Electorala 2019

„Noi venim în politică să dăm, nu să luăm”

Interviu acordat de copreședinta Blocului electoral ACUM, Maia Sandu, publicației CUVÂNTUL

În scopul informării multilaterale a cititorilor despre programele electorale ale concurenţilor implicaţi în scrutinul parlamentar din 24 februarie c. şi pentru a le ajuta să facă o alegere cât mai corectă, am propus liderilor formaţiunilor politice înregistrate în cursa electorală să ofere săptămânalului regional CUVÂNTUL un interviu, tuturor adresându-le aceleaşi întrebări. Astăzi publicăm al doilea material din acest ciclu.

 

  1. Dnă Maia Sandu! În opinia Dvs., prin ce anume sistemul electoral mixt este mai bun sau mai rău pentru Republica Moldova decât sistemul proporțional?

-Ne-am opus schimbării sistemului electoral, pentru că autorii proiectului l-au făcut special în speranța de a se menține la putere în pofida voinței cetățenilor. Din toată istoria Republicii Moldova doar această guvernare a decis să schimbe sistemul electoral cu un an înainte de alegeri, când a văzut că oamenii nu-i susțin şi nu-i vor vota. Guvernarea spune că toate problemele ţării vin de la sistemul electoral. Este o minciună! Toate problemele vin de la hoţii care ajung la guvernare prin minciună şi cumpărare!

Atunci când am ieşit să protestăm împotriva introducerii sistemului electoral mixt în primăvara-vara anului 2017, am atenţionat opinia publică din ţară şi de peste hotare că acest sistem implică anumite riscuri: riscul delimitării neproporţionate a circumscripţiilor care poate afecta principiul egalităţii votului; discriminarea diasporei, care va fi subreprezentată în Parlament, problemă la care au atras atenţia şi experţii Comisiei de la Veneţia; aceiaşi experţi au avertizat că un asemenea sistem deschide posibilitatea coruperii alegătorilor prin cumpărarea voturilor de către oligarhi, ceea ce se şi confirmă (Plahotniuc, Şor); existenţa unei regiuni necontrolate de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova în stânga Nistrului şi imposibilitatea de a face acolo campanie electorală într-un cadru legal; acest sistem nu numai că nu elimină posibilitatea traseismului politic, dar chiar îl va încuraja; şi, în sfârşit, chiar dacă autorii acestui proiect – PD şi PSRM – ne-au asigurat că sistemul va duce la schimbarea clasei politice, fiind aduşi oameni noi, în realitate vedem că acest sistem este gândit în aşa manieră ca să păstreze la guvernare clasa politică veche şi coruptă.

În general, nu există sisteme de vot bune sau rele, fiecare având părţile sale pozitive sau negative, dar implementarea sistemului mixt fără un consens larg în societate, principiu asupra căruia au insistat instituţiile internaţionale şi neţinând cont de specificul Republicii Moldova, aduce mari semne de întrebare faţă de caracterul liber şi corect al acestor alegeri.

  1. Cât de actuale pentru R. Moldova sunt deciziile Parlamentului privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 și privind revocarea deputaților de către alegători, dar și cât de reală este transpunerea acestora în viață?

– Scopul acestui referendum, introdus într-un mod cu totul netransparent şi cu încălcări grave ale legislaţiei, este de a sustrage atenţia alegătorilor de la principalele probleme ale acestei ţări, cum ar fi corupţia mare, sărăcia, lipsa locurilor de muncă, migraţia, izolarea pe plan internaţional a Republicii Moldova etc. Guvernarea nu se simte bine în aceste dezbateri, deoarece anume ea este responsabilă de situaţia gravă în care se află ţara, de aceea încearcă să introducă confuzie în rândul cetățenilor și să devieze discuţiile. Însă clica de la guvernare nu are nevoie de un Parlament competent şi funcţional, deoarece deciziile se iau în altă parte, în birouri luxoase, de un grup restrâns de oameni. Pentru noi, blocul ACUM, nu este importantă cantitatea, ci calitatea Legiuitorului, iar acest lucru se va putea obţine doar după ce se va produce schimbarea clasei politice.

Cât despre revocarea deputaţilor, este o altă mostră de populism, deoarece mandatul imperativ este neconstituţional. Plahotniuc încearcă din disperare orice în aceste momente, pentru că înțelege furia și nemulțumirea cetățenilor, sperând că prin amăgeli și propagandă va reuși să mintă poporul. Însă cetățenii noștri conștientizează importanța acestor alegeri și importanța votului lor.

  1. De ce alegătorii ar trebui să voteze anume formațiunea pe care o reprezentați, dar și reprezentanţii Blocului electoral ACUM înaintați în circumscripțiile uninominale?

Puterea actuală tratează politica ca pe o afacere, care trebuie să ducă la îmbogăţirea personală a membrilor clasei politice. Noi credem că este imoral să obţii bogăţii pe seama altora şi să trăieşti fericit, în timp ce majoritatea suferă. Ei trăiesc bine ANUME fiindcă majoritatea suferă. Într-un stat democratic și dezvoltat, toți oamenii au un trai demn și sunt protejați de instituțiile statului.

Blocul ACUM, format din PAS, Platforma DA şi membri marcanţi ai societăţii civile este diferit. Noi venim în politică să dăm, nu să luăm. Venim să dăm tot ce este mai bun din noi, fiindcă aşa am fost educaţi şi vrem ca ţara în care trăim să fie una prosperă şi puternică. Anume aşa trebuie să fie o clasă politică nouă. O clasă politică pe care Moldova o merită! O echipă cu adevărat curată, care nu poate fi cumpărată, șantajată, care a demonstrat că poate schimba lucrurile în țară şi care va pune capăt acestei dictaturi a fricii. Republica Moldova nu se poate dezvolta sub regimul actual, sub regimul lui Plahotniuc-Dodon-Şor, care sărăcește țara și lucrează împotriva propriilor cetățeni.

Doar o justiție corectă și independentă și crearea unor instituții puternice, depolitizate şi puse în slujba cetățeanului vor distruge schemele regimului actual, iar banii vor fi întorși oamenilor. Banii vor merge pentru pensii și salarii mai mari, pentru locuri de muncă, pentru o economie sănătoasă, pentru educaţie şi sănătate. Noi îi vom pedepsi pe cei care bagă frica în oameni, care fură miliarde și sărăcesc țara, care guvernează doar prin minciuni.

  1. Mai multă lume este de părerea că astăzi R. Moldova este osândită să fie guvernată de o coaliție. Ajungând în Parlament, cu ce formațiuni sunteți gată să formați o asemenea coaliție?

– Noi intrăm în alegeri ca să învingem, ca să preluăm puterea şi să alungăm haita de hoţi de la guvernare. Acesta este scopul nostru şi sperăm că cetăţenii în aceste alegeri ne vor da votul şi încrederea pentru a schimba lucrurile spre bine în această ţară. Cu siguranţă nu vom discuta cu hoţii şi acoliţii lor. Aceste lucruri nu se negociază.

 

Venituri şi proprietăţi

Conform declaraţiei de venituri şi averi depuse la CEC, copreşedinta Blocului electoral ACUM, Maia Sandu, în anii 2017-2018 a avut două venituri: 500 de RON de la susţinerea unei conferinţe la Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti şi 538,82 USD, dobândă de la un depozit de 38232 USD dintr-o bancă din SUA şi care i-au asigurat existenţa în perioada dată.

Dumneaei are în proprietate un apartament în Chişinău de 74,5 m2 cu valoarea cadastrală de 440 mii lei şi un automobil Toyota RAV4, produs în 2007 şi procurat în 2012 cu valoarea de 170 mii lei.

 

Pentru conformitate, Tudor Iașcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker