Evenimente

Încă 244 de grădinițe din 33 de raioane ale R.Moldova vor fi renovate cu suportul României

La Grădiniţa-creşă Andrieş din Şoldăneşti se preconizează să fie amenajat terenul de joacă. Valoarea suportului acordat de România este de 60 mii deli.

 

Încă 244 de grădinițe din 33 de raioane ale R.Moldova vor fi renovate cu suportul României. În instituțiile preșcolare va fi cumpărat mobilierul, vor fi reparate acoperișurile, blocurile alimentare și sanitare, transmite radiochisinau.

În raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti vor beneficia de finanţare 34 de instituţii preşcolare, suma totală preconizată fiind de 6 mln 460 mii lei.

Numărul total de grădiniţe renovate / amenajate cu suportul României în Republica Moldova va ajunge astfel la 1144 de unităţi.

În același timp, vor fi cumpărate materiale didactice, construite terenuri de joacă, săli festive și sportive. Recent, România a oferit în acest scop încă trei milioane de euro, pentru a dezvolta infrastructura de învăţământ din Republica Moldova.

Implementarea acestor proiecte finanțate de Guvernul României va fi făcută de instituția publică Fondul de Investiții Sociale din Moldova, potrivit unei hotărâri a Guvernului de la Chișinău, notează Moldpres.

Guvernele de la Chișinău și București au semnat, în 2010, un Acord cu privire la punerea în aplicare a Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Până în prezent, din această sumă au fost deja renovate peste 900 de grădinițe din țara noastră, din cele circa 1500 existente.

Guvernul de la Chișinău a aprobat pe 18 ianuarie c. lista de grădinițe care urmează să beneficieze de ajutor în anul 2019.

Cele 244 de instituții preșcolare care vor începe renovările în viitorul apropiat sunt situate în toate raioanele Republicii Moldova.

În lista grădinițelor din Republica Moldova care urmează a fi renovate în 2019 cu ajutorul României se regăsesc 10 instituţii din raionul Orhei, fiecare cu câte 80 mii lei pentru construcţia terenurilor de joacă şi a pavilioanelor. Este vorba de grădiniţele din satele Susleni, Chiperceni, Crihana, Ciocâlteni, Vâşcăuţi, Pohorniceni, Berezlogi, Bolohan, Brăviceni şi Piatra.

În raionul Rezina se preconizează a fi finanţate lucrări la Grădiniţele nr. 2 şi nr. 6 din oraş – cu câte 500 000 lei, Cogâlniceni, Cuizăuca şi Pecişte cu câte 100 000, Pripiceni-Răzeşi cu 200 000, Lalova şi Solonceni cu câte 50 000 lei.

În raionul Şoldăneşti Grădiniţa-creşă Andrieş şi cea din Parcani vor beneficia de câte 600 000 lei, cea din Răspopeni – de 500 000, cea din Cobâlea – de 400 000, cea din Cotiujenii Mari – de 300 000 şi Grădiniţa-creşă Mărţişor din centrul raional – de 60 000 lei.

În raionul Teleneşti se preconizează a fi finanţate lucrări la 10 grădiniţe: Leuşeni – 116 000 lei, Budăi – 400 000, Mândreşti – 200 000, Chiştelniţa – 147 000, Băneşti – 180 000, Vadul Leca – 107 000, Hirişeni – 200 000, Văsieni şi Ciulucani – câte 100 000 şi Scorţeni – 50 000 lei.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker