EvenimenteTelenești

Întâlniri de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului

Bibliotecara Rodica Misaelean discutând cu un grup de teleneştence.

De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, la Biblioteca Publică Raională “Vasile Alecsandri” din Telenești a fost expus un vernisaj de carte și documente istorice la temă, organizate întâlniri şi discuţii cu cititorii despre evenimentele tragice care au avut loc pe teritoriul Basarabiei acum 75 de ani descrise în cărţile “O întâlnire cu trecutul…” și “Ierusalim – oraș sfânt” semnate de teleneşteanul Noie Rotaru.

Valentina Potoroacă, pensionară, a menționat, că răsfoind materialele expuse a aflat lucruri pe care nu le cunoștea: “Trebuie să cunoaştem ceea ce s-a întâmplat în 1941-1942 în Basarabia pentru a nu admite ca istoria să se repete”, a menţionat dna Potoroacă.

Aurelia Dobjanschi, directoare-adjunctă a instituţiei a relatat: “Este ştiut că  au  fost cazuri de masacrare în masă a evreilor şi că vinovaţii au fost pedepsiţi. Dar pentru noi era important să cunoaştem numele băştinaşilor preoţi care au botezat evrei, astfel salvându-i de deportarea în ghetouri, ţăranilor care au ascuns familii de evrei pentru perioada cât au durat execuţiile. Aceste exemple dovedesc atitudinea populaţiei din partea locului faţă de cele întâmplate”, a remarcat dna Dobjanschi.

în Teleneşti, în perioada 1918-1940 erta una din cele mai mari comunităţi evreieşti din Basarabia, circa 2500 de persoane. În perioada postbelică numărul populaţiei evreieşti s-a micşorat de 6 ori, iar acum despre populaţia evreiască aminteşte doar cimitirul mozaic, care a fost adus în ordine. Primăria oraşului întreţine relaţii strânse cu diaspora.

Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker