Evenimente

Un judecător reţinut şi apoi achitat de instanţe, cere despăgubiri de 1,6 milioane

Gheorghe Popa. Foto zdg

Judecătorul Gheorghe Popa de la Teleneşti, reţinut în flagrant în urmă cu cinci ani şi jumătate, după ce ar fi acceptat 200 USD de la un participant într-un dosar pe care-l avea în gestiune, dar declarat nevinovat ulterior, definitiv şi irevocabil, de instanţele de judecată, a acţionat statul în judecată, solicitând compensarea unor prejudicii totale de 1,6 milioane de lei, scrie zdg.md.

Prima instanţă i-a admis parţial solicitarea şi a decis că statul este bun de plată, după ce i-a încălcat drepturile magistratului, care a revenit, acum un an şi jumătate, în funcţia de judecător.

În iulie 2018, Gheorghe Popa a acţionat Ministerul Justiţiei, dar şi Ministerul Finanţelor, în judecată, solicitând 1 milion de lei cu titlu de prejudiciu moral, 584,19 mii lei cu titlu de prejudiciu material, 15 mii lei cu titlu de cheltuieli pentru asistenţa juridică acordată la examinarea cauzei penale şi 7,3 mii lei cu titlu de costuri pentru combustibilul consumat pentru deplasările la şedinţele de judecată. Dânsul a acuzat faptul că Procuratura Generală, „în scopul manipulării opiniei publice, pentru a crea o imagine de activitate eficientă la descoperirea crimelor şi de a-i ştirbi onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională, a violat prevederile Codului de procedură penală”. Acest fapt, precum şi condamnarea (în prima instanţă) i-a adus atingere onoarei şi reputaţiei profesionale, efectele căreia sunt simţite şi în prezent.

Judecătorul Roman Pascari, de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, a acceptat, în mare parte, solicitările din cererea depusă de Gheorghe Popa. Acesta a dispus ca lui Popa să-i fie achitat un prejudiciu material în valoare de 200 de mii de lei, plus alţi 576 de mii de lei – plata salariului pentru perioada în care a lipsit forţat de la serviciu, dar şi prejudiciul material pentru asistenţa juridică. În rest, a respins solicitările acestuia.

Hotărârea magistratului, care a fost publicată la început de decembrie 2018, a fost atacată de autorităţile statului la CA Chişinău, prima şedinţă fiind programată pentru luna februarie, menţionează sursa citată.

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker