Evenimente

Revenim la istoria mai puţin cunoscută

Asociaţia de Drept Umanitar din Republica Moldova desfăşoară un ciclu de activităţi comemorative dedicate împlinirii a 65 de ani de la masacrul de la Odesa din anul 1952 – an în care regimul stalinist a simulat un proces de judecată în rezultatul căruia au fost condamnați și ulterior neutralizați membrii Partidului Democrat Agrar din RSSM.

Vorba e de o mișcare de rezistență creată de locuitorii actualului raion Rezina. Celulele au activat în mai multe localităţi: Cuizăuca, Trifeşti, Gordineşti, Pereni, Cinişeuţi, Pripiceni-Răzeşti, Cogâlniceni, Scorţeni, Pripiceni-Curchi, Mincenii-de-Sus, Horodişte ş.a. Conform sentinţei Tribunalului Militar din Odesa, 11 băştinaşi, membri ai organizației, au fost condamnaţi la pedeapsa capitală, alţi circa 40 – la ani grei de puşcărie, iar aproximativ 250 de membri ai familiilor acestora au fost deportaţi în Kazahstan.

Investigațiile pe care le-am efectuat personal în arhiva depozitului Serviciului de Informație și Securitate mi-au confirmat că este vorba de o pagină tragică și prea puțin studiată din istoria națională. Graţie eforturilor Asociaţiei de Drept Umanitar, aceste evenimente şi aceşti martiri nu sunt daţi uitării. Un set de materiale completează Expoziţia permanentă dedicată ocupației sovietice a RSSM vernisată la Centrul de Istorie și Cultură Militară (str. Tighina, nr. 47, mun. Chișinău). Subiectul mișcării de rezistență din RSSM este abordat în presa locală şi centrală, precum şi în cadrul diferitor simpozioane ştiinţifice organizate atât în Republica Moldova, cât și în afara hotarelor ei.

Vineri, 3 noiembrie c., cu începere de la ora 10.00, organizăm la Biblioteca Publică „Mihai Eminescu” din Rezina o Conferință științifico-practică, în cadrul căreea ne propunem să aducem în actualitate activitatea Partidului Democrat Agrar. Conferinţa va debuta cu lansarea expoziţiei „Foametea din anii 1946 -1947” şi discursul colonelului (r) Vitalie Ciobanu, doctor în ştiinţe istorice, directorul Centrului de Cultură şi Istorie Militară. Contextul general al evenimentelor din 1950-1953 va fi abordat de dna Mariana Ţaranu, doctoră în ştiinţe istorice, conferenţiară universitară. Subsemnatul intenţionează să vorbească la tema „Partidul Democrat Agrar: între mituri şi realităţi”. Despre  Simion Baranovschi şi Vasile Odobescu vor vorbi originari din localităţile de baştină ale martirilor. Sunt aşteptaţi la eveniment Constantin Baranovschi şi Dmitrie Clima, feciorii eroilor care şi-au pierdut viaţa pe 25-26 martie 1952 în subsolul puşcăriei din Odesa.

La eveniment sunt invitaţi  istorici, cadre didactice, bibliotecari, elevi şi toți cei cointeresați.

Andrei Covrig, colonel (r)

andrei_covrig@mail.ru

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker