EconomieTelenești

Cu banii și experiența din Italia au deschis o afacere la baștină

Vasile și Nina Vorniceanu îşi întâmpină oaspeţii cu zâmbet şi confort.

 

Împătimiți de bucătăria italiană

Vasile și Nina Vorniceanu au petrecut mai mulţi ani frumoși în Italia, unde a ajuns în 2002. Calea lui Vasile spre Italia ar putea servi drept motiv pentru un film de aventuri. A fost reținut de către poliția din fosta Iugoslavie, unde era în toi războiul, până a ajuns în țara de destinație a trebuit să treacă clandestine, mai multe frontiere.

”Din Belgrad până la Rieca, Croația, unde iarăși ne-au arestat, am mers pe jos. Ne-au eliberat cu cerinţa să ne întoarcem în Moldova, dar noi ne-am dus mai departe. Am trecut în Slovenia, unde iarăși am fost arestați – ne-au eliberat cu aceeași condiție: să ne întoarcem înapoi. Am mers înainte, prin munți, orientându-ne după o linie de înaltă tensiune. În cele din urmă am ajuns la Trieste”, povestește Vasile Vorniceanu.

Mai întâi a lucrat la câmp, apoi șofer pe un camion cu care a  cutreierat Peninsula Apenină în lung și-n lat. Spune că în orele libere citea tot ce-i nimerea sub mână, inclusiv literatură şi prospecte cu rețete culinare. Astfel a îndrăgit bucătăria italiană și, revenind acasă peste 16 ani, a decis să inițieze o afacere de familie în acest domeniu. Mai ales că şi soția sa Nina a muncit mai mulți ani într-un restaurant din Italia, undeva nu departe de Veneția, regiune cu tradiții culinare de secole.

”Am lucrat la un restaurant care era o afacere de familie moștenită din generație în generație, povestește Nina. M-a impresionat patronul, care avea 84 de ani, dar vădea o dragoste de viață de invidiat. Mai este important că acolo am întâlnit foarte multă lume cu gândire pozitivă, de la care am învățat multe lucruri utile. Cu stăpânii acelui restaurant întreținem relații amicale și acum. Anume experiența acumulată acolo ne-a și determinat să inițiem acasă o afacere similară”, a remarcat Nina.

 

”Câte odată tentația înfrângerii apare cu câteva clipe înaintea victoriei”

Revenind după 6 ani la baștină, Nina spune că a început să se intereseze cum ar putea să inițieze aici o afacere:

”Mai întâi am trecut pe la Direcția Economie a Consiliului Raional Telenești, ca să obținem consultațiile necesare. Am fost şi noi surprinşi – şi ei. Noi, că am găsit susţinere, ei – că vrem să deschidem un restaurant în sat. ”Chiar la Telenești, oraș cu mai multă populație, asemenea afaceri nu prea au succes!” afirmau funcționarii de la direcție.

Dar noi am ținut-o una și bună, că anume restaurantul e afaceea pe care noi știm cum s-o gestionăm mai bine. Văzându-ne atât de hotărâți, m-au trimis la niște cursuri de inițiere în afaceri, care mi-au fost de mare folos. Pentru asistența oferită sunt recunoscătoare mai ales dnei Aurelia Climentovschi, specialistă în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii la Direcția respectivă.

După cursuri am aplicat și am câștigat un grant de 200 mii de lei. Încă în 2008 cumpărasem clădirea nefinisată a unei brutării situată peste gard de casa noastră. Această clădire a și servit drept bază pentru restaurantul nostru edificat din sticlă, beton și aluminiu și care se aseamănă mult cu localurile respective din Veneția sau Bolonia. Astfel către aprilie 2017 am finalizat construcția localului, dotând cu utilaj modern blocul alimentar”, continuă povestea Nina Vorniceanu.

Vasile, soțul, se implică în convorbire cu alte detalii:

”Era 24 aprilie 2017 atunci când un strat gros de zăpadă se așternuse peste meleagul nostru. Circulația pe drumuri era restricționată. Dar noi fixasem deschiderea restaurantului, trimisesem invitații și cu un autotu-rism obișnuit m-am dus la Chișinău să aduc artiștii care trebuiau să participe la sărbătoarea noastră. Am reușit să ajungem cu bine. Astfel am înțeles că trebuie să crezi în ceea ce faci și dacă dorești cu adevărat să-ți atingi scopul, trebuie să lupți. Avea dreptate Confucius care spunea că tentația înfrângerii vine cu câteva clipe înaintea victoriei”, spune Vasile.

Soția dumnealui mai adaugă că au adunat acasă o bibliotecă întreagă cu literatură despre afaceri și riscurile lor, pe care au studiat-o minuțios: ”Astfel putem spune că riscul nostru a fost unul rațional. Când apare vreo problemă, tot în acele cărți căutăm soluția”, afirmă dumneaei.

 

Proprietarii restaurantului ţin cont de diversitatea gusturilor

”Preparăm atât bucate italiene, cât și moldovenești. Ne-a reușit până la urmă să impresionăm nu numai pe consumatorul autohton, dar și pe italienii care vin aici în vacanță! Un italian în vârstă, proprietar de restaurant, o zi a servit bucate moldovenești, iar a doua zi – pizza, care la noi se prepară după o rețetă originală și oaspetele a declarat că e mai delicioasă chiar decât cea din restaurantul lui”, povestește Nina.

Soții recunosc că au mult de lucru și spun că dacă este nevoie, sar în ajutor Vadim și Loredana, fiul și fiica, dar și mama Ninei.

”În Italia pentru cei care inițiază afaceri sunt niște facilități, vacanțe fiscale, care permit antreprenorului începător să stea bine pe picioare. La noi, cu regret, se crede că gata, dacă avem pornită afacerea, apoi putem lesne să ne împărțim cu statul. Adică putem, dar vrem să ne mai dezvoltăm cumva, însă  în condiţiile care le avem nu este tocmai ușor”, ne spune Nina.

Vasile, la rândul său, este preocupat de probleme le-gate de personal:

”Lumea noastră greu își schimbă mentalitatea. Zeama de pui o face gustoasă, dar se teme să se apuce de alte bucate oarecum neobișnuite pentru noi, cu preparare la abur dar nu prăjite, de salate și paste. Deocamdată bucătăria se ține pe noi, acasă revenim pe la miezul nopţii”, mărturisește Nina.

Ecaterina Furculiță, vicepreședinta raionului Telenești spune că este impresionată de activitatea soților Vorniceanu:

”Este, de fapt, o dovadă de adevărat patriotism ceea ce fac soții Vorniceanu. Ei au venit să ridice economia baștinei lor. Au riscat enorm, dar dovedesc că și aici se poate face business. Eu nu am întâlnit în altă parte o atitudine atât de pozitivă față de clienți, față de munca pe care o fac. Este foarte important ca exemplul lor să fie preluat de alte familii, în alte domenii, mai ales în domeniul prestări servicii”, este de părere vicepreședinta raionului Telenești.

Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker