Politic

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv modificării articolului 13 din Constituția Republicii Moldova

Curtea Constituțională s-a pronunțat marți, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputați, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea art. 13 din Constituție, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”, transmite IPN.

 

După pronunțarea deciziei, liderul fracțiunii PLDM din Parlament, Tudor Deliu, a declarat presei că prin decizia respectivă a fost restabilit un adevăr istoric, astfel proiectul de modificare a Constituției poate fi înaintat spre adoptare Parlamentului și poate fi supus procedurilor parlamentare, fără cele șase luni prevăzute de regulamentul de modificare a Constituției. La etapa următoare, după înregistrarea proiectului în Parlament, vor avea loc discuții cu toate fracțiunile, a comunicat parlamentarul.

Și liderul grupului PPEM din Parlament, Valeriu Ghilețchi, a salutat decizia Curții, care, potrivit deputatului, „a deschis calea de modificare a articolului 13”. „Este un aviz așteptat, iar grupul PPEM, care a semnat inițiativa in corpore, este gata să o voteze în Parlament”, a subliniat deputatul.

Șeful statului, Igor Dodon, a avut o reacție la decizia Curții Constituționale. Într-un comunicat de presă al Președinției se menționează că „președintele amintește că și în Constituția țării, și în datele recensământului populației, și în sondajele de opinie, și în arhivele medievale a fost și este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc”. Igor Dodon a anunțat că acțiunile și declarațiile membrilor CC vor fi supuse unei analize juridice minuțioase odată cu schimbarea guvernării, după alegerile parlamentare, și vor fi tratate în contextul abuzurilor comise în adresa Constituției și a intereselor naționale ale statului suveran moldovenesc.

Inițiativa de modificare a art. 13 din Legea Supremă aparține fracțiunii PLDM din Parlament, care a propus înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. Proiectul a fost semnat și de deputații Partidul Liberal, Grupului Popular European, Partidului Democrat și de deputați neafiliați.

                       

  

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker