Apropo

Nu ştie dreapta ce face stânga

Dumnezeu când a creat omul i-a dat putere mai mult braţului drept pentru a dibăci şi manevra mai bine lucrul. Majoritatea oamenilor nu sunt stângaci. Probabil după acest principiu, la vremea lor, s-au creat partidele politice. Acolo unde la putere este dreapta avem succese, democraţie, bunăstare, lucrurile merg mai bine (exemplu: Parlamentul European), unde e stânga – apare dictatura (ex. Duma de Stat – Rusia).

De la Independenţă până în prezent în R.Moldova s-au născut şi au murit multe partide atât de dreapta, cât şi de stânga. Aş vrea să ne clarificăm cu dreapta noastră. La început parcă a păşit cu dreptul, ne-a întors grafia latină, limba română, drapelul etc.

Dar când lucrurile merg bine cuiva i se face rău. Astfel, în Mişcarea de Eliberare Naţională a fost infiltrat tov. Iu. Roşca, cel care la primul congres al PPCD a dezbinat rândurile celor uniţi în jurul unei idei, reuşind să înlăture de la conducerea mişcării oameni oneşti, cu viziuni clare. Sub deviza unirii cu România i-a prins de cumetri şi pe fraţii români, care l-au ajutat financiar să-şi acapareze avere şi capital politic. El a devenit „Om – partid”. Cei care nu-i dădeau ascultare erau izgoniţi. Apoi a distrus ADR-ul sub pretextul „luptei cu mâinile curate”, a contribuit la instaurarea regimului Voronin…

Iu.Roşca era protejat să nu i se dezvăluie adevărata identitate, deoarece s-au investit bani mulţi şi muncă în instruirea lui. După o odihnă „binemeritată” a fost direcţionat de patronii săi în mass-media ostilă dreptei.

Iată aşa „unionistul” şi-a dat arama pe faţă. PPCD şi-a dat sufletul, lăsând electoratul pe drumuri. La orizont, tocmai la acel moment, a apărut Partidul Liberal, în frunte cu neînfricoşatul şi veşnicul “luptător pentru binele poporului”, M. Ghimpu. A luat sloganul „Unirea” de la tov. Iu. Roşca, împreună cu electoratul rătăcit. Ne-am bucurat mult când a câştigat capital şi Pl a ajuns la guvernare. Între timp, Unirea a trecut pe planul doi. Au început împărţelile după „principii şi valori” a instituţiilor statale, dl Ghimpu luându-şi băncile, gările şi serviciile secrete. Să ne oprim numai la activitatea sistemului bancar, despre care dl Ghimpu ne spunea la TV că ştia totul ce se petrece acolo, pentru că guvernatorul Drăguţanu îl informa regulat despre schemele existente. M. Ghimpu a tăcut până când s-au cam alterat lucrurile în AE. Se pune întrebarea – de ce n-a cerut de la Procuratură, CNA să pună capăt dezmăţului financiar, doar avea pârghiile la mână? De ce a votat demisia guvernatorului, dar nu a cerut  tragerea lui şi a celorlalţi coţcari la răspundere penală pentru furtul veacului? Ba din contra, i-a oferit şi o indemnizaţie de 30 de mii de lei pentru devotament şi ascultare.

După ce timp de doi ani a deţinut funcţia de speaker şi preşedinte interimar, l-a pălit megalomania (stare psihică patologică întâlnită în unele boli mintale), care poate fi tratată numai în penitenciar. A început o luptă pe viaţă şi pe moarte atât în AE, cât şi în sânul partidului. Cu câtă umilinţă îi cerea dnei A. Guţu să înapoieze darurile oferite pentru devotament şi ascultare!

Dar lupta între clanurile AE pentru sfera de influenţă continua, ca să poată fura mai mult. S-a pus punct la libertatea liberalilor. Câtă speranţă aveam noi în AE, mai ales în partidul liberal-democrat, că va uni democraţii de centru-stânga cu liberalii de dreapta şi vor forma un partid puternic de dreapta!  N-a fost să fie.

După ultimul scrutin – şi mai multe bazaconii. Noaptea târziu, cei trei crai, sub egida oligarhică, au convenit ca şefia la guvern să fie luată de către Maia Sandu, ca, în zorii zilei, să iasă M. Ghimpu şi să anunţe că el nu va vota-o. Vedeţi bine, Partidul Democrat tare a vrut s-o voteze, dar M. Ghimpu nu le-a dat voie. Şmecherie, nu?

Dacă PL a îndeplinit porunca PD şi Maia Sandu n-a fost propusă ca şefă la Guvern, de ce, dle Ghimpu, PL nu s-a folosit de moment și să pună condiţie democraților să voteze Unirea cu România în Parlament, doar aveau tot dreptul?

La moment numai această cale este reală, alta nu există. Acum dl M. Ghimpu este cazul să vă pocăiţi, să vă cereţi scuze de la electoratul partidului (ar fi bine şi de la M. Sandu) şi să-l  îndemnați să susţină candidatul coaliţiei. Cred că ea o să fie formată nu cu o lună înaintea scrutinului, ci de zilele acestea.    

Când l-am întâlnit lângă sediul partidului pe M. Ghimpu, după formarea coaliției, i-am spus că democraţii o să se unească cu socialiştii. Mi-a reproşat că e imposibil aşa ceva. Şi că AE e beton. Asta o mai auzisem cândva, dar se vede că cimentul a fost de calitate proastă, ca cel de pe str. Alba-Iulia din Capitală.

Cum să credem că luptă împotriva lui Dodon, când nu a îndemnat electoratul partidului s-o voteze pe M. Sandu, care era învinuită de Dodon că e unionistă? Peripeţiile din Partidul Liberal au dat naştere la două clone unioniste, care au fuzionat în PUN. L-am ascultat cu atenţie pe preşedintele T. Băsescu la emisiunea „În profunzime”. Vorbeşte bine, dar nu ştie cu cine are de aface, nu ştie electoratul basarabean. Cu câţiva ani în urmă ne prezicea Unirea în 2018, acum a amânat-o cu vreo 5 ani. Despre integrarea europeană ne-a liniştit să fim cuminţi, că ea poate să nu fie deloc. Asta vrea şi Dodon. În loc să încurajeze dreapta să se unească, el speră că, dacă se duce la alegeri, o să intre în Parlament. Scuzaţi-ne, dle preşedinte. Ca dreapta să nu devină stângace trebuie să se unească şi, după ce vom câştiga scrutinul, vom vorbi şi de altă unire, fără termeni concreţi.   

Recent M. Ghimpu a  găsit „probe” care l-au convins că Filat a avut dreptate la ultima sa luare de cuvânt în Parlament şi, pentru prima dată, tremurând, a spus că Plahotniuc luptă cu el.

Dar şi acesta poate este un joc, mai ştii? Timpul va arăta. Noi tare am dori ca dreapta să se trezească din somnul cel de moarte şi ca toate partidele şi mişcările de dreapta să se unească, precum degetele, într-un pumn puternic. Să se ierte unii pe alţii şi să meargă împreună. Numai aşa o să putem realiza ceea ce dorim. E nevoie de fapte, nu de vorbe.

Sperăm la o coaliţie de dreapta fără anumite condiţii din partea liderilor cu includerea în liste sau în circumscripţie. De selectat candidaţi oneşti, necorupţi, neşantajabili, cu autoritate în ţară şi în teritoriu.

Unii naivi cred că Partidul Democrat este unica scăpare de a ne uni cu România. Poveşti de adormit copiii. Dacă ar dori, Parlamentul azi ar putea s-o facă, chiar dacă socialiştii şi comuniştii nu vor vota-o, pentru că PL şi PLDM s-ar uni şi ar vota ca şi în 1918. La congresul PAS M. Sandu, când a spus că Unirea nu poate fi făcută ca altădată, a avut în vedere că Parlamentul ţării nu este „Sfatul Ţării” de altă dată. Dar cum au comentat fariseii de la Publika TV?

Deja ne este clar că votul „mixt” nu va fi anulat. Trebuie, cât nu e târziu, să ne pregătim de alegeri. Se aud unele voci ca să boicotăm  alegerile. Ei asta şi aşteaptă. Au un electorat stabil, disciplinat, au surse financiare, administrative. Au comisii corupte. Şi toate şansele să câştije împeună. Şi atunci, la revedere libertate, democraţie, mass-media liberă. Va avea loc schimbarea Constituţiei, sărbătorilor naţionale, Imnului, Stemei, Drapelului de Stat etc. Vom avea două limbi de Stat, Transnistria n-o să insiste să fie şi a treia, ucraineană, pentru că ucrainenii de aici au uitat-o. Nu vei mai avea cui să te jelui. Europa nu ne va putea ajuta pentru că sunt democraţi şi nu se amestecă în problemele altui stat.

Dumitru Noroc, Conferențiar universitar, Om emerit, deputat în primul parlament

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker