dezică de acele texte, dictate de autorităţile comuniste, să se pocăiască public, de multe ori făcându-şi semnul crucii şi cerându-şi iertare. Asta spre deosebire de alţi propagandişti bolşevici care, în condiţiile de libertate şi în faţa unor tomuri voluminoase de documente secrete sau strict secrete (dar desecretizate în timpul restructurării lui Mihail Gorbaciov şi după dizolvarea URSS), nu au avut puterea interioară să se dezică de schemele ideologice vechi. Anton Moraru a făcut-o! Profesorul Anton Moraru nu numai că s-a dezis de propaganda bolşevică în domeniul istoriei, ci a însuşit şi a promovat ştiinţa istorică autentică. Este suficient să amintim monografia „Istoria Românilor. Basarabia şi Transnistria, 1812-1993”, un studiu remarcabil, apreciat înalt de specialişti şi citat deseori de istoricii din R. Moldova şi România, carte intrată în bibliografia obligatorie pentru istoria spaţiului Pruto-Nistrean.

Au întregit lucrările conferinţei şi comunicările  altor participanţi, între care profesorul, conferențiarul universitar, dr. în economie Valeriu Capsâzu, nepotul lui Anton Moraru. 

Evenimentul a finalizat cu o masă de pomenire.

Ion Cernei                                                                 

                                                    

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker