Politic

Nadejda Brânzan: Alegătorul trebuie să fie informat, dar nu are cine îl informa

Despre promisiuni și fapte, despre miza alegerilor din 24 februarie, de vorbă cu Nadejda Brânzan, membră în primul Parlament al Republicii Moldova

Europa Liberă: Care sunt mizele pentru politicieni, pentru clasa politică, dar și pentru omul simplu, pentru alegător în acest scrutin parlamentar?

Nadejda Brânzan: „Cei care vor să acapareze în continuare puterea și instituțiile statului mizează pe cetățenii puțin informați, miza lor este tocmai pe aceștia să-i pună, pe oamenii care nu prea înțeleg, care pot fi cumpărați cu pomeni electorale, ceea ce fac toate aceste trei partide, care de fapt prezintă aceeași linie – și al lui Șor, și al lui Plahotniuc, și al lui Dodon –, același lucru, pomeni electorale la populația sărăcită. „A furat, dar ne dă și nouă”, iată pe ce mizează ei, pe incompetența, pe lipsa de cunoaștere a problemelor serioase de către marea parte a populației, fiindcă aproape un mi-lion de cetățeni cu carte, deștepți îs plecați și acelora li se interzice să participe la vot, dacă au paşaportul cu termenul expirat. Asta tot e o miză, fiindcă ei ar vota nu pentru stânga, nu pentru capturarea instituțiilor statului, dar ar vota pentru schimbare. Mihai Cotorobai, avocatul poporului, doctor în drept, profesor universitar, deputat în primul Parlament și membru al Prezidiului, s-a dus cu o scrisoare și a spus că trebuie, conform legii și Constituției, toți cetățenii, oriunde s-ar afla, să aibă dreptul de a participa la alegeri. Ei au respins. Ei mizează pe oamenii lor, puși în funcțiile din care pot reglementa procesul electoral.”

Europa Liberă: În campania electorală se fac foarte multe promisiuni: că va crește salariul, că se va majora pensia, că vor fi construite drumuri practicabile, că infrastructura va fi îmbunătățită… Cât de sinceri și onești sunt acești actori politici când fac aceste promisiuni electorale în baza cărora foarte mulți alegători își dau votul?

Nadejda Brânzan: „Aceste partide care spun brașoave și fac pomeni electorale nu au de gând să îndeplinească toate acestea și vreau să vă dau drept exemplu cazul cu drumurile în care te prăvălești când mergi pe ele.

Este ceea ce fac ei pentru a se menține la putere, pentru că au nevoie de păstrarea în captivitate a instituțiilor statului și a cetățenilor. Ei n-au nevoie de tinerii care au plecat din cauza lor, din cauza sărăciei și a mizeriei, că nu poți să nu iubești palma asta de pământ pe care te-ai născut și ai crescut, dar condițiile i-au împins. Și acum oamenii simpli, iaca, jurnaliștii se duc în popor și-i întreabă, iar ei habar nu au ce fel de referendum îi acesta, habar nu au ce fel de vot mixt. Oamenii nici nu știu, nu-s informați. Alegătorul trebuie să fie informat, dar chestia îi într-aceea că nu are cine îl informa. O parte din președinții de raioane au procedat exact ca și deputații: au trecut de partea puterii, vreo 700 de primari, sub presiune, astăzi sunt susținătorii lor și ei pe acești oameni mizează. Au politizat instituțiile medicale și de educație, lucru care nu se întâmplă în nici o țară civilizată din lume. Tot acest arsenal de primari, președinți, conducători de instituții medicale și de educație, toți aceștia sunt acei care merg în popor, în mase și care pot explica poziția pe care o reprezintă cei care stau deasupra și i-au capturat. Înțeleg oare toate aceste persoane că ele și-au înscris singure numele într-o filă neagră a istoriei? Înțeleg toate aceste persoane cu funcții înalte că demnitatea nu se vinde, că istoria nu iartă și amnistie în acest domeniu nu există?”

Europa Liberă: Care ar fi totuși niște promisiuni reale cu care să vină concurentul electoral în această campanie și să fie credibil pentru om?

Nadejda Brânzan: „Ca să fie credibil pentru om trebuie să vină cu altceva, nu cu minciuni. Acum promovează referendumul că adică oamenii să înțeleagă că, dacă vor fi mai puțini deputați, asta înseamnă că cheltuielile vor fi mai mici.

Toate astea-s o poveste; ei doresc micșorarea numărului ca să le fie mai ușor la „piața de vânzare a deputaților” și să aibă cheltuieli mai mici.”

Europa Liberă: Dar cum vedeți Dvs. în general relația asta pe care ar trebui s-o aibă alesul poporului cu cetățeanul?

Nadejda Brânzan: „Ei încă nu-s aleși, ei îs demagogi deodată, dar aleșii poporului trebuie să fie alături mereu de cetățeni. Eu am în arhiva mea din perioada aceea zeci de scrisori venite din sate, că era pe atunci sărăcie cumplită, nu erau multe de toate, oamenii veneau și eu mă străduiam să rezolv aici ceea ce se putea de rezolvat, că era mare sărăcie. Deci trebuie să lucreze în circumscripții în contact permanent cu oamenii. Cei care sunt acum la putere n-au făcut-o, că ei nici nu au nevoie, ei s-au asigurat cu oamenii lor în teritoriu și asta lor le garantează că ei vor reveni.

Dacă să admitem că vor câștiga alegerile, ei au un singur plan: de a pune în aplicare Legea cetățeniei prin investiție. Pentru cetățenie prin investiție se vor găsi oameni bogați. De unde? Din Turcia, din Arabia, din Rusia și din alte țări. De ce credeți că nu se fac publice numele celor cărora li se acordă cetățenia? Și atunci ei ce vor face? Vor procura unica avere a moldovenilor, care este terenul, pământul și moldovenii se vor pomeni robi, argați pe propriul pământ. A doua lege este Legea amnistiei fiscale. Și în felul acesta moldovenii trebuie să înțeleagă și trebuie să le explice cei care-s de pe dreapta, dacă au acces, că nu au acces la încăperi, la public, la întâlniri în măsura ceea pe care o au acești care au puterea în mână, dar trebuie să se convoace în grupuri și să meargă să explice de la casă la casă, la periferie, în sate, că acolo îi întuneric. Oameni buni,  la aceste alegeri se hotărăşte soarta voastră, a copiilor şi nepoţilor pentru mulţi ani înainte! Actuala guvernare poartă toată vina de sărăcia şi mizeria în care s-a pomenit Moldova şi majoritatea dintre voi şi nicidecum nu merită să fie votată încă o dată…”

Valentina Ursu, Europa Liberă

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker