Electorala 2019Șoldănești

Profiluri ale candidaților la alegeri, mediatizate de Inițiativa Civică pentru Parlament Curat 2019

Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) continuă publicarea profilurilor candidaților la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

ICPC este constituită dintr-un grup de organizații neguvernamentale – Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația pentru Democrație Participativă și monitorizează, în baza unor indicatori de integritate, atât listele candidaților prezentate de partidele politice cu șanse de accedere în viitorul Parlament, cât și alți potențiali candidați ai partidelor politice sau candidați independenți în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale.

Potrivit autorilor, scopul urmărit este promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare, dar şi a principiului integrităţii persoanelor cu funcţii publice. CUVÂNTUL mediatizează profilurile concurenţilor electorali înregistraţi în circumscripţiile uninominale nr. 13 Rezina, nr. 14 Teleneşti, nr. 18 Orhei şi nr. 19 Ivancea, care este aria de distribuire a săptămânalului.

 

Svetlana Rotundu, preşedinta raionului Şoldăneşti, PDM

  1. Integritatea în activitatea politică

Profesoară de profesie, Svetlana Rotundu a făcut carieră în administraţia publică, parcurgând calea de la secretară a Consiliului Comunal până la preşedintă de raion. A absolvit Colegiul Pedagogic din Orhei şi Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălţi şi a lucrat în şcoală cinci ani.

În următorii şapte ani a activat în calitate de secretară a Consiliului local, după care, timp de 12 ani a fost primară a comunei natale, Climăuţii de Jos din raionul Şoldăneşti. Mandatele de primară le-a câştigat mergând în alegeri în calitate de candidată independentă.

În 2008 este promovată în funcţia de şefă a Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, peste doi ani este aleasă vicepreşedintă, iar după alegerile din iunie 2015 – votată în calitate de președintă a raionului Şoldăneşti.

Devenind demnitară de rang raional, a aderat la Partidul De-mocrat din Moldova, fiind aleasă lideră a democraţilor din raion, iar apoi şi membră a Consiliului Naţional al PDM.

Svetlana Rotundu figurează pe listele pentru alegerile parlamentare ale PDM în cepând cu anul 2009. La scrutinul din aprilie 2009 este pe locul 35, la cel din iulie acelaşi an o găsim la numărul 49, iar la alegerile din noiembrie 2010 figurează pe poziţia 51.

La alegerile din 24 februarie 2019 Svetlana Rotundu a fost poziţionată în lista de partid pe circumscripţia naţională pe locul 12.

 

  1. Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declaraţiilor de avere şi interese depuse la CNI/ANI, în perioada 2012 – 2017, proprietăţile familiei Rotundu practic nu s-au schimbat: aceeaşi casă de 100 m2 din s. Climăuţii de Jos, primită împreună cu 1,45 ha de pământ ca donaţie cu vreo două decenii în urmă şi de unde dna Rotundu face zilnic naveta la Şoldăneşti; un automobil Volkswagen Jeta produs în 1991 şi procurat în 2004, microbuzul Sprinter de 20 de ani, procurat în 2009 şi tractorul T-40 de 37 de ani, procurat în 1997.

În declarația din 2014, Svetlana Rotundu a indicat și un depozit bancar de 12,6 mii de lei. În declarațiile pe următorii ani, ea nu mai indică careva active financiare.

Judecând după aceleaşi declaraţii, unica sursă de venituri a familiei Rotundu în această perioadă au fost salariile soţilor. Leafa anuală a Svetlanei Rotundu a crescut de la 84,9 mii în anul 2014 la 126,8 mii lei în 2017, iar salariul soţului, angajat la firma DAAC-Trans-Servicii,  a fost de circa 30 de mii de lei.

Solicitată să se refere la cele trei firme indicate în declarațiile de venituri pentru anii 2014-2017 și despre care anterior s-a scris că ar aparține familiei sale, Svetlana Rotundu a menţionat că soţul său nu gestionează ci a fost angajat la aceste firme.

„De la DAAC Trans-Service, o firmă care prestează servicii de transport, soțul, fiind angajat în calitate de șofer, a ridicat un salariu de 30 de mii de lei. Altă sursă de venituri este  SRL Soclav GPI din s. Climăuţii de Jos, care a luat în arendă marea majoritate a cotelor mari de pământ din sat, inclusiv a soțului meu. Conform contractului anual, arendatorilor li se eliberează producție agricolă sau echivalentul ei în bani şi în 2017 soţul a primit 400 de lei. În 2011 soţul a înregistrat ÎI Rotundu Anatolie cu scopul să dezvoltăm o afacere de turism de genul unei agropensiuni la noi acasă. Dar, în scurt timp, eu am trecut cu serviciul în centrul raional, soţul s-a îmbolnăvit, copiii noștri au plecat şi s-au afirmat departe de hotarele Moldovei și întreprinderea a rămas numai pe hârtie. Acest lucru îl confirmă și dările de seamă, pe care le prezentăm la organele de resort”, a menţionat S.Rotundu.

Analizând raportul financiar pentru anul 2016 prezentat de Partidul Democrat din Moldova la Comisia Electorală Centrală, jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice au stabilit că Svetlana Rotundu se numără printre cei mai generoşi sponsori ai partidului. Aceasta a donat o sumă aproape echivalentă cu cea pe care a câştigat-o împreună cu soţul pe parcursul unui an – 110.000 lei, se menționează în investigație. „Am avut rezerve din alţi ani, din salariu. Nu am afaceri, sunt «curată»”, le-a spus Svetlana Rotundu junaliştilor.

În cadrul electoralei din 2015, dna Rotundu a mai donat democraţilor 50.000 lei. Întrebată cum a reuşit să adune bani din salariu pentru a face donaţii atât de generoase, funcţionara a răspuns: „M-am descurcat bine. Eu locuiesc în sat, am animale, am grădină, am din ce trăi”.

 

  1. Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În 2015 Portalul Moldova Curată scria că în 2012, când S. Rotundu era vicepreşedintă a raionului Şoldăneşti, ÎI Rotundu Vladimir, fondată şi gestionată de fiul Vladimir a câștigat o licitație organizată de Direcția Generală Învățământ, Tineret și Sport Șoldănești, pentru servicii de alimentare a elevilor din tabăra Dumbrava. Prețul total al afacerii a fost de peste 255 mii lei. Atunci Rotundu a declarat că feciorul este o persoană matură, nu locuieşte cu ea şi nu are nicio treabă cu afacerile lui.

 

  1. „Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker