Economie

Prețurile la miezul de nucă în picaj: cauze, intenţii și consecinţe

Iulia Teleucă, directoarea întreprinderii moldo-franceze Bargues Agroindustrie din Teleneşti, specializată în achiziţionarea, procesarea şi exportul în Franţa a miezului de nucă, spune: ”Dacă nu ne-ar fi blocat activitatea, noi am fi achiziționat nuca de la producătorii din Republica Moldova la prețurile vechi”.

 

 

În toamna anului 2018, în R. Moldova, prețurile de achiziție a miezului de nucă au scăzut brusc aproape de trei ori. Dacă în 2017 și mai înainte un kg de miez de nucă era comercializat în medie cu 120 -130 de lei și chiar mai mult, de astă toamnă cei cu achiziţiile nu dau mai mult de 35 – 40 de lei/kg. Faptul este calificat ca o nouă lovitură sub centura sectorului agrar, care decenii la rând a investit în această ramură și a provocat, desigur, indignarea sătenilor.

”După ce sub conducerea ”înțeleaptă” a guvernanților noștri în R.Moldova a fost distrus sectorul zootehnic și azi importăm lactate din Ucraina, carne – de peste ocean; după ce tot mai mulți agricultori moldoveni sunt impuși să renunțe la producerea legumelor, zarzavaturilor, strugurilor și fructelor, care la noi au devenit ramuri nerentabile, a venit rândul să fie pusă la pământ și una dintre cele mai rentabile până nu demult ramuri – producerea nucilor”, ne-a mărturisit un fermier din raionul Rezina, solicitând anonimatul pentru ca ”să nu atragă asupra sa noi controale din partea autorităților”.

Intermediarii își umplu buzunarele pe seama producătorilor

Leonte Andreev, pensionar din Telenești, spune că scăderea bruscă a prețului la miezul de nucă i-a adus pe unii săteni la disperare:

”Eu am plantat pe cele două cote de teren pe care le am o livadă de nucari, cu speranţa să am la bătrâneţe un venit suplimentar, pentru că se ştie ce pensii au sătenii din R. Moldova. Dar acum, când livada tocmai a intrat în rod, nu mai știu ce să fac…Dacă situaţia nu va reveni la normalitate, voi fi nevoit să tai nucarii. Până acum chiar şi câțiva nucari din curte te scoteau de la nevoie, fiindcă pe vreo 10 kilograme de miez puteai lua în jur de 1000 de lei, un adaus la pensie. Cred că în ceea ce s-a întâmplat ceva nu-i curat. Cererea la miezul de nucă pe piața internaţională întotdeauna a fost mare şi, din câte ştiu, peste hotare prețul la acest produs n-a scăzut. Înseamnă că intermediarii care se ocupă de achiziționarea și exportul miezului de nucă, asigurându-se că nimeni nu le va cere socoteală, au decis să-și umple în modul cel mai obraznic buzunarele pe seama producătorilor”, este de părere pensionarul.

 

Reacții fără reacții

Printre primii la această problemă au reacţionat câteva formaţiuni politice. Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat că problema ar ţine de câteva firme care au monopolizat exportul de miez de nucă, dintre care una ar aparţine cuscrului prim-ministrului P.Filip. În replică acesta a declarat că nu există nici un fel de monopol, iar cota companiei Monicol SRL, proprietar al căreia este Dumitru Vicol, cuscrul său, nu depășește 20% din cantitatea de miez exportată din Republica Moldova.

Şi PP Partidul Nostru a publicat un comunicat unde se remarcă: „Din toamna acestui an, Guvernul oferă dreptul de a exporta nuci doar firmelor care au legături cu înalții oficiali ai țării”. Vicepreședintele formațiunii, Ilian Cașu, a menţionat la un post TV că la moment în republică de achiziţionarea miezului de nucă se ocupă trei companii. Anul trecut acestea plăteau în medie câte 100 de lei pentru un kilogram. Acum, pur şi simplu, își bat joc de oameni”, se afirmă în comunicatul PPPN.

Vicepreședintele Partidului Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari consideră că pe piața de nuci există o înțelegere de cartel:

„Ei exportă miezul cu cel puțin 10 euro/kg. Consiliul Concurenței demult trebuia să inițieze controale, să-şi spună cuvântul. Mai ales că şi presa demult bate alarma”, este de părere A. Slusari.

Autoritățile și structurile de resort ale statului n-au reacționat în nici un fel la criticile şi dezvăluirile presei și ale opoziției.

 

Micșorarea preţurilor nu a fost dictată de careva factori din exterior

În scandalul cu nucile cel mai mult a fost vizat orașul Telenești. Şi nu întâmplător. Aici, din 1997, activează firma moldo-franceză Bargues Agroindustrie, specializată în achiziţionarea, procesarea şi exportul în Franţa a miezului de nucă. Pe de o parte întreprinderea achiziţionează şi prelucrează nucă din Republica Modova, pe de alta – primeşte pentru a procesa şi exportă nucă din terţe ţări. Anual întreprinderea din Teleneşti procesează şi exportă circa 400 tone de miez din Moldova şi aproximativ 500 tone primite de peste hotare. Producţia întreprinderii este destinată pentru comercializare în stare proaspătă, producerea untului, pаstelor, articolelor de cofetările, a salamurilor.

În anul 2018 Bargues Agroindustrie n-a procesat nucă moldovenească. Şi asta din cauza unui conflict cu Serviciul Vamal din Republica Modova, care a arestat pe o perioadă de 7 luni 47 de tone de miez de nucă pe motiv că ar fi fost achiziţionat de la producători ilegal, fără acte de provenienţă.

Iulia Teleucă, directoarea întreprinderii ne-a declarat că întreprinderea tradițional procură miezul de nucă de la oameni în mod oficial, cu întocmirea actelor impuse de legislaţie. Totodată ne-a arătat un raport gros de vreo trei degete întocmit de Vamă și care până la urmă nu a depistat la întreprinderea din Teleneşti nici un fel de încălcări.

Cele 47 de tone de miez arestate de către vama moldovenească au fost totuşi exportate, dar prin intermediul Monicol SRL, firma lui Dumitru Vicol. Miezul procesat are un anumit termen de păstrare, după care se alterează și directoarea Iulia Teleucă spune că a fost nevoită să apeleze la serviciile acestei firme pentru a nu pierde producţia. Cum, la ce preț au fost exportate cele 47 de tone de miez dumneaei nu ştie. Dar situaţia a fost deblocată după intervenţia ambasadorului francez la Chișinău Pascal Le Deunff, care a vizitat astă vară oraşul Telenești și a avut o întrevedere cu reprezentanții administraţiei publice locale. Excelenţa Sa spunea atunci pentru CUVÂNTUL că este contrariat de atitudinea Serviciului vamal al Moldovei faţă de întreprinderea din Teleneşti. „Autoritatea Vamală Franceză a cerut printr-o scrisoare Vămii Republicii Moldova explicații asupra cazului cu arestarea producţiei Bargues Agroindustrie SRL. Au trecut două luni, dar aşa şi nu am primit răspuns”, spunea la acel moment ambasadorul Pascal Le Deunff. Atunci, la Teleneşti, ambasadorul le-a dat de înţeles autorităţilor că dacă se va proceda şi în continuare la fel, investitorii străini, inclusiv cei din Franţa, nu vor mai avea interes să vină în Republica Moldova.

”Dacă nu ne-ar fi blocat activitatea, noi am fi achiziționat nuca de la producătorii din Republica Moldova la prețurile vechi”, a precizat Iulia Teleucă, remarcând, că micșorarea preţurilor nu a fost dictată de careva factori din exterior.

Prin intermediul unor conaţionali care locuiesc în Franţa, Italia, Canada am adunat şi noi informaţii privitor la evoluarea preţului la miezul de nucă pe piețele din aceste ţări. Toţi ne-au declarat că în ultimii trei ani miezul de nucă se vinde la unul şi acelaşi preţ de 20-25 euro/kg.

 

Comercianților ambulanți nimeni nu le cere acte oficiale

Practic în toate centrele raionale, inclusiv în oraşul Teleneşti, câţiva comercianţi ambulanți permanent achiziționează miez de nucă. Am încercat să aflăm pentru care firme lucrează respectivii și la ce condiții. N-am putut scoate nicio vorbă la această temă de la ei, unicul document pe care ni l-au arătat a fost hârtia pe care erau indicate preţurile la care procură miezul în dependenţă de calitatea lui. Nici un fel de acte de achiziţie pe care Serviciul Vamal le căutau la Bargues Agroindustrie SRL, nici alte acte. Dar nimeni nu-i vede și nu le interzice activitatea.

 

Producția arestată de Vamă a fost exportată fără probleme de altă firmă

Dumitru Vicol, directorul SRL Monicol, a confirmat pentru JURNAL TV că a ajutat o firmă străină să exporte marfa. „Este o companie franceză, care s-a adresat la noi cu rugămintea să le ajutăm să exporte o partidă de miez de nucă. Nu știu de ce nu au reușit să exporte marfa singuri. Ei ne-au spus numai că au nişte probleme și dacă nu vor exporta operativ miezul, acesta se poate altera. Noi am cumpărat marfa de la ei oficial, cu facturi”, a mai explicat Vicol.

Adică, Bargues Agroindustrie SRL, întreprindere cu capital moldo-francez, care activează în Republica Moldova timp de 20 de ani, cu toate actele în regulă, inclusiv şi în ce priveşte exportul producţiei sale, a fost oprită, pe un motiv într-un fel răzgândit de Serviciul Vamal din Moldova, să-și exporte producția. În acelaşi timp, Vama, fără nici un fel de probleme, i-a permis SRL Monicol exportul aceleiaşi ”producţii achiziționată ilegal”(!?)

 

Motivele autorităților – supte din deget

Despre problemele create pe piața miezului de nucă s-a vorbit și la întâlnirea cu premierul Pavel Filip de la Orhei. Ilie Ușurelu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a fost de părere că prețurile mici de achiziție la miezul de nucă din Republica Moldova sunt cauzate de proasta calitate a nucilor din anul 2018, condiționată de condițiile climaterice. Iar Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul aceluiaşi minister vehicula în cadrul unei conferinţe la Chișinău alte versiuni, şi anume: prețul la miezul de nucă pe piața europeană a scăzut din cauza cantității mari de nuci rămase necomercializate în Uniunea Europeană din anul trecut; războiul comercial dintre SUA și China, din care cauză SUA, un mare jucător pe această piața, și-a reorientat exportul spre UE, la care mai tinde şi Chile, unde în 2018 a fost o recoltă bogată de nuci.

În opinia noastră, motivele invocate de demnitarii de la Chişinău sunt supte din deget. Şi Dimitri Kalak, jurnalist de la revista Экономическое Обозрение, cu care am discutat la temă, mi-a spus că nu crede că în Moldova preţurile la miezul de nucă au căzut atât de brusc și atât de mult din cauza situaţiei pe piaţa internaţională:

”În market-urile din București prețul la un kg de miez ambalat rămâne neschimbat de câţiva ani – circa 20 de euro”, mi-a spus acesta.

Ion Cernei

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker