Social

De ce au fost închise vineri şcolile și grădinițele din toată țara

Școlile și grădinițele din țară au fost închise în ziua de 25 ianuarie la indicația prim-ministrului Pavel Filip. Potrivit www.gov.md, decizia a fost luată la ședința Guvernului din 24 ianuarie, drept motiv servind condițiile meteo nefavorabile prognozate pentru 25 ianuarie de către Serviciul hidrometeorologic de stat.

 

„Noi riscăm să avem drumuri blocate dimineața, chiar dacă vor lucra drumarii toată noaptea. Nu este cazul să punem sub risc viața copiilor, pentru că acolo unde este polei, drumurile sunt foarte lunecoase”, a spus Pavel Filip, citat de gov.md., menționând că la moment ”toate traseele din țară sunt practicabile”.

Ulterior portalul agora.md scria că decizia premierului s-ar fi bazat pe rugămintea secretarului de stat al Educației, Culturii și Cercetării Igor Șarov, care la ședință ar fi declarat: „Vă rugăm să sistăm activitatea instituțiilor de învățământ pentru ziua de mâine”, invocând ninsorile abundente și ghețușul prognozate pentru ziua de 25 ianuarie.

Solicitată să comenteze decizia Guvernului, o angajată de la o Direcție de Educație din regiunea Orhei, solicitând anonimatul, ne-a declarat: ”Indicația Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), hazardată și aberantă, a venit joi seara, după ora 17.00, când la școli și grădinițe nu mai era nimeni.

Angajații Direcției au fost impuși să contacteze telefonic toți directorii, care, la rândul lor, au contactat diriginții, iar aceștia – fiecare elev în parte ca să le spună că pe 25 ianuarie școlile și grădinițele vor fi închise din cauza condițiilor meteo. O harababură de neimaginat.

Unii pedagogi și părinți într-un fel au salutat decizia MECC, cei mai mulți însă au rămas nedumeriți. Dar neavând încotro, toți s-au conformat, chiar dacă pe 25 ianuarie condițiile meteo au fost obișnuite pentru această perioadă a anului”, a concretizat sursa noastră.

Ion Gamarț, primarul de  Pelivan, raionul Orhei, ne-a relatat că pe 25 ianuarie grădinița din sat a activat în regim normal.

”Drumurile și căile de acces din cele două localități ale primăriei au fost curățite de zăpadă, așa că nu era necesar de a sista activitatea instituției. În încăperi este cald, nu a fost perturbată alimentarea discipolilor”, a menționat primarul de Pelivan.

Dl Gamarţ este de părere că asemenea sistări ale activității instituțiilor preșcolare creează ulterior diverse probleme.

Motivul adevărat al închiderii în această zi a instituțiilor de educație din toată țara s-a developat deja în dimineața zilei de vineri, 25 ianuarie, când la sediul central din Chișinău, dar și în toate raioanele republicii, Partidul Democrat din Moldova și-a adunat reprezentanții implicați în scrutinul din 24 februarie 2019 și susținătorii lor la întruniri oficiale de lansare a partidului în campania electorală. Și ca să argumenteze lipsa mai multor angajați ai instituțiilor de educație şi funcționari de la locurile lor de muncă, au închis pe o zi școlile și grădinițele. Drept dovadă servesc și mulțimea de texte și imagini de la întrunirile respective, inclusiv din circumscripțiile uninominale nr.13 Rezina (în imagine) și nr.14 Telenești, postate pe rețelele sociale.

Tudor Codreanu, Ion Cernei

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker