Electorala 2019

Cine sunt promotorii corupţiei în R.Moldova, cine şi cum ar putea dezrădăcina acest flagel

În campania pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, redacţia săptămânalului CUVÂNTUL organizează patru dezbateri cu 6 pretendenţi la funcţia de deputat înregistraţi în circumscripţia uninominală nr.14 Teleneşti. Aceştea-s: Vadim Lelic (Partidul Democrat), Alexandru Isac (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Maria Ciobanu (Blocul electoral ACUM), Valerian Cristea (Partidul Şor), Veaceslav Căpăţină (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), Mihai Moldovanu (Partidul Liberal).

Tema primei dezbateri, care s-a desfăşurat pe 1 februarie c. în incinta BPR “Vasile Alecsandri” din Teleneşti, a fost: Cine sunt promotorii corupţiei în Moldova, cine şi cum ar putea dezrădăcina acest flagel”. Conform Regulamentului, concurenţii au fost divizaţi în 2 grupuri, în ordinea înregistrării lor în cursa electorală. Candidaţii au beneficiat de timp şi condiţii egale pentru a-şi promova platforma electorală şi a răspunde la întrebările redacţiei şi ale alegătorilor. Dezbaterile au fost înregistrate în regim video şi sunt plasate integral pe site-urile cuvintul.md, impulstv.com, paginile noastre pe facebook și odnoklassniki. Un rezumat al dezbaterilor îl publicăm mai jos.

Cum apreciază fenomenul alegătorii

Concretizăm că la primele dezbateri au participat Maria Ciobanu (blocul ACUM), Veaceslav Căpățină (PCRM) și Mihai Moldovanu (PL). Valerian Cristea (Partidul Șor) a declarat din start că nu va participa la această dezbatere, Vadim Lelic (PDM) şi Alexandru Isac (PSRM) au lipsit din motive necunoscute.

Înainte de a trece la dezbaterile propriu-zise concurenţilor li s-a propus să vizioneze şi să comenteze o înregistrare la temă cu câţiva locuitori ai circumscripţiei.  

Maria Ciobanu, ACUM DA PAS: Cartea de vizită a Republicii Moldova astăzi este furtul miliardului. Întervievații dumneavoastră din acest reportaj au dreptate. Cu un lucru nu sunt de acord, că fenomenul corupției nu ar putea fi dezrădăcinat. Formaţiunea noastră preconizează că una din primele legi propuse spre vot noului parlament va fi Legea lustrației corpului judecătoresc. De asemenea, vom deconspira procurorii, judecătorii, poliţiştii legaţi prin diverse afaceri ilegale cu reprezentanții lumii interlope.

Neapărat vom avea grijă de acei care au furat, care au condamnat pe nedrept lume nevinovată să stea la pușcărie, iar averile obținute ilegal să fie naționalizate.

Veaceslav Căpățină, PCRM: Corupția în Republica Moldova a luat amploare după evenimentele din anul 2009, când la putere au venit așa numitele Alianțe pentri Integrare Europeană. La moment suntem martorii coruperii masive a alegătorilor de către partidele de la guvernare, o parte componentă a corupției generale care a atins la noi proporții enorme. Persoane compromise capital primesc certificate de integritate ca să participe în campania electorală.

Mihai Moldovanu (PL): Corupția a afectat profund toate domeniile vieţii din Republica Moldova, inclusiv politica, economia, sfera socială. Noi avem o Strategie de combatere a corupției, adoptată în anul 2014. Acest flagel s-a înrădăcinat destul de trainic încă în perioada guvernării comuniste şi va fi nevoie de mult timp şi eforturi pentru a-l stârpi.

 

Cea mai coruptă ţară din UE fără persoane corupte?

Republica Moldova este considerată una dintre ţările cele mai afectate de corupţie. În acelaşi timp, dacă judecăm după poziţia guvernanţilor şi a justiţiei, nu prea avem oameni corupţi. De exemplu, 90 la sută din persoanele deconspirate în Raportul Kroll că ar fi fost implicate în furtul miliardului, potrivit premierului Pavel Filip, sunt oameni oneşti. Solicitaţi să comenteze situaţia, concurenţii au declarat:

Maria  Ciobanu: Şi noi, şi cetăţenii doresc să ştie cine sunt beneficiarii furtului miliardului, altor fraude de proporţii dezvăluite de mass-media independentă. Guvernanţii şi justiţia tac. De ce? De ce premierul Pa-vel Filip nu publică raportul Kroll ca lumea să vadă cine cu adevărat a participat la frauda secolului, cine şi cu ce s-a ales în urma acestei operaţii?

Mihai Moldovanu: Corupția a pătruns adânc în toate domeniile economiei naționale, mai ales în business, sistemul sanitar și cel educaţional. Vina o poartă guvernarea, dar şi fiecare dintre noi, pacientul şi medicul, părintele şi profesorul care dau şi care iau nişte bani pentru nişte servicii care nu trebuie plătite; omul de afaceri care, folosindu-se de protecţia cuiva, nu achită impozi-tele sau câştigă necinstit un contract de achiziţii publice.

Veaceslav Căpățină: Regret că lipsește dl Cristea, reprezentantul Partidului Șor, către care am mai multe pretenții vizavi de mo-dul cum se guvernează la Orhei. Vreau să menţionez că Partidul Comuniştilor, care a fost la conducere din 2001 până în 2009, a avut o echipă bună şi la Chișinău, și în provincie, care a luptat destul de eficient cu criminalitatea și corupția, astfel fiind create condiții favorabile pentru dezvoltarea businessului, altor domenii ale vieţii noastre. Corupția a luat amploare după 2009, când noi am plecat de la putere.

 

Trei măsuri primordiale de combatere a corupţiei în viziunea candidaţilor

Maria Ciobanu: Vom curăți  justiția de magistraţii şi procurorii corupți. Vom abroga Legea privind acordarea cetățeniei prin investiții, vom crea un Departament Naţional Anticorupţie (DNA) asemeni celui din România. În platforma electorală avem preconizate 11 măsuri importante care, odată aplicate, vor avea un efect major şi asupra combaterii corupţiei, acest flagel care ne-a făcut de rușine în lumea întreagă.

Veaceslav Căpățină: Vom adopta legi care vor prevedea tragerea la răspundere a deputaţilor, demnitarilor care încalcă legislaţia şi legi care vor contribui la consolidarea disciplinei în toate domeniile. În acest sens ne vom conduce de experiența bielorusă care asigură buna funcționare a instituțiilor statului.

Mihai Moldovanu: Credem că este nevoie de o reformă adevărată a justiţiei. Ne vom lămuri cu cei care au furat miliardul şi cei care acoperă această fraudă. Noi când am fost la guvernare am ajustat legislația națională la cea comunitară. Avem multe legi bune, dar care nu se respectă, chiar de aceeaşi judecători, procurori, guvernanţi.

Un accent deosebit îl vom pune pe dezvoltarea economiei, fără de care nu putem conta pe ridicarea nivelului de trai. O atenţie deosebită vom acorda educației și sănătății, doi piloni de bază ai unei societăţi prospere.

 

Întrebări reciproce şi răspunsuri

Concurenţii au avut posibilitate să-şi ofere câte două întrebări.

Maria Ciobanu: Îmi pare rău că doi contracandidaţi nu participă la dezbatere. L-aș fi întrebat pe dl Isac din ce surse trăiește dumnealui odată ce nu lucrează nicăieri, iar între timp și-a procurat şi o mașină de lux? Iar pe fostul coleg de partid, dl Lelic, l-aş întreba cu ce ochi merge acum la întâlnirile cu alegătorii care l-au ales primar şi pe care ulterior i-a trădat, trecând în tabăra altui partid? Or se ştie, cel care a trădat odată cu siguranţă va mai trăda.

Mihai Moldovanu către Veaceslav Căpățină: Printre potenţialii participanţi la furtul miliardului figurează şi Zinaida Greceanâi, Igor Dodon și alți foști membri ai PCRM. Credeţi că ei vor fi trași la răspundere?

A doua întrebare: 14 deputați din fracțiunea PCRM au trecut în tabăra democraților. În viitor, dacă ajungeţi în Parlament, cu cine veți face alianță?

Veaceslav Căpățină: La prima întrebare voi răspunde cu axioma din ”Pravila lui Vasile Lupu” încrustată pe soclul monumentului marelui nostru înaintaş de la Orhei: ”Cel ce-și viclenește neamul mai rău decât ucigaşii de părinți să se judece”. Asta e poziţia mea. Vom cere sancționarea dură a celor care nu mai îndreptățesc așteptările alegătorului. Cazul celor 14 traseişti a fost un act cras de corupție din partea PD. Noua echipă pentru viitorul Parlament a fost selectată mult mai minuţios și suntem siguri că precedentul anului 2016 nu se va repeta.

Veaceslav Căpățină către Mihai Moldovanu: Ați fost la guvernare, cine v-a încurcat să combateţi corupția ori, cel puțin, să diminuați efectele ei?

Mihai Moldovanu: într-adevăr, din 2011 până în 2013, în Guvernul Filat II, am fost vicepremier pentru problemele sociale. Am făcut ceea ce am putut, dar comuniştii ne lăsaseră o moştenire prea grea ca să putem face mai mult. Alianţa pentru Integrare Europeană a găsit peste tot monopoluri, practic în toate domeniile – importul şi comerţul cu medicamente, carne, peşte, metal uzat etc. Dizolvarea acestora nu-i un lucru deloc simplu, mai ales într-o perioadă atât de scurtă.

Veaceslav Căpățină către Mihai Moldovanu: Sunteți băștinaș din raionul Teleneşti. Care sunt problemele cu care se confruntă instituţiile de sănătate din acest raion?

Mihai Moldovanu: Calitatea ocrotirii sănătății în raionul Telenești în ultimul timp a crescut, dar medicina de la Telenești se confruntă cu aceleași probleme ca şi cea din toată țara. Cu regret mulți medici emigrează mai ales în România, unde li se asigură salarii mult mai mari. Calitatea serviciilor medicale depinde de faptul cum Consiliul Raional finanțează instituţiile respective, mai ales pentru asigurarea lor cu utilaje, echipamente moderne, care sunt foarte scumpe. Din câte știu, Consiliul Raional face investiții serioase în sănătate.

 

Alegătorii întreabă, concurenţii răspund

În procesul pregătirii către dezbateri, redacţia a colectat de la alegătorii din circumscripţia nr. 14 Teleneşti întrebări pentru pretendenţii la funcţia de deputat. În cadrul dezba-terilor participanţilor li s-a propus să răspundă la câte 2 dintre aceste întrebări.

Întrebare pentru Maria Ciobanu: Ce veți face ca parlamentară pentru a combate corupția din justiție?

Maria Ciobanu: Ne-am luat un angajament pe care neapărat îl vom îndeplini dacă ajungem în Parlament. Am menţionat deja despre Legea lustrației judecătorilor, despre deconspirarea şi tragerea la răspundere a vinovaților de furtul miliardului, abrogarea Legii obţinerii cetățeniei prin investiții, vom anula și Legea amnistiei capitalului, vom crea entități care vor lupta eficient cu corupția.

Întrebare pentru Maria Ciobanu: Ce măsuri trebuie să ia Parlamentul pentru a stopa degradarea satului moldovenesc?

Maria Ciobanu: Cred că trebuie să ajute sătenii, mai ales pe cei tineri să-și iniţieze şi să dezvolte propriile afaceri. Acum sătenii se plâng că autorităţile statului împiedică în fel şi chip dezvoltarea agenţilor economici, inclusiv din sectorul agrar. Lumea este nemulţumită de modul cum au fost răzgândite şi se desfăşoară programele ”Prima casă”, ”Drumuri bune pentru Moldova”, de fapt nişte acţiuni pur propagandistice, menite să lustruiască imaginea guvernării.

Întrebare pentru Veaceslav Căpățină: Are nevoie Republica Moldova de o reformă teritorial-administrativă?

Veaceslav Căpățină: Sigur că are nevoie. În calitate de consilier raional la Orhei m-am convins că autorităţile raionale pe toate căile caută să susțină doar primăriile conduse de reprezentanţii formaţiunii de guvernământ. Lasă de dorit transparenţa utilizării banilor publici. Se vorbeşte despre o posibilă revenire la judeţe. Am activat în județ şi ştim cum a fost. Eu mă abțin să mă pronunț la acest subiect. Dar cred că avem nevoie de o asemenea reformă pentru a optimiza cheltuielile enorme pentru întreținerea aparatului birocratic.

Întrebare pentru Veaceslav Căpățină: Ce credeți despre ajutoarele sociale care, în opinia unei părți a societății, favorizează parazitismul și trândăvia?

Veaceslav Căpățină: Se cheltuie sume enorme pentru aşa numite ajutoare sociale. În raionul Orhei au fost cazuri când în lista beneficiarilor de ajutoare au figurat proprietari de tractoare și automaşini! Ar trebui de revăzut condiţiile de acordare a ajutoarelor sociale, ca acestea să ajungă cu adevărat la persoane sărace, informaţia dată fiind maximal transparentă. Restul să-şi asigure existenţa prin muncă, mai ales că avem atâtea locuri vacante.

Întrebare pentru Mihai Moldovanu: Care este atitudinea Dvs. față de utilizarea masivă de către concurenții electorali a pomenelor electorale?

Mihai Moldovanu: Sigur că această practică ar trebui sancţionată. O delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, fiind în vizită în Republica Moldova, a atenţionat guvernarea şi structurile statului asupra acestui fenomen regretabil. Nu au urmat reacţiile respective. PDM, Partidul Şor continuă să practice deschis pomenile electorale, utilizează pe larg în campania electorală resursele administrative. Lumea cu discernământ înțelege că astfel formaţiunile respective urmăresc coruperea alegătorilor, cumpărarea fățișă a voturilor. Problema cea mai mare este că în acest scop în mare parte sunt utilizate resursele publice, adunate din buzunarele alegătorilor. Suntem categoric contra acestei practici și o vom elimina dacă ajungem la guvernare.

Întrebare pentru Mihai Moldovanu: Traseismul politic ca fenomen al politicii moldovenești ar trebui restricționat prin lege?

Mihai Moldovanu: Dacă se dorea, elita politică moldovenească demult interzicea acest lucru! Asta nu s-a întâmplat pentru că la noi printre deputaţi sunt destule persoane vulnerabile, uşor șantajabile, pe care îi interesează nu atât procesul legislativ şi soarta ţării, cât propriile beneficii. Ar fi bine dacă noul parlament ar adopta o lege care ar interzice traseismul politic.

 

Alegerile deja sunt fraudate

Pe final concurenţii au avut câte 2 minute pentru a-şi expune opiniile privind corectitudinea actualelor alegeri, dar şi să facă prognoze referitor la rezultatele scrutinului atât în circumscripţia naţională, cât şi în cea uninominală nr.14 Teleneşti.

Maria Ciobanu: E o campanie cu multe surprize. Partidul Șor, PDM și PSRM au demarat-o demult, cu diverse acţiuni de corupere, manipulare a alegătorilor şi denigrare a concurenților electorali. Un concurent din opoziţie a fost bătut la Edineţ chiar în faţa sediului poliţiei, afișele mele sunt rupte de pe panouri ziua în amiaza mare etc.

În pofida tuturor impedimentelor, cred că noi vom câştiga.

Mihai Moldovanu: Din start aceste alegeri nu sunt corecte. O demonstrează şi numărul mare de contestări, intimidări şi maltratări a concurenţilor, atacuri la persoană în mass-media, utilizarea deschisă a pomenilor electorale, resurselor administrative.

Gândesc că niciuna din cele 3-4 formaţiuni care vor ajunge în Parlament nu vor avea majoritatea, dar nici nu vor fi în stare să formeze o alianţă de guvernare şi putem avea alegeri anticipate.

Veaceslav Căpățină: Noi respectăm legea și ne străduim să fim corecți în campania electorală, ceea ce nu pot spune despre concurenţii noştri. Acţiunile Partidului Șor la Orhei şi în alte raioane de corupere a alegătorilor întrec orice imaginaţie. Pentru aceste fapte formaţiunea dată demult trebuia eliminată din cursa electorală. Şi nu numai ea. Asemenea alegeri nici pe departe nu pot fi considerate corecte. Sper ca electoratul să aprecieze în modul cuvenit comportamentul acestor formaţiuni.

 

Varianta video a dezbaterilor poate fi urmărită pe site-urile: cuvintul.md, impulstv.com, pagina ziarul CUVÂNTUL pe facebook, reţelele sociale facebook şi odnoklassniki.

Aşteptăm opinii, comentarii atât la varianta video, cât şi la cea print pe adresele: cuvintul@gmail.com, victor@impulstv.com, ion.cernei@gmail.com, fax: 0254-2-15-83.

 Ion Cernei,

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker