Evenimente

Biserica, Hramul căreia este marcat la Orhei, a împlinit 380 de ani

 Pe 8 noiembrie mai multe localităţi din regiunea Orhei, inclusiv municipiul Orhei au sărbătorit  hramul Sfântului Dumitru.

Hramul Orheiului, marcat în ziua când Biserica Ortodoxă de stil vechi îl pomeneşte pe Sfântul slăvitul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir şi făcătorul de minuni, îşi are obârşia în ctitoria domnitorului Vasile Lupu, care poartă numele acestui sfânt.

Potrivit radioorhei.info, Biserica „Sfântul Dumitru” din Orhei a fost zidită între anii 1632-1636 şi sfinţită în 1637, cu ocazia sosirii domnitorului Vasile Lupu la Orhei. Locașul sfânt are trăsături comune cu tipologia bisericilor din România „Sfinții Arhangheli” (județul Iași, 1666), „Sfântul Gheorghe” din Șerbești (județul Neamț, 1637), biserica-cetate de la Cotnari, ctitoria lui Ștefan cel Mare.

Prezenţa lui Vasile Lupu se face amintită în interiorul bisericii, unde exista o pictură murală cu înfăţişarea ilustrului domnitor. Înconjurat de un impunător cor bisericesc, el ţine în mâini ctitoria să, biserica „Sf. Dumitru”.

Din octombrie 2016, biserica „Sfântul Dumitru” a obținut statutul de catedrală. În perioada sovietică, curtea bisericii a găzduit statuia domnitorului Vasile Lupu. În anul 2001, în urma mai multor demersuri venite din partea localnicilor, aceasta a fost mutată la locul său actual din centrul municipiului.

Pe soclul rămas în curtea catedralei fraţii Muravschi au înălţat o răstignire.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker