OrheiSocial

CSA Orhei, organizaţie care promovează afacerile în mediul rural

Instruiri la Puţintei

Acum două luni şi-a început activitatea Centrul de Suport în Afaceri Orhei, o organizaţie nonguvernamentală apreciată deja de mai multă lume ca promotoare a dezvoltării businessului mic și mijlociu în raion. 

După cum ne-a relatat Aliona Lupan, coordonatoarea Centrului, misiunea proiectului constă în facilitarea creării unui mediu favorabil pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor.

”Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul Proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”. Oferim acces la servicii de consultanță specializată pe diverse aspecte economice și sprijin în accesarea de fonduri în scopul contribuirii la creșterea economică a regiunii, a comunităților și a bunăstării cetățenilor. Beneficiarii noștri sunt fie tinerii din mediul rural care n-au pornit o afacere, fie agenți economici care doresc o diversificare și afaceri noi”, a menționat dna Lupan.

Centrul de Suport în Afaceri Orhei a încheiat acorduri de colaborare cu primăriile comunelor Puțintei, Ivancea, Chiperceni, Ciocâlteni, satelor Teleșeu, Susleni și Camera de Comerț și Industrie Filiala Orhei, CR Orhei. În aceste sate au avut deja loc vizite în cadrul cărora au fost identificate persoane care doresc să inițieze o afacere. Liuba Bradu, consultantă în cadrul CSA, a remarcat că deși în sate este mai puțin tineret ca altă dată, totuși lumea dorește să se inițieze în afaceri, mai ales legate de agricultură și servicii:

”Am început să facem deja instruiri de informare și consultanță în incinta primăriilor. Vom iniția în continuare consultanță cu experți în contabilitate, finanțe, probleme fiscale, accesarea de fonduri, elaborarea business-planului. Activitățile sunt finanțate în întregime din proiect, de la beneficiar se cere dorință și voință”, a menționat dna Bradu.

Ion Ionașcu, primarul comunei Ciocâlteni ne spune că proiectul respectiv este unul important pentru mediul rural:

”Adunăm deja un grup de tineri, care sunt gata să studieze afacerile, am vorbit totodată cu primarii din localitățile vecine. Satele noastre au posibilități să-și dezvolte afaceri în domeniul prelucrării legumelor și fructelor, procesării cărnii și laptelui.  De cele mai dese ori tânărul interesat are studii, dar inițierea în afaceri îl pot ajuta ca riscurile să fie minime” a remarcat primarul de Ciocâlteni.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker