Investigații

Bani publici plimbaţi pe patru roţi

Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții – au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.

Fie că sunt de la sudul țării, de la centru sau de la nord, mai mulți aleși locali au decis că anul acesta e timpul ca în curtea primăriei lor să fie parcată o mașină nouă.

O bună parte dintre ei au optat pentru mașini de teren, care sunt mai scumpe decât autoturismele cu simplă tracțiune.

Primăria Vatra – de la Ford la Skoda

Cel mai scump autoturism a fost achiziționat de Primăria orașului Vatra din municipiul Chișinău. Pentru o Skoda Octavia, din bugetul local s-au cheltuit 331 de mii de lei. Pentru comparație, pentru anul 2017 Primăria, potrivit Agenției Achiziții Publice, a cumpărat produse alimentare pentru grădinița din localitate, în valoare de peste 371 de mii de lei. Așadar, costul mașinii noi este cu câteva zeci de mii de lei mai mic decât valoarea produselor alimentare pe care le consumă timp de un an copiii de la Grădinița-creșă nr. 193 din orașul Vatra.

Primarul din Vatra spune însă că prețul mașinii nu i se pare mare. ”Credeți că e o mașină scumpă pentru Moldova? Vorbiți în general că e scumpă sau că e costisitoare pentru localitatea noastră? Fostul mijloc de transport era un Ford Focus, acum e Skoda Octavia. Cum credeți că fără autoturism este posibil? Mașina veche a fost transmisă spre folosință Centrului de Sănătate din Vatra. Ea nu este vândută. Am făcut toate actele. Acolo aveau un Jiguli de 15 ani”, a specificat primarul Denis Dănilă.

La concursul public de achiziționare și-au depus ofertele doi participanți, iar câștigător a devenit „DAAC-Auto” SRL.

 

La Dubăsarii Vechi se va „răzbate” și pe noroi și pe gheață

Cu mașină scumpă s-a ales și Primăria satului Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni. Aleșii locali au investit peste 309 mii de lei din bani publici pentru un autoturism de model Dacia Duster. La acest concurs au participat trei ofertanți, câștigător fiind „DAAC Autosport” SRL.

Întrebat de ce s-a ales o mașină de teren, care desigur e mai scumpă, primarul Vitalie Casian a răspuns: ”Suntem la țară, avem nevoie să răzbatem și pe glod și pe gheață. E cea mai ieftină mașină de teren. Noi așa am primit ofertele, dar noi nu am documentat”, a precizat alesul local. Vitalie Casian a întrebat curios de ce jurnaliștii se interesează de mașina primăriei. ”Din curiozitate, v-ați autosesizat sau v-a sunat cineva să se plângă de această mașină?”, a întrebat alesul local.

 

Localitatea Dobrogea Veche cu drumuri ”ujas”

Deși au în localitate drumuri aproape impracticabile, autoritățile locale din satul Dobrogea Veche, raionul Sângerei au preferat să cumpere un autoturism puternic de model Dacia Duster, cu care să poată merge pe drumuri de țară. Pentru această mașină, din bugetul local au fost alocaţi 300 de mii de lei. Primarul Victor Rahmanov a precizat că este ocupat și nu ne poate răspunde la întrebări, așa că ne-a recomandat să o abordăm pe contabila primăriei, spunând că ea știe toate detaliile. Întrebată de ce autoritățile din Dobrogea Veche au ales o mașină scumpă, Renata Latâșova a explicat că pentru drumurile din sat, doar un model de teren este potrivit. ”D-voastră știți ce drumuri avem în sat? Sunt ”ujas” (în traducere: îngrozitoare)”, a spus funcționara. Ea a motivat că mașina pe care o avea primăria anterior este una sovietică, de model VAZ, iar potrivit unor mecanici, aceasta nu mai poate fi reparată.

Contabila a mai spus că localitatea are mai multe necesități, cum ar fi sistem de apeduct și canalizare, însă mașina pentru primărie era o prioritate.

 

Autoritățile din Lipnic s-au săturat de mașina ”învechită și moral și fizic”

Și orașul Lipnic din raionul Ocnița s-a ales cu o mașină nouă Dacia Duster. Achiziția a costat bugetul local circa 290 de mii de lei. La concursul public au participat patru ofertanți, iar agentul economic care a câștigat licitația este „DAAC Autotest” SRL.

Autoritățile locale își motivează decizia de a cumpăra o mașină mai scumpă prin faptul că autoturismul pe care îl avea primăria este de model rusesc – VAZ – și că ar fi vechi de aproape un deceniu. „Am ales un autoturism Dacia Duster, cu motorină. Era necesitate. Că avem o mașină VAZ veche de zece ani, care a fost răsturnată de fostul primar. Acea mașină s-a învechit și moral și fizic. Cu așa autoturism nu te mai poți deplasa la distanțe mari. De doi ani de când sunt primar, nu am fost niciodată cu acea mașină la Chișinău: m-am deplasat cu trenul, cu alți primari sau cu mașina proprie. D-voastră trebuie să înțelegeți ce înseamnă o mașină de zece ani”, a justificat achiziția primarul Ion Cușnir.

 

Sat cu case crăpate, dar cu mașină nouă la Primărie

Unii locuitori din Gordinești, raionul Edineț, nici nu știu că Primăria din localitate are mașină nouă. Pentru confortul angajaților de aici, primăria a investit 260 de mii de lei. Cu acest preț a fost cumpărat un autoturism de model Dacia Dokker.

Întrebată dacă știe despre noua achiziție de la Primărie, Elvira Guțu, o locuitoare din Gordinești, a răspuns pentru portalul Moldova Curată că nu cunoaște de ce primăria a investit atât de mulți bani pentru o mașină. Femeia afirmă că o problemă acută a satului este drumul din centru, care trece chiar pe lângă case, iar din cauza mașinilor de mare tonaj care circulă zilnic pe acolo au de suferit locuințele sătenilor. ”Fiecare trage la turta lui, săracul om care lucrează cu sapa. Cum face o sută de lei, pentru o zi de muncă? Acum problema satului e că în centrul localității, toate casele sunt crăpate, suntem chiar la șosea. Dar ce fel de mașină așa de scumpă? Eu cred că mulți oameni din sat nu știu despre ea. Domnul știe pe unde stă mașina… Adunare nu s-a făcut, Dumneata uită de asta, așa era doar înainte”, a menționat femeia.

Primarul localității, Victor Guriev, a precizat că primăria avea nevoie urgentă de o mașină și că fără ea este foarte greu de muncit. Întrebat de ce a fost ales câștigătorul dacă la concurs a participat doar un singur agent economic, alesul local afirmă că achiziția nu mai putea aștepta. Și la acest concurs din Gordinești a câștigat agentul economic „DAAC Autosport”.

Cadrul legislativ național prevede ca autoritățile publice să implice comunitatea în procesul de guvernare locală. Astfel, potrivit legii privind transparența în procesul decizional, ”autorităţile publice sunt obligate, după caz, să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea posibilităţilor de participare a cetăţenilor, a asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, a altor părţi interesate la procesul decizional”.

În opinia Dianei Enachi, expertă în achiziții publice în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, la identificarea și prioritizarea necesităților, autoritatea este cea care își stabilește necesitățile, or, legislația în domeniul achizițiilor publice nu este foarte exactă asupra modului în care ar trebui s-o facă, inclusiv prin consultarea comunității. ”Deși este evident că un mijloc de transport este o necesitate, totuși, în comunitățile respective, altele sunt prioritățile cetățenilor, fapt recunoscut chiar și de reprezentanții primăriei”, a menționat experta.

 

De la mașină sovietică la una europeană

Autoritățile locale din satul Mândrești, raionul Telenești au ales o mașină de model Skoda Rapid, în valoare de 245 de mii de lei. Aici a câștigat ofertantul „DAAC Autotest” SRL. Primarul Vasile Socolovschi consideră că autoritățile locale meritau o mașină nouă. ”Era o necesitate. Cea mai veche mașină din raion era cea de la Primăria Mândrești”, a precizat alesul local.

Cea mai serioasă problemă a localității Mândrești, ca și în multe sate din țară, este lipsa sistemului de canalizare și de apeduct. Gheorghe Popa, locuitor de aici, spune că pentru asigurarea cu apă, aproape fie-care familie a găsit metode alternative. ”Avem fântâni în ogradă, iată cu sistemul de canalizare e mai greu. Fiecare sapă gropi ba în ogradă, ba în grădină, însă canalizare ca la carte trebuie în sat”, a menționat bărbatul. Mai în glumă, mai în serios, locuitorul a motivat necesitatea unei mașini pentru primărie. Acesta spune că fostul primar se plimba cu mașină sovietică. ”Acum, că mergem spre Europa, primarul tânăr merge cu Skoda”, a ironizat locuitorul din Mândrești.

 

Primarul din Crăsnășeni, indignat că este întrebat despre licitația publică

Chiar dacă nu avea cea mai veche mașină din raionul Telenești, și Primăria Crăsnășeni se laudă cu o mașină nouă. Aici consilierii și primarul au ales un autoturism de model Dacia Logan, în valoare de 203 mii de lei.

Dacă unii primari ne-au vorbit despre mașina nouă cumpărată de APL, primarul Pavel Ciubuc s-a arătat foarte deranjat că întrebăm despre costul autoturismului. Solicitat să ne trimită lista cu participanții la concursul public, acesta a replicat: ”Care este scopul d-voastră, este obligatoriu să trimitem? Noi chestia asta am făcut-o așa, cu publicare la achiziții. Toată informația este, care e problema? De ce vreți să o vedeți?”, ne-a întrebat alesul local.

Din informația de la AAP însă vedem că la această licitație a participat doar un singur participant, așa că primăria Crăsnășeni a ales agentul economic dintr-o singură ofertă. Este vorba de „DAAC Autosport” SRL.

Experta Diana Enachi a precizat că Legea privind achizițiile publice prevede că pentru achizițiile (COP-urile) de peste 150.000 lei (așa cum este în toate cazurile investigate) este obligatorie publicarea anunțului de participare în Buletinul Achizițiilor Publice. ”Nu este prevăzut un număr minim de oferte pentru desfășurarea procedurii, așa cum este specificat pentru achizițiile ce nu depășesc 150.000 lei (cel puțin trei oferte). Respectiv, în cazurile de mai sus, aveau dreptul să petreacă procedura chiar și având doar o ofertă”, a precizat experta.

 Ofertanţi preferați de APL

Multe autorități publice locale de nivelul I care au cumpărat în acest an mașini noi au optat pentru anumiți agenți economici.

Bunăoară, firma „DAAC Autosport” SRL a câștigat licitațiile în localitățile menționate anterior: Gordinești, Edineț și Dubăsarii Vechi, Criuleni. Au optat pentru această firmă și APL din Bulăiești, Orhei (trei ofertanți); Bălănești, Nisporeni (un ofertant); Podgoreni, Orhei (patru ofertanți); Crăsnășeni, Telenești (un ofertant); Pașcani, Criuleni (trei ofertanți) și Ialpujeni, Cimișlia (trei ofertanți).

O altă firmă cu lipici la primării este „DAAC Autotest” SRL. Aceasta a câștigat licitațiile la primăriile Lipnic, Ocnița; Viișoara, Edineț (pat-ru ofertanți); Valea Mare, Ungheni; Natalievca, Fălești; Gura Camencii, Florești (trei ofertanți); Mândâc, Drochia dar și la Dobrogea Veche, Sângerei.

 

Trei firme, aceeași afacere

 Firma „DAAC Auto” SRL este cea care a câștigat concursul public la Primăria Vatra, municipiul Chișinău.

Aceste firme, care au câștigat cele mai multe concursuri publice, soldate cu vânzarea în primele nouă luni ale anului a peste 20 de mașini, nu sunt străine una de alta. Așadar, firmele „DAAC Autotest” SRL și „DAAC Auto” SRL au fondat firma „DAAC Autosport” SRL. Toate sunt gestionate de Societatea pe Acțiuni „DAAC Hermes”, condusă de omul de afaceri și consilierul în Consiliul Municipal Chișinău Vasile Chirtoca.

La unele primării la licitații au participat toate cele trei firme ”înrudite”, care au, de fapt, un singur beneficiar. Cu toate acestea, grupurile de lucru le-au calificat ca fiind mai multe oferte. Bunăoară, la primăriile Lipnic și Podgoreni, din cele patru oferte depuse, trei sunt ale firmelor din grupul „DAAC Hermes”. Aceeași situație a fost și în satele Natalievca și Mândâc. La concurs au participat toate trei firme: „DAAC Autotest” SRL, „DAAC Auto” SRL și „DAAC Autosport” SRL.

Experta de la IDIS ”Viitorul” a conchis că dacă firmele ”înrudite” au concurat între ele, atunci ar fi vorba de trucarea ofertelor și mimarea concurenței, iar grupurile de lucru sunt responsabile de asigurarea concurenţei şi combaterii concurenţei neloiale în domeniul achiziţiilor publice, care aveau menirea să verifice minuțios ofertele și ofertanții. Aceasta a adăugat că în situația în care se constată că au participat la concursuri publice cu oferte trucate, stabilind astfel o concurență neloială, operatorii economici respectivi ar putea fi incluși în Lista de interdicții. Astfel, potrivit Regulamentului cu privire la modul de întocmire a Listei de interdicţii a operatorilor economici, aceștia nu vor mai putea participa o perioadă la concursurile de achiziții publice.

Lilia Zaharia, Moldova Curată 

Redacția portalului Moldova Curată vine cu o rectificare la investigația  ”Banii publici plimbați pe patru roți”. Numele primarul din satul Crăsnășeni, Telenești vizat în investigație este Vasile Marandici, actualul ales local, și nu primarul care a deținut mandatul anterior.

Ne cerem scuze pentru erată.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker