Politic

Vitalie Proca: Vlad Plahotniuc a comandat omorul lui Gherman Gorbunțov

Interlopul Vitalie Proca, condamnat la închisoare în România, spune că în 2012 a tras în omul de afaceri Gherman Gorbunțov la comanda lui Vlad Plahotniuc, tentativa de omor eșuând însă. „Comanda e a lui Plahotniuc. Nu știu cum îl vede restul lumii, dar eu îl consider un criminal în serie și știu de ce vorbesc așa. M-a prins într-un moment în care am stat mai prost cu banii. Nu am putut să întorc o sumă de bani împrumutată și mi s-a propus să fac acest lucru”, a declarat Vitalie Proca într-un interviu în exclusivitate pentru Jurnal TV, filmat în Penitenciarul Jilava, transmite IPN.

Vitalie Proca spune că a fost vizitat în închisoare de un procuror și de un angajat al Ambasadei Moldovei la București. I s-a propus să îl „înfunde pe un om” și, în schimb, va fi repatriat și în Moldova i se va reduce din pedeapsă. Vitalie Proca susține că i s-a propus să facă declarații mincinoase despre Renato Usatâi. Și anume să argumenteze, într-un fel sau altul, că ar fi omul care ar fi comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov la Londra. „Am refuzat, căci am familie, fosta nevastă, copii, toată familia e acolo, în Moldova, și m-am gândit că asta ar putea să aibă consecințe mari. Și chiar a avut, deși nu am spus nimic. Cumnatul meu este arestat până în prezent, mi-a fost reținută nevasta, a fost luată din casă, de lângă copii. Eu nu mai mănânc aici mâncarea comună, cum se spune, mă uit în părți de patru ani, cine e lângă mine, ce cumpăr, cine, de unde și cum vine”, a spus Proca.

Potrivit lui, după acea vizită, a venit Radu Cijicenco. „Acesta, din lipsă de experiență, mi-a scris pe o foaie ce să declar. Trebuia să spun că am fost instigat de Renato Usatîi să atentez la viața lui Gherman Gorbunțov, să îl lichidăm. Eu i-am pus omului niște întrebări la care el a răspuns. Mai mult, a indicat pe hârtie. Eu știu cu cine sunt implicat și în ce probleme, cine stă în spatele acestor lucruri, știu cât sunt de răi toți acei oameni. Și dacă am avut ocazia să îl prind la cuvinte, l-am prins”, a menționat Vitalie Proca, precizând că Cijicenco i-a spus că venea „direct de la o persoană”, „cu indicații precise de la om”.

„Eu i-am spus lui așa: „Măi, om bun, eu îți scriu hârtia asta și ți-o transmit. Ce obțin eu?” Și el mi-a răspuns: „Eu mă duc acum în Moldova, îi spun că tu ești de acord, e totul ok, ți-l eliberăm pe cumnatul tău, îi pune în libertate și pe ceilalți. Îi eliberăm pe toți, îi întoarcem mașina nevestei tale, dosarul acesta se închide. În plus, o să primești o sumă de bani, jumătate de milion, în tranșe, sub diferite forme. Va fi o tranșă mare și pe urmă câte 50000-70000”, a mai spus Proca.

Potrivit lui, de un an și ceva, familia sa este „pe goană”. Cumnatul său a fost condamnat la 16 ani de închisoare. „Ca astăzi au cerut hârtia, iar ca mâine a fost condamnat la 16 ani. La un moment dat, am decis că mai rău decât se întâmplă nu se poate întâmpla. Am fost condamnat la 12 ani și jumătate de o instanță, li s-a părut că e puțin și am mai fost judecat o dată la 21 de ani și opt luni. Am obținut rejudecarea cauzei la Curtea Supremă de Justiție”, a notat condamnatul.

Vitalie Proca spune că este „un om prea mic într-un joc prea mare”. „Mi s-a transmis: „Vitalie, s-a intervenit la un nivel atât de înalt încât nu avem nici noi acces acolo”.

Mai rău decât îmi este acum nu poate să îmi fie. Sunt conștient că am un mandat din care nu mă eliberez, am hepatită, ciroză, TBC, sunt invalid de gradul doi, chiar dacă aș vrea să ajung la mal, nu ajung, e prea departe”, a mai spus Vitalie Proca.

Interlopul a avut un mesaj și pentru Gherman Gorbunțov, omul la viața căruia a atentat. „Îmi pare rău că s-a creat între noi doi această situație. Eu vreau ca el să știe un lucru, da, într-adevăr, eu am fost omul care a ținut degetul pe trăgaci. Da, eu sunt omul acela, dar dorința și comanda e cu totul în altă parte. Comanda e a domnului Vlad Plahotniuc”, a spus Vitalie Proca. Drept dovadă că anume V. Plahotniuc stă în spatele acestei operației Proca a invocat faptul eliberării sale din penitenciar de către judecătorul din Rezina, dar și a pașaportului, lucruri, în fond, contrare legislației și care puteau fi asigurate doar de o persoană care controlează justiția și orhanele de drept.

Vitalie Proca i s-a adresat și lui Ion Druță, alias Pisateli – „Vanea, noi știm prea multe lucruri unul despre altul. Și dacă ar fi să ne dezlegăm noi toți gurile, la cei 20 de ani, o să mai ai vreo 200 de ani”. „Îl înțeleg pe el de ce a început să vorbească după atâţia ani, îl înțeleg de ce îl apasă pe Renato (n.r. Usatâi). Da, eu îl înțeleg de ce face acest lucru. O face involuntar. Nu o face pentru că acesta ar fi adevărul, ci pentru că are copii, are familie, pentru că e arestat și asupra lui se face presiune. O face mai mult de frică. După acel interviu, la câteva zile, a fost transferat în spitalul Penitenciarului „Pruncul”, e sub pază de stat. Nu se poate apropia nimeni de el, e păzit 24 de ore din 24”, a mai spus Vitalie Proca.

Interlopul spune că își asumă ce a comis și îi sugerează și lui Vlad Plahotniuc să o facă. „Știți ceva, domnule Vlad Plahotniuc, eu știu ce am făcut și dumneata știi ce ai comandat, ar fi bine ca să-ți asumi pentru că eu mi-am asumat, mi-am luat 21 de ani și o să fac pușcărie pentru asta. Ar fi bine și dumneata să-ți asumi, căci eu vreau să vă spun un lucru. Mai devreme sau mai târziu, vor fi consecințe ale vorbelor pe care le spun eu acum. Că vor fi luate drept credibile sau nu, vor decide organele competente. Da, e mai greu să îl învinuiești pe un om care are miliarde, e foarte greu. Dacă ar fi fost vorba de un om de rând, ar fi fost reținut pentru 30 de zile de la început după declarația asta. Deci, în cazul lui Plahotniuc e mai complicat, căci controlează totul, începând de la justiție și terminând cu politica și legile. El e călare pe cal, dar poate să se întâmple să șchiopăteze calul. Nu putem să ne temem la nesfârșit de un om care a făcut mult rău”, a mai spus Vitalei Proca.

Acum trei zile, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PC COCS) a organizat o conferință de presă în care a prezentat schema organizării tentativei de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunțov. Potrivit PCCOCS, omorul lui Gorbunțov a fost comandat de liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatâi, iar executorul, Vitalie Proca, ar fi trebuit ulterior, contra unei sume, să numească un alt comanditar – pe Vlad Plahotniuc. Potrivit oamenilor legii, în legătură cu acest caz a fost solicitată extrădarea lui Usatîi din Rusia, iar în septembrie anul acesta autoritățile ruse au refuzat să o facă, pe motiv că Usatîi este și cetățean rus. Acesta totuși rămâne în urmărire internațională. Procurorii au mai spus că rușii blochează audierea lui Vitalie Proca, deținut într-un penitenciar din România.

Procuratura Generală a venit cu o reacție după interviul interlopului Vitalie Proca, aafirmând că analizează toate informațiile, inclusiv cele apărute în spațiul public, și va informa despre evoluția anchetei de fiecare dată când vor apărea elemente noi, așa precum a făcut-o și anterior, transmite IPN.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker