Politic

Organizațiile de media condamnă restricționarea repetată a accesului Jurnal TV în Primăria Orhei

Organizațiile de media condamnă abuzurile din partea unor persoane afiliate primarului de la Orhei Ilan Șor, care au interzis echipei de filmare a Jurnal TV să participe la ședința din 21 ianuarie a Consiliului Municipal, eveniment de interes public, ce se desfășura în sediul acestei instituții.

Dintr-un material video pus pe post de Jurnal TV marți, 22 ianuarie, se vede cum responsabili din cadrul Primăriei Orhei interzic echipei de filmare să intre în sala de ședințe a Consiliului municipal, pe motiv că nu au primit o astfel de „indicație”. Iar la întrebarea jurnaliștilor despre cauzele acestei restricționări, reprezentanta Serviciului de presă al Partidului Șor, Tatiana Cociu, nu a dat un răspuns explicit.
Calificăm acest caz drept abuz grav din partea autorităților de la Orhei. Îngrădirea accesului jurnaliștilor la evenimentele publice încalcă atât legislația media, cât și normele care reglementează activitatea administrației publice locale, întrucât ședințele Consiliului Municipal sunt publice și la ele poate avea acces orice cetățean.
Reamintim, de asemenea, că publicul are libertatea de a fi informat (art. 6 alin 1 din Legea cu privire la libertatea de exprimare), iar jurnaliștii au dreptul să participe la evenimente publice, să filmeze, să fotografieze, să obțină și să difuzeze informații. Împiedicarea intenționată a activității mass-media este pasibilă de răspundere penală, în conformitate cu articolul 180 prim al Codului Penal.
Cerem Ministerului de Interne și Procuraturii Generale să investigheze acest caz și să aplice legea față de persoanele responsabile de încălcarea drepturilor legitime ale jurnalistului.
Atragem atenția organelor de drept că lipsa de reacție promptă din partea lor față de astfel de abuzuri poate conduce la multiplicarea cazurilor de încălcare a legii, în special, în cadrul apropiatei campanii electorale.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul ”Acces-Info”

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker