OrheiSocial

Leo Butnaru şi-a serbat jubileul împreună cu cititorii de la Orhei

Întâlnirea scriitorului Leo Butnaru cu fanii creației sale era preconizată la Biblioteca Publică ”Alexandru Donici” din Orhei încă la începutul lunii ianuarie, când maestrul a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani. Dar din cauza deplasărilor sale în străinătate întâlnirea a fost amânată aproape cu o lună.

Conform unei tradiții deja stabilite, şi de data aceasta poetul a venit la întâlnire însoțit de prietenul său, medicul Constantin Munteanu, fost coleg de clasă la Şcoala Medie Ciocâlteni.

În faţa auditoriului maestrul s-a destăinuit privitor la relaţiile sale cu Constantin Munteanu: ”Întrucât la Negureni nu era școală medie, am învățat un timp la școala din satul vecin Chițcani. Dar nu-mi plăcea cum acolo erau apreciate cunoștințele mele şi m-am dus la Ciocâlteni, cale de 17 km de la satul natal. Când timpul era bun, parcurgeam drumul cu bicicleta. Astfel că de Costică Munteanu mă leagă o amiciţie de-o viață – acolo ne-am împrietenit”, a remarcat maestrul.

Dr. Munteanu, la rândul său, şi-a amintit episodul când colegul său a spus citit în faţa clasei poezia ”Învățătorul”:

”Nu ne-am așteptat la o așa surpriză, pentru un moment în clasă se lăsă o liniște absolută, ca apoi să urmeze o explozie în aplauze. Era anul 1966, în URSS mai persista ”dezghețul” hrușciovist. Situaţia a început să se schimbe însă după 1968, când tancurile sovietice au intrat în Praga. Leo însă continua să scrie versuri îndrăzneţe şi noi îl asemănam într-un fel cu Evtușenko, poetul rus care în acea perioadă aduna cu versurile sale stadioane întregi” îşi aminteşte Constantin Munteanu.

Oaspetele le-a mărturisit elevilor că ”înghețul”, adică perioada când autorităţile iarăşi s-au impus cu presiuni în special asupra libertății de  exprimare, a revenit pe timpul lui Brejnev și că mulți colegi ai săi au avut de suferit.

Elevii de la Liceul Teoretic Alecu Russo au recitat din versurile poetului. Maestrul, la rândul său, a relatat despre planurile sale de creație.

Amintim că poetul, prozatorul, eseistul și traducătorul Leo Butnaru s-a născut la  5 ianuarie 1949 în satul Negureni, raionul Teleneşti. Primele versuri le publică, fiind elev, în ziarul Tinerimea Moldovei (1967). Debutează editorial cu placheta Aripă în lumină (1976), adunând până în prezent o bogată avere literară.

Activează în calitate de redactor la Tinerimea Moldovei şi la Noutăţi editoriale; este şef de secţie la săptămânalul Literatura şi arta; consultant la biroul de traduceri al Uniunii Scriitorilor din Moldova; vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor (1990-1993); secretar al filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România; laureat al mai multor premii literare din Republica Moldova şi din România.

Povestirile, eseurile, interviurile sale denotă cultură, gust şi vervă publicistică. E mereu pe fază în actul de înmagazinare, cunoaştere şi de transmitere a informaţiei. A tradus din Velimir Hlebnikov, Rene Char, Ghennadi Ayghi, Ivan Bunin, Ivan Turgheniev, Fazil Iskander, Katri Vala.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker