30 de întrebări de-acasă

Aurel Chirtoacă: “Noi, artiştii, demult am pus punctul, pentru că nu putem să cântăm într-o limbă care nu există”

Interpretul Aurel Chirtoacă s-a născut la 4 iulie 1981 în s. Solonceni, raionul Rezina.

Concomitent cu gimnaziul din sat a studiat acordeonul la Şcoala de muzică din or. Rezina. A urmat Colegiul de Muzică şi Pedagogie din Bălţi şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Facultatea Dirijat Coral. 

În calitate de interpret s-a evidenţiat la mai multe consursuri naţionale şi internaţionale de muzică uşoară, dar are în repertoriu şi piese din alte genuri. Este laureat al concursului ”Două inimi gemene”, unde a luat şi o Diplomă de menţiune pentru cea mai  originală voce; a obţinut Locul I la concursul ”Steaua Chişinăului” şi locul II la concursul „Plai natal”; de asemenea locul I la festivalul-concurs ”Korona Tirnovgrada”, Bulgaria, or. Tirnovgrad; laureat al concursului ”Vostocinii bazar” (Crimeea), etc. 

Împreună cu soţia Daniela sunt părinţi ai 3 copii.

Dl Chirtoacă a ales să răspundă doar la o parte din întrebările chestionarului.

                   1. Dle Aurel Chirtoacă, ce subînţelegeţi Dvs. prin noţiunea “acasă”?

– Acasă este locul de unde începe totul şi unde te-ar duce soarta tot acasă îţi este dorul.

2. Cine V-a predat primele lecţii care V-au marcat caracterul şi viitorul?

– Primele lecţii sunt cei 7 ani de acasă. Dragostea – de la mama şi puterea de a duce un lucru la bun sfârşit – de la tata le-am moştenit.

    3. Ce ştiţi despre părinţii şi buneii Dvs., locul şi rolul lor în viaţa comunităţii natale?

– Darul muzicii l-am moştenit de la părinţii mamei. Bunelul slujea la biserică, iar bunica mergea regulat şi cânta în corul bisericesc. Ea era tot timpul cu pilde şi lecţii cum să fim mai buni. Prima mea încercare de a cânta a fost la vârsta de 4 ani, atunci când mama m-a învăţat să cânt la armonică.

6. Dacă ar fi cazul de înveşnicit cumva, în istoria localităţii natale, unele personalităţi din partea locului, cine, credeţi, ar merita această onoare?

– Toţi acei localnici, care au rămas fideli baştinei. Pentru că în zilele noastre avem o problemă majoră: migraţia din Republica Moldova şi satul meu nu este excepţie.  Cu părere de rău, îmbătrânesc satele şi cei de la conducere nu fac nimic pentru a schimba situaţia.

7. Când Vă amintiţi de anii copilăriei şi adolescenţei, ce evenimente şi nume Vă revin mai întâi în memorie?

– Anii mei de copilărie au fost foarte frumoşi pentru că am avut parte de joacă pe malul Nistrului, fotbal cu prietenii, de profesori care mi-au insuflat dragostea faţă de carte şi faţă de lucrurile frumoase, de momente inedite, când participam la diferite concursuri şi, uneori, nopţile nu dormeam pentru că aveam emoţii de nedescris.

8. Ce calităţi preţuiţi  în deosebi la prietenii Dvs.?

– Sinceritatea, onestitatea şi talentul.

9. Consideraţi că V-aţi realizat în viaţă?

– Eu sunt cel mai realizat tată pentru că am trei copii pe care mi i-a dat Dumnezeu şi îi iubesc foarte mult: Laurenţiu, Ilinca şi Cătălina. Am o soţie pe care o apreciez şi o stimez nespus de mult. Şi pentru că fac ceea ce îmi cere sufletul – muzică.

10. Cine şi cum V-a ajutat să Vă atingeţi scopurile?

– Cea care mă ajută şi mă sprijină în toate este soţia. La noi în casă tot timpul se discută şi eu de fiecare dată îi cer sfatul ei. Mai am şi câţiva prieteni de la care cer ajutor şi îl primesc de fiecare dată.

11. Dacă Bunul Dumnezeu V-ar oferi ocazia să mai trăiţi o dată un moment din viaţa Dvs., pe care l-aţi alege?

– În viaţa mea am avut parte de multe lucruri frumoase şi nu aş schimba nimic din ceea ce a fost. Ştiu că viaţa îmi mai pregăteşte momente frumoase, aşa că aş accepta să mai zăbovesc un pic.

12. Cu ce se mândreşte îndeosebi cetăţeanul şi interpretul Aurel Chirtoacă?

– Sunt mândru de parinţii pe care îi am, de copii, de frate, de oamenii dragi care sunt în jurul meu.

Sunt mândru de feciorul meu Laurenţiu, care are o pasiune deosebită faţă de muzică şi îmi calcă pe urme.

13. Care este cea mai mare dorinţă neîmplinită a Dvs.?

– Toţi avem dorinţe, vise şi eu aş dori ca muzica pe care o scriu şi o cânt să tămăduie orice rană, să bucure orice persoană, să lumineze în orice întuneric.

14. De peste două decenii nu mai contenesc discuţiile controversate în jurul denumirii limbii oficiale, a istoriei Republicii Moldova. Cine, credeţi, ar putea şi ar trebui să pună punct în aceste dispute?

– Noi, artiştii, demult am pus punctul în această temă pentru că nu putem să ieşim în faţa unui public şi să cântăm într-o limbă care nu există. Limba română a fost şi va fi veşnică pentru acest popor.

16. Colegii, prietenii V-au trădat vreodată?

– În viaţă sunt multe luc-ruri pe care le poţi interpreta diferit. Eu aş zice că acele momente m-au făcut să iau câte o învăţătură din ele.

17. În opinia Dvs., fără de ce un om nu poate să fie fericit?

– Fără de a se cunoaşte pe sine.

20. Aţi făcut sau faceţi politică?

– Ca să fii politician trebuie: să uiţi cine eşti, să vinzi pe cei din jurul tău pentru interesul personal, să destabilizezi orice situaţie şi multe altele. Eu nu sunt genul de om care m-aş vinde pentru orişice, pentru că ţin mult la ţară  şi cred că întro zi situaţia se va shimba în bine.

23. Conturaţi un portret al familiei Dvs.

– Portretul nostru e în culorile dragostei, sincerităţii, admiraţiei, pasiunii, înţelegerii, ajutorului,  modului de a fi uniţi.

24. Cu ce preferaţi să vă ocupaţi în timpul liber?

– Preferăm să ieşim la plimbare cu bicicletele, să colindăm locurile frumoase din ţară, să mergem la bunici şi să pescuim pe malul Nistrului.

25. În casa familiei Chirtoacă ce bucate şi băuturi sunt preferate?

– Ducem un mod sănătos de viaţă şi încercăm să mâncăm de toate câte puţin. Ne plac foarte mult salatele, pastele, supele, mămăliga şi cărniţa, desigur, cu un pahar de vin de la Rezina.

27. În opinia Dvs., care sunt cele mai stringente probleme specifice pentru educaţia şi cultura din R.Moldova?

– Un stat puternic se manifestă nu prin armata mare, ci prin cultura pe care o are. Totul începe de acasă, din familie. Apoi la scoală, unde profesorii trebuie să îi înveţe lucruri frumoase şi să dea exemplu ei însăşi.  Toate aceste lucruri ar trebui să fie grijile principale ale statului, care este dator să procedeze aşa ca tineretul să crească sănătos, frumos, educat şi înţelept.

29. Una din problemele-cheie ale Moldovei este soluţionarea diferendului transnistrean. Cât de real, în opinia Dvs., este acest obiectiv?

– Republica Moldova este în Europa şi tot timpul a fost. Problema e că acei de la conducere tot ezită să ia  o decizie difinitivă şi o tot ţin cu diverse speculaţii pe seama integrării. La fel se putea de soluţionat şi problema cu Transnistria, dar pentru ei e mai prioritar să facă jocul şi interesele cuiva decât să întregească ţara.

30. Ce aţi vrea să mai spuneţi cititorilor CUVÂNTUL-ui?

– Vreau să vă mulţumesc pentru că în Republica Moldova mai sunt oameni care încearcă din răsputeri să mişte roata în numele unor schimbări frumoase şi dorite; că, în pofida tuturor problemelor, rămânem a fi gospodari la noi acasă. Nu uitaţi de unde ne tragem şi cine suntem.


Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker