Electorala 2019Telenești

Profilul candidatei Maria Ciobanu, PLDM

Integritatea în activitatea politică

Până în anul 2010, când a fost aleasă în Parlament pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova, Maria Ciobanu a făcut carieră în învățământul public. Potrivit CV-ului ei, publicat pe pagina web a Parlamentului, de la profesoară începătoare în 1977, a ajuns de două ori (1992 – 1994, 2007-2010) în funcția de directoare a Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni.

Cariera politică a Mariei Ciobanu a început în anul 2007, potrivit aceluiași CV, an în care a devenit membră a Partidului Social-Liberal (PSL), condus de Oleg Serebrian.

După ce în februarie 2008 PSL a fuzionat cu Partidul Democrat din Moldova, Maria Ciobanu a aderat la Partidul Liberal-Democrat din Moldova, la care este acum (ianuarie 2019) vicepreședintă.

În perioada 2014-2017, mai mulți deputați PLDM au părăsit partidul, aderând la PDM sau devenind neafiliați. Maria Ciobanu a rămas în componența fracțiunii PLDM, care numără cinci membri, comparativ cu 23, câți au acces în Parlament după alegerile din 30 noiembrie 2014.

Liberal-democrații au declarat în 2016 că trec în opoziție.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 Maria Ciobanu candidează din partea Blocului ACUM pe circumscripţia naţională şi circumscripţia uninominală nr.14 Teleneşti.

Pe parcursul activității parlamentare, Maria Ciobanu s-a remarcat prin declarații dure în adresa deputaților care au părăsit partidele pe lista cărora au acces în Parlament și au trecut la Partidul Democrat, contribuind astfel la formarea majorității parlamentare dominate de PDM. În februarie 2018 ea anunța că ar fi fost amenințată cu răfuiala fizică dacă își mai permite să-și expună părerile critice. Deputata a depus o plângere la procuratură în legătură cu acest caz.

 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Deputata Maria Ciobanu și-a declarat în fiecare an averile și interesele, începând cu 2007, când a acces în funcție publică în raionul Nisporeni. Pe pagina web avere.md sunt disponibile toate declarațiile anuale ale Mariei Ciobanu, depuse fie la Comisia Electorală Centrală, fie la Comisia Națională de Integritate (actualmente – Autoritatea Națională de Integritate).  De când a venit în politică, deputata declară în fiecare an că deține o garsonieră în oraşul Nisporeni cu suprafața de 33,6 m.p., pe care a dobândit-o prin repartiție în anul 1987, cu valoarea cadastrală de 200 mii lei. Dânsa declară de asemenea salariile de funcție și îndemnizațiile de consilieră. Din anul 2012 ea indică și pensia.

Începând cu declarația pentru anul 2015, Maria Ciobanu a adăugat la lista proprietăților sale un imobil cu suprafața de 62 m.p., evaluat la 17 mii de lei cu tot cu terenul de 8 ari, și un teren cu destinația grădină cu suprafața de 30 ari, evaluat cu mai puțin de 4 mii de lei, ambele dobândite în 2015 prin moștenire.

În declarația pentru anul 2016 Maria Ciobanu indică un cont bancar de depozit cu 103,8 mii lei, cont în care un an mai devreme se aflau 37,9 mii lei. Veniturile monetare ale deputatei în anul 2016 au constituit 142 933 mii lei, 11 mii lei plăți compensatorii obținute de la Parlament și 59 214 lei – pensie pentru limita de vârstă, care ajunge la aproximativ 5 mii de lei lunar.

Pe perioada 2017 Maria Ciobanu a declarat salariul de deputată în mărime de 143 mii lei, pensia de 62 mii lei și plăți compensatorii din partea Parlamentului în valoare de 11 mii lei. Contul bancar a crescut până la 170 mii lei. Deputata nu declară interese în societăți comerciale sau asociații obștești. Toate aceste proprietăți și surse de venit – salariul de la Parlament și pensia – se regăsesc și în declarația depusă la CEC în campania electorală 2019.

 

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Maria Ciobanu este membră a comisiei parlamentare cultură, educație, tineret, sport și mass-media. Pe parcursul activității sale, n-a fost vizată de anchete jurnalistice legate de abateri de la legislație, conflicte de interese sau nedeclararea veniturilor și intereselor.

Pe parcursul a două mandate de deputat, Maria Ciobanu a participat la elaborarea a 94 de proiecte de legi. Din cele nouă inițiative legislative, semnate și de către deputata Maria Ciobanu în anul 2018, una a fost respinsă de către majoritatea parlamentară, una a fost adoptată pe data de 18 octombrie (agenda ședinței Parlamentului din 18.10.2018, Proiec-tul legii privind Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova), iar celelalte șapte se află în stadiu de examinare. Printre ele se află și Proiectul hotărârii cu privire la constituirea Comi-siei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor declarării indezirabile și îndepărtării sub escortă din Moldova a profesorilor de la rețeaua de licee Orizont.

 

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.

Moldovacurata.md

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker