Electorala 2019

„Noi boicotăm referendumul şi circumscripţiile uninominale”

La întrebările săptămânalului CUVÂNTUL răspunde președintele Mişcării Populare

Antimafie, Sergiu Mocanu

Sergiu Mocanu

 

 

În scopul informării multilaterale a cititorilor despre programele electorale ale concurenţilor implicaţi în scrutinul parlamentar din 24 februarie c. şi pentru a le ajuta să facă o alegere cât mai corectă, am propus liderilor formaţiunilor politice înregistrate în cursa electorală să ofere săptămânalului regional CUVÂNTUL un interviu, tuturor adresându-le aceleaşi întrebări.

 

– Dle Mocanu! În opinia Dvs., prin ce anume sistemul electoral mixt este mai bun sau mai rău pentru Republica Moldova decât sistemul proporțional?

– Sistemul mixt este o diversiune politică împotriva statului Republica Moldova. Alegerea a jumătate din numărul de deputați pe circumscripții uninominale poate arunca această țară pe mult timp în haos și criză instituțională. Gruparea mafiotă a lui Plahotniuc a livrat societății un „fruct otrăvit”, iar consecințele vor fi grave. Din această cacealma vor avea de câștigat doar clanurile mafiote, capacitatea instituțională a statului va scădea dramatic, iar cetățenii nu vor primi nimic în schimbul iluziei că ar putea, prin votul lor, să obțină un deputat care se va preocupa de problemele lor.

Sistemul proporțional pe o singură circumscripție ar fi putut aduce Republica Moldova alături de democrațiile occidentale cu toate beneficiile pe care le poate oferi democrația reprezentativă. După ce grupările mafiote au compromis prin fraudă alegerile parlamentare din 2014, au răsturnat rezultatul alegerilor prin coruperea deputaților și angajarea acestora pentru alte cauze decât cele pentru care fusese aleși, tot ei au denunțat drept cauză a derapajelor democratice, sistemul electoral.

Foarte mult sper că această derută va avea durată scurtă și nu va avea consecințe dramatice pentru statul Republica Moldova. În orice caz, alegerile din 24 februarie curent reprezintă o provocare pentru societatea moldovenească și riscă să transforme statul Republica Moldova într-un stat pe deplin mafiot.

– Cât de actuale pentru R. Moldova sunt deciziile Parlamentului privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 și despre revocarea deputaților de către alegători, dar și cât de reală este transpunerea acestora în viață?

– Referendumul pentru reducerea numărului de deputați este o capcană menită să distragă atenția cetățenilor de la adevăratele probleme ale societății. Nimeni nu poate ști care este numărul optim de deputați pentru țara noastră. În acest sens nu existâ nici un studiu. Poate este nevoie doar de 61, poate trebuie lăsat acest număr de deputați, poate ar trebui să avem un număr mai mare, nimeni nu poate ști cum ar putea fi mai potrivit, iar argumentul economiilor bugetare este unul pueril menit să livreze oamenilor o temă atractivă pentru speranțele unor oameni eșuați economic și social că bunăstarea lor ar putea să crească de la o asemenea reformă.

Noi, Mișcarea Populară Antimafie, vom boicota referendumul și vom chema alegătorii să omită acest exercițiu în ziua alegerilor parlamentare prin refuzul declarat de a semna în lista de participare la referendum.

– De ce credeţi că ale-gătorii ar trebui să voteze anume formațiunea pe care o conduceţi, dar și reprezentanţii ei înaintați în circumscripțiile uninominale?

– Mișcarea Populară Antimafie este cea care a creat actuala paradigmă politică încă în 29 iulie 2010, atunci când noi am anunțat că un singur om va captura statul Republica Moldova,  anonimul (la acea dată), Vlad Plahotniuc. Paradigma introdusă în uzul politic de atunci este valabilă și astăzi: pe timpul guvernării autoritare a comuniștilor, mafia era sub control politic, în 2010, Plahotniuc a pus politica sub control mafiot. Astfel statul a fost capturat.

Mișcarea Populară Antimafie s-a înscris în această campanie cu speranța să devenim formațiune parlamentară, iar din acea poziție să continuăm lupta împotriva mafiei cu mijloace mult mai eficiente. Noi boicotăm nu numai referendumul, ci și circumscripțiile uninominale. Noi ne-am înscris doar cu lista de candidați pe circumscripția națională și, din principiu, nu vom participa în „cazinoul lui Plahotniuc”. Vom chema alegătorii să utilizeze, conform destinației, doar buletinul unde vor găsi sigla Mișcării Antimafie.

– Mai multă lume este de părerea că astăzi Republica Moldova este osândită să fie guvernată de o coaliție. Ajungând în Parlament, cu care formațiuni sunteți gată să formați o asemenea coaliție?

– Noi nu suntem preocupați de o asemenea problemă pentru că avem un obiectiv de lungă durată și foarte bine conturat din punct de vedere politic. Noi considerăm că Republica declarată la 27 august 1991 și-a epuizat resursele. Avem nevoie de o nouă republică pe care noi o numim Republica Unirii și avem un program pentru realizarea sarcinii noastre de unire a Republicii Moldova cu România.

În concluzie, prin tot ce vom face noi, în calitatea noastră de deputați, vom combate orice formă de ma-nifestare a acestui stat mafiot încăput pe mâna clanurilor mafiote. Obiectivul nostru va fi dizolvarea parlamentului ales prin fraudă, denunțarea statului mafiot și convocarea Constituantei pentru declararea altei republici.

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker