Economie

Cum încheie anul agricultorii din raionul Şoldăneşti

Agricultorii din raionul Șoldănești practic au încheiat semănatul culturilor de toamnă. Grâul a fost semănat pe o suprafață de peste 7 mii ha, orzul – pe 500 ha, rapiţa – pe 2000 ha. Se apropie de sfârşit şi recoltarea culturilor târzii.

De pe cele peste 8 mii ha de terenuri agricole ocupate cu floarea soarelui, agricultorii din raion au strâns în medie câte 1,9 tone de semințe. Potrivit lui Gheorghe Storoja, specialist principal la Direcția Agricultură Șoldănești, după ce porumbul a fost recoltat de pe circa 4 mii ha – două treimi din suprafaţa totală, roada medie la hectar este de circa 5 tone de grăunţe. 

În raion livezile ocupă 1145 ha. Gheorghe Storoja a precizat că până acum pomicultorii au reușit să strângă peste 10 mii tone de fructe şi mai au de cules încă vreo 5 mii tone. Sursa citată insistă că agricultorii ar fi putut obține mai multe fructe, dacă pomii nu ar fi fost afectați de gerul din aprilie. A compromis considerabil roada și furtuna din septembrie. 

Actualmente este în toi aratul de zăble. De menționat că mai mulți agenți economici au preferat să lucreze solul conform tehnologiilor noi, fără a întoarce brazda.

Foto symbol: gradinamea.ro

Victor Sofroni 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker