Economie

În ultimii ani, Republica Moldova a fost într-un regres continuu la toate capitolele, opinie

În ultimii ani, Republica Moldova a fost într-un regres continuu la toate capitolele. Este vorba atât de indicele democrației, corupției, cât și în ceea ce privește libertatea presei. De această părere este jurnalistul Alex Cozer. Jurnalistul face referire la mai multe clasamente în care a fost inclusă Moldova, ultimul fiind „Indicele Libertății Economice”, elaborat de Fundația americană Heritage și revista The Wall Street Journal, transmite IPN.

Jurnalistul Alex Cozer spune că în ultimii ani ratingurile Republicii Moldova după indicele global al democrației, indicele corupției și libertatea presei au scăzut. De asemenea, în ceea ce privește granturile pe care Republica Moldova le-a primit de la partenerii externi, Alex Cozer spune că în anul 2014 suma acestora a constituit 288 de milioane de dolari, în 2015 – 103 milioane, iar în 2018 – 21 de milioane de dolari. „Tot în 2018 am pierdut și asistența financiară de la Uniunea Europeană”, a declarat jurnalistul. Alex Cozer spune că Republica Moldova în ultimii ani a fost într-un regres continuu la toate capitolele.

Expertul WacthDog Valeriu Pașa susține că pe parcursul anului trecut au avut loc un șir de evenimente și fapte care nu au contribuit la îmbunătățirea scorului pentru Republica Moldova la capitolul libertăți și democrație, printre acestea enumerând nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău și amânarea cu trei luni a campaniei electorale. „Dacă ne referim strict la libertatea politică și la dreptul la justiție, Republica Moldova stă mult mai prost decât multe state plasate mai jos în clasament”, a spus expertul, referindu-se la clasamentul Freedom House.

Jurnalistul Valeriu Saharneanu este de părere că în Republica Moldova se omoară instituțiile și acesta este principalul lucru care trebuie analizat. Potrivit lui, doi piloni ai democrației – justiția și mass-media nu sunt libere așa cum ar trebui să fie. „Anul trecut a fost unul care va rămâne în istoria democrației pentru că au fost anulate niște alegeri, care constituie indicatorul principal al democrației”, spune Valeriu Saharneanu.

Cu un scor de 59,1 puncte din 100 posibile, Republica Moldova ocupă locul 97 din 180 de țări incluse în clasamentul „Indicele Libertății Economice”, elaborat de Fundația americană Heritage și revista The Wall Street Journal, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale. Economia moldovenească a înregistrat o creștere cu 0,7 puncte procentuale față de anul trecut, dar rămâne în categoria „mostly unfree”, adică economia a fost preponderent neliberă.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker