ApropoPolitic

Demnitatea nu se vinde, istoria nu iartă

A doua zi după alegerile prezidenţiale din 2016 şedeam pe o bancă în scuarul de lângă bloc. Alături, pe altă bancă, discutau doi bărbaţi în etate. Unul dintre ei a întrebat: „Что, Игорь Николаевич победил?”(Igor Nicolaievici a câştigat?). Celălat i-a răspuns: „Ты что, не знаешь: мамалига-папушой, молдован дурак болшой» („Ce, nu ştii: mămăligă-păpuşoi, moldoveanul e mare prost”). N-am putut răbda şi i-am luat la rost. Ei s-au ridicat şi au plecat. Dar revenind acasă am decis să analizez mai detaliat rezultatele alegerilor, care mi s-au părut destul de interesante.

Dacă vă amintiţi, atunci liderii PDM declarau de la toate tribunele că sunt proeuropeni şi partidul lor o va susţine în alegeri pe Maia Sandu, dar nicidecum pe Igor Dodon, care pleda pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Euroasiatică. În realitate, pentru Dodon au votat majoritatea raioanelor conduse de reprezentanţii PDM. Secţia de votare din Rezina, cea din Răscăieți, raionul Ştefan Vodă și alte secţii unde au votat alegători din Transnistria, după cum am aflat din reportaje transmise de televiziuni în direct în acea zi, au fost asaltate în sensul adevărat al cuvântului de alegători aduşi în mod organizat din raioanele Râbniţa, Camenca, Slobozia, din or. Tiraspol ca să voteze cu Dodon.

Organele electorale şi cele de drept nu au reacţionat nici la o contestaţie privind încălcările legislaţiei. Pentru că după retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală democraţii din raioane au primit indicaţia să orienteze alegătorii spre… I.Dodon. Probabil, această indicaţie a fost adresată administraţiilor democrate ale tuturor raioanelor, localităţilor. Numai că în teritoriile cu mai multă lume cu mintea trează, adevăraţii patrioţi ai acestui pământ şi neam au votat cu inima şi nu după regulile făţărniciei. Electoratul din Ialoveni, Străşeni, Teleneşti, Călăraşi, Nisporeni, Criuleni, Hânceşti şi-a demonstrat integritatea, coeziunea în jurul forţelor cu adevărat proeuropene, care reprezintă interesele noastre naţionale şi nu s-a lăsat manipulat de nişte lideri falşi care au acaparat puterea în stat prin fraude şi abuzuri.

În deosebi m-a bucurat faptul că pentru Maia Sandu au votat atunci 64,52% alegători din raionul Nisporeni, baştina lui Vlad Plahotniuc şi administrat de o majoritate PDM-PCRM, că nu s-au conformat dispoziţiilor şi intereselor guvernării 75,34 % din electoratul raionului Ialoveni, 68,31 % din alegătorii raionului Străşeni, peste 66% de teleneşteni. Deși Igor Dodon s-a lansat  în campanie în Căpriana, satul de baştină al mamei sale, la mănăstire, însoţit de Mitropolitul Vladimir, care a îndemnat alegătorii să voteze pentru candidatul socialiştilor, alegerile în această localitate au fost câștigate de M. Sandu. În Sălcuța din raionul Căușeni, satul de baștină al deputatului socialist G. Novac, tot Maia Sandu a adunat mai multe voturi. În Corjeuți, raionul Briceni, numit „Micul Paris” cu M. Sandu au votat 72,38%.

Sentimente de mândrie pentru pământenii mei mi-au trezit şi rezultatele scrutinului prezidenţial din satele Ignăței, Cuizăuca, Echimăuţi, Meşeni, comunele Ghiduleni, Lalova, Ţareuca, Horodişte din raionul Rezina, unde majoritatea alegătorilor la fel au dat preferinţă Maiei Sandu. Aceste şi multe alte exemple demonstrează că rezultatele alegerilor depind nu atât de dorinţele şi interesele guvernanţilor, ci de vatra satului, gospodarii şi, mai ales, intelectualii, personalităţile din partea locului, menirea cărora este de a combate ignoranţa, imoralitatea, de a informa şi lumina poporul, precum îndemna încă în secolul XIX marele nostru înaintaş Nicolae Bălcescu. Sper că şi în viitoarele alegeri alegătorii din aceste, dar şi alte raioane şi localităţi vor fi în stare să aleagă în Parlament adevărate personalităţi, oameni integri, buni profesionişti, capabili să scoată Moldova din mocirla corupţiei, sărăciei şi deznădejdei menţinută de actuala guvernare.

Alegerile parlamentare din 2014 şi cele prezidenţiale din 2016 n-au adus schimbările promise şi mult dorite de R. Moldova. Dimpotrivă situaţia s-a agravat şi mai mult. Statul s-a pomenit acaparat de o guvernare antipopulară, care a permis să fie furate miliarde din haznaua statului şi din bănci, iar vinovaţii să nu fie traşi la răspundere. Corupţia s-a înrădăcinat şi mai adânc în structurile statului, sărăcia înfloreşte, lumea pleacă pe un cap peste hotare. În cazul când şi la aceste alegeri la conducerea statului vor ajunge persoane corupte, capabile doar să-şi facă propriile interese, riscăm să ajungem în situaţia când în localităţile din R. Moldova nu va avea nici cine săpa gropi la cimitire și duce încolo sicriile, căci copiii și nepoții vor tot pleca peste hotare, în țări în care se respectă legea și omul.

Si încă ceva, stimaţi alegători! Să nu uităm că demnitatea nu se vinde, că istoria nu uită şi nu iartă şi în aceste domenii amnistie nu există. Avem destui istorici, analiști, jurnaliști care fixează în mass-media, cărţi, filme tot ce se întâmplă, pentru actualitate şi pentru urmaşi. Să procedăm aşa ca urmașilor noştri să nu le fie rușine de guvernarea pe care noi o vom aduce la putere în ziua de 24 februarie 2018

Nadejda Brânzan

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker