Electorala 2019

Scrisoare: Primarii din raionul Rezina ar fi mobilizați să o promoveze pe Eleonora Graur

Primarul unui sat din raionul Rezina, care ne-a rugat să nu-i divulgăm numele, a expediat o scrisoare portalului Moldova Curată în care afirmă că recent, la solicitarea staff-ului electoral al Eleonorei Graur, candidată PDM și președintă degrevată a raionului Rezina, toți aleșii locali din raion ar fi primit indicații cum să se comporte în această campanie electorală.

Primarilor li s-ar fi cerut să o promoveze pe Eleonora Graur în rețelele sociale, atât pe paginile oficiale ale primăriilor, cât și pe cele personale, să ajute la organizarea întâlnirilor electorale ale acesteia și să mobilizeze populația din raion să meargă la alegeri.

Contactată de mai multe ori, Eleonora Graur nu a răspuns la aceste acuzații.

 

În scrisoare se spune că la începutul campaniei electorale fiecare primar ar fi primit o agendă cu descrierea detaliată a sarcinilor de susţinere şi promovare a candidatei. Agenda începea cu definirea numărului de voturi pentru E.Graur pe care trebuie să-l asigure primarii în localităţile lor, accentuându-se că este foarte important ca oponenţii ei să obţină un scor mai mic. ”Este important ca echipa de campanie a candidatei să cunoască şi să utilizeze eficient zonele aglomerate din localităţi – pieţe şi centre comerciale, intersecţii cu circulaţie intensă, mijloacele de transport în comun, instituţiile de agrement. Persoanele influente din localităţi să fie informate când trebuie să se întâlnească cu oamenii, dar nu în mod organizat, ci aşa, parcă întâmplător, să asculte şi să ia la control doleanţele oamenilor, dar să fie atenţi, să se protejeze de filmări neaşteptate, dezbateri nedorite”, îndrumează agenda. „Simpatizanţii PDM duc mesajul politic al candidatei în mase şi chiar pot face propagandă serioasă, inclusiv şi în ziua votării”, se menţionează în scrisoare, precizându-se că în aceste activităţi trebuie atraşi angajaţii magazinelor, farmaciilor, instituţiilor medicale, poştaşii, lucrătorii sociali, profesorii, preoţii, studenţii.

 

”Candidata trebuie să fie întâlnită modest, fără pâine și sare”

Primarilor le-ar fi fost date și indicații legate de organizarea întâlnirilor electorale: ”Echipa de campanie se va ocupa cu documentarea în privinţa contracandidaţilor, asupra punctelor tari şi mai ales a celor slabe ale acestora, pentru ca, după necesitate, să se poată uşor construi un discurs comparativ. Se recomandă de studiat atent dacă contracandidaţii înregistraţi au rude, prieteni, cumetri în satele respective şi de făcut aşa ca aceştia să nu facă mare propagandă a programului electoral al contracandidatului. Pregătirea luărilor de cuvânt la întâlnirile cu E. Graur trebuie luată la control strict, ca fiecare vorbitor să fie informat în parte ce trebuie să spună. Candidata să fie întâlnită modest, fără pâine şi sare, buchete de flori”.

În scrisoare se mai spune că fiecărui primar i se recomandă, alături de pagina oficială a primăriei, să-şi facă urgent o pagină personalizată de Facebook şi să distribuie informaţii în susţinerea candidatei. ”S-a făcut o analiză statistică foarte operativă și, spre regret, în comparație cu alți candidați înregistrați în alte circumscripții, Rezina este foarte pasivă”, se mai spune în scrisoare.

Portalul Moldova Curată.md a contactat câțiva primari din raionul Rezina pentru a verifica informația. Alesul local din satul Lipceni, Aurel Pleșco, spune că el nu a fost informat despre astfel de acțiuni, dar și chiar dacă ar fi fost anunțat, nu s-ar fi mobilizat. ”Să vă spun cinstit, personal nu mi s-au dat asemenea sfaturi. Noi avem pagină de Facebook a primăriei, care e gestionată de o angajată și unde sunt publicate informații despre problemele din localitate. Nu o promovăm pe persoana în cauză”, a precizat primarul.

Și Angela Ursache, primara satului Mateuți, spune că nu a auzit despre aceste indicații. ”Eu la astfel de acțiuni nu sunt invitată și nu îmi spune nimeni ce să fac și unde să mă duc. La raion asta știu și de aceea nu mă cheamă”, a declarat Angela Ursache.

Candidata Eleonora Graur a fost contactată de câteva ori, inclusiv prin mesaj pe telefon, de jurnaliștii de la portalul Moldova Curată pentru a da un răspuns dacă aleșii locali sunt mobilizați să o promoveze, așa cum se spune în scrisoare. Aceasta însă nu a răspuns. Moldova Curată va publica dreptul la replică în cazul în care Eleonora Graur îl va solicita.

Lilia Zaharia

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker