Cere socoteală pentru banii publici

Banii contribuabililor – la cheremul partidelor

În numărul din 30 mai 2008, în investigaţia „Guvernanţii îşi lustruiesc imaginea cu bani publici” CUVÂNTUL constata că administraţia comunistă a raionului Rezina repartiza sursele bugetare în funcţie de culoarea politică a primarilor şi consiliilor locale. În pofida faptului că Legea finanţelor publice impunea criterii demografice de  repartizare a mijloacelor bugetare, în perioada 2003-2007 primăriile conduse de comunişti primiseră de 2-3 ori mai mulţi bani decât li se cuvenea conform numărului de locuitori, desigur, în detrimentul celorlalte primării.

Au trecut 10 ani. Între timp pe scena politică din ţară şi raion, formal, s-au produs schimbări cardinale: în 2009 la putere au venit aşa-numiţii democraţi, iar după alegerile parlamentare din 2014 aceştea guvernează R.Moldova în tandem cu socialiştii, majoritatea dintre care şi-au făcut universităţile în PCRM.

Ne-am propus să analizăm ce s-a schimbat în acest timp în practica de gestionare a finanţelor pulice de către autorităţile din raionul Rezina. Şi iată ce am constatat.

 

Schimbări de formă, nu şi de conţinut

Dacă în anii 2003-2007 jumătate din primăriile raionului erau conduse de comunişti, în perioada 2011-2017, oficial, PCRM mai controlează doar două primării – Sârcova şi Ţareuca (un timp – şi Primăria Cogâlniceni). La alegerile din 2011 în 22 din cele 25 de primării din raionul Rezina la putere au venit reprezentanţii aşa numitei Alianţe pentru Integrare Europeană, PLDM obţinând majoritatea în 13 primării, PDM – în 9, iar PL – întro primărie. După scrutinul din iunie 2015 Partidul Democrat preia controlul asupra majorităţii primăriilor din raion. La cele 14 primării în care reprezentanţii PDM au luat majoritatea voturilor din start, ulterior se mai adaugă Lipceni şi Trifeşti, primarii cărora au câştigat alegerile cu statut de candidaţi independenţi, iar ulterior a aderat tacit şi cea mai mare parte a primăriilor peledemiste. Pl de data aceasta s-a ales cu 3 primari.

Configuraţia Consiliului Raional (27 consilieri) după alegerile din 2015 s-a dovedit a fi foarte pestriţă: 11 consilieri PDM, 6 – PLDM, 4 – PCRM, 3 – PL, 2 – PSRM şi 1 – PP PN. Iniţial fracţiunea majoritară a fost formată din consilierii PDM şi PCRM. Pe parcurs, în opoziţie faţă de guvernare au rămas doar 3 liberali, dar şi doi socialişti – V.Ciorici şi L. Onu, foşti demnitari din administraţia comunistă a raionului de până la 2011.

În investigaţia din 2008 constatam că primăriile favorite guvernării au beneficiat pe parcursul unui mandat de 2-3 ori mai multe mijloace din bugetul raional decât media pe raion şi de 7-10 ori mai mult decât primăriile conduse de reprezentanţii partidelor de opoziţie.

Diagramele de mai jos destul de elocvent demonstrează că actualii guvernanţi nu sunt cu nimic mai prejos decât predecesorii lor; că aceştea utilizează la fel de abil (în propriile interese, desigur) finanţele publice. De exemplu, calculat pe cap de locuitor, Primăria Cuizăuca, satul de baştină al preşedintei raionului, guvernată de oamenii PDM, a primit din bugetul raional în perioada 2011-2015 de aproape 8 ori mai multe finanţe decât Primăria Pecişte, şi de aproape 6 ori mai multe decât Primăriile Sârcova, Otac, Buşăuca, condusă în acea perioadă de un reprezentant al PLDM.

În perioada sovietică, în R.Moldova funcţiona o lege nescrisă, dar bine cunoscută de toată lumea: dacă vrei să fii ministru trebuie să fii de peste Nistru. De la independenţă încoace, indiferent de culoarea politică, guvernările de la noi se conduc de unul şi acelaşi principiu: cine nu-i cu noi este împotriva noastră şi trebuie neutralizat. Cum? Cel mai simplu e să-l ţii mai departe de haznaua publică. Ca să nu poată face nimic, iar alegătorii să se convingă că numai votând cu cei mari şi tari pot spera la dezvoltare. De aici – şi traseismul politic. Unii primari în perioada de referinţă au schimbat câte 2-3 partide numai ca să obţină măcar ceva din tainul comun.

Banii se repartizează arbitrar

În articolul publicat în 2008 menţionam că pe perioada mandatului Consiliului Raional Rezina practica alocarea unor sume solide de bani publici, fără ca demersurile respective să fie însoţite de documentele obligatorii şi fără examinarea acestora în comisiile consultative, fapte interzise de lege. La fel procedează şi guvernările ulterioare. Potrivit unor informaţii, multe sume sunt repartizate  de către Consiliul Raional în lipsa documentaţiei care ar confirma necesităţile respective ori nu ajung la destinaţie.

Factorii de decizie nu doresc să lămurească ce s-a întâmplat cu aceşti bani, iar cei investiţi cu dreptul şi obligaţiunea de a monitoriza acest proces, de a informa opinia publică şi a întreprinde anumite măsuri faţă de cei care încalcă legislaţia se fac că nu aud şi nu văd. Astfel ajungem nu doar la situaţii când banii contribuabililor sunt la cheremul partidelor, dar şi la situaţii de genul miliardului furat. 

Stimaţi cititori! Analizaţi atent diagramele de mai jos, care reflectă cum autorităţile raionului Rezina (aparatul preşedintelui şi Consiliul Raional – au repartizat mijloacele financiare din soldul disponibil al bugetului raionului către primăriile din teritoriu în perioada 2011-2015, dar şi în următorii doi ani 2016-2017. Diagramele se bazează pe datele Direcţiei Generale Finanţe Rezina şi deciziile Consiliului Raional. Concluziile le faceţi singuri.

Tudor Iaşcenco

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker