Apropo

Cine şi cum buzunăreşte consumatorii de carburanţi

Foto simbol autoblog.md

 

În anul 2018 preţul produselor petroliere pe piaţa mondială s-a modificat de multe ori. De exemplu, în prima săptămână a lunii octombrie barilul de petrol a costat 1450 USD, iar peste două luni scăzuse până la 950 USD. Sau în anul 2016 preţurile la produsele petroliere pe piaţa mondială s-au redus aproape de două ori comparativ cu anul precedent. În R. Moldova în această perioadă preţurile la benzină şi motorină, mai întâi cu concursul ANRE, iar de la un timp – a Guvernului au fost ţinute la cote maximal „stabile”. Şi asta indiferent de faptul că, potrivit legislaţiei, preţurile la aceste produse trebuie să se formeze în baza cheltuielilor efective ale companiilor care se ocupă de comercializarea produselor petroliere, iar cota rentabilităţii nu trebuie să depăşească 10 %.

 

Solicitat să comenteze această situaţie, expertul economic Veaceslav Ioniţă a menţionat că şi în viitorul apropiat cel mai probabil preţurile la benzină şi motorină vor rămâne aproximativ aceleaşi, chiar dacă pe piaţa mondială petrolul se va ieftini în continuare. Pentru că companiile din R. Moldova care activează în acest domeniu se prezintă nu numai ca distribuitoare de produse finite, dar şi ca întreprinderi care prelucrează petrolul. Adică la costul produsului procurat (se presupune petrol brut) ei mai adaugă şi cheltuielile de prelucrare a lui în benzină şi motorină. Ex-directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică Victor Parlicov însă susţine că în Republica Moldova, de fapt, nu există capacități de prelucrare a petrolului.

Sursa citată mai menţionează că astfel companiile petroliere adună cele mai mari venituri anume când preţurile la produsele petroliere pe piaţa mondială se micşorează, iar cele de comercializare din Republica Moldova rămân neschimbate.

În vara a. 2018 Guvernul Republicii Moldova a îngheţat preţurile la carburanţi la nivelul actual, lucru considerat de mai mulţi experţi drept o decizie pur politică şi care cel mai mult va rămâne în vigoare până la alegerile parlamentare, afirma pentru portalul noi.md doctorul în economie Mihai Poisic, precizând că în Moldova există destule rezerve pentru reducerea preţurilor la benzină şi motorină. O dovadă ar fi şi faptul că unele companii în zilele de odihnă reduc preţurile la pompă până la 40 de bani/litru, iar altele oferă carduri de reducere.

M.Poisic mai crede că hotărârea privind îngheţarea preţurilor la carburanţi a fost luată din considerentul că pe piața produselor petroliere din Republica Moldova mecanismele concurențiale nu funcționează așa cum trebuie.

La rândul său, președintele Asociației Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu, solicitat să se expună asupra situației în acest domeniu, a remarcat pentru un portal media: „În general, tot ce se face în jurul produselor petroliere sunt aranjamente. Acolo nu este și nici nu a fost niciun fel de economie, lucru valabil pentru toate tipurile de resurse energetice. În acest lanț fiecare trebuie să-și primească partea. Eu nu vorbesc despre natura produselor petroliere – de unde se iau, la ce preț și de ce calitate. Ceea ce vedem noi este o repartiție în acest lanț de firme.”

Apropo, dintr-un salariu mediu pe economie de 6507 lei (conform BNA) un moldovean poate procura 342 litri de benzină cu cifra octanică A95. Un român, din acelaș salariu mediu poate beneficia de 434 litri, un rus – de 853 litri, un norvegian – de 2,2 mii litri, iar cetățenii din Austria, Marea Britanie, Suedia – de câte 1,8 mii litri. Altfel spus, pentru un plin de benzină (50 de litri), moldoveanul trebuie să scoată din buzunar 24% din salariul mediu pe ţară, românul – 11%, polonezul – 7,3%, iar austriacul – 2,75%.

În Franţa majorarea de astă toamnă a preţurilor la carburanţi doar cu câțiva eurocenți a generat revolte masive ale populaţiei care încă mocnesc, deşi autorităţile s-au conformat revendicărilor protestatarilor și au redus prețurile chiar mai jos de cota inițială.

În R.Moldova e linişte şi pace. Chiar dacă mass-media periodic informează lumea despre abuzurile şi mişmaşurile care au loc pe piaţa produselor petroliere, averile enorme adunate de cei care controlează această piaţă din buzunarele consumatorilor…

Tudor Iaşcenco

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker