Social

Decizia privind numele pe care să-l poarte Palatul raional de Cultură urmează s-o ia Consiliul Raional

La 16 octombrie c. Secția raională Cultură anunţa pe pagina sa de pe reţelele de socializare: „În scopul îndeplinirii prevederilor deciziei Consiliului Raional Rezina nr. 5/28 din 7 iulie 2017, Secția Cultură Rezina anunță organizarea și desfășurarea audierilor publice referitoare la denumirea Palatului raional de Cultură din orașul Rezina”.

Pe 26 octombrie, la ora stabilită, în sală erau câteva zeci de persoane, preponderent primari, demnitari și funcționari publici.

 

Moderatorul întrunirii, vicepreședintele raionului Arcadie Mușinschi a informat, că în adresa Consiliului Raional au parvenit două propuneri. Chiril Jemna, fiul regretatului Petru Jemna și liderul unui grup de inițiativă consideră ca Palatul ar trebui să poarte numele lui Petru Jemna, care mulţi ani a exercitat fincţia de director al acestei instituţii, iar Tatiana Lupov, fiica regretatului Nicolae Lupov, conducătorul şi coregraful ansamblului de dansuri „Floricica”, lidera altui grup de inițiativă, a propus ca Palatul să poarte numele tatălui ei.

În dezbateri au luat cuvântul Simion Tatarov, primarul or. Rezina; Mihail Gotornicean, primarul comunei Lalova; Ludmila Chirilici, ex-colaboratoare a Casei de Cultură din Rezina; Liuba Stavinschi, directoarea AO „Nufărul”; Varvara Rusu, specialistă în cultură, Oleg Negură, consilier raional, Efim Mardari, primarul satului Meșeni ş.a. 

Opiniile au fost diferite. M. Gotornicean, E. Mardari, L. Chirilici, L. Stavinschi au fost de părere că ideea privind antribuirea unui nume Palatului raional de cultură nu a fost inspirată de la început, modul de realizare a ei lasă de dorit şi de atâta ar fi bine ca la această temă să fie declarat moratoriu.

Liderii grupurilor de iniţiativă şi unii dintre susţinătorii lor au insistat asupra propriilor propuneri. Alţi participanţi la dezbateri au fost de părerea de atribuit Palatului numele lui Petru Jemna, iar străzii Matrosov – numele lui Nicolae Lupov.  S-a mai propus ca numele lui Nicolae lupov să-l poarte Casa de creaţie a copiilor.

Amintim că problemele cu supradenumirea acestei instituţii au început în toamna lui 2015, când administraţia raionului, într-un mod discret a operat modificări în statutul Centrului comunitar de cultură Rezina şi Regulamentul de fincţionare a Secţiei raionale Cultură, modificări care prevedeau disponibilizări de cadre de la Centrul cominitar şi atribuirea unor nume instituţiilor de cultură din Rezina. Acţiunile administraţiei au trezit indignarea mai multor angajaţi din cultură, au provocat câteva procese judiciare şi stoparea unor iniţiative ale acesteia, inclusiv şi referitor la atribuirea acestor instituţii a unor nume.

Andrei Godoroja,  vicepreşedintele raionului a asigurat participanţii la întrunire că rezultatele discuțiilor vor fi prezentate Consiliului raional, care urmează să adopte decizia finală.

În imagine: Palatul rational de Cultură încă nu are un supranume. În luna iunie c., pe pagina unui grup local de pe reţelele de socializare, la iniţiativa unui rezinean, s-a desfăşurat o discuţie destul de amplă referitor la acordarea unui supranume Palatului raional de Cultură Rezina (a se vedea şi „200 de rezineni au cerut ca Palatul raional de Cultură să poarte numele lui Petru Jemna. 12 consilieri orăşeneşti s-au abţinut”, CUVÂNTUL nr. 25 din 30 iunie 2017 sau www.cuvintul.md). Rămâne să vedem dacă vor fi luate în considerare şi aceste opinii.

 

Ion Perciun

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker