Moldova+ Sănătate

La Teleneşti deşeurile medicale periculoase sunt o sursă de venituri suplimentare

Acum câțiva ani, la IMSP ”Spitalul raional Telenești” a fost pusă în funcţiune o instalaţie modernă de prelucrare a deşeurilor medicale, unica deocamdată la instituţiile medicale din centrul şi nordul republicii. Potrivit directorului spitalului, Alexei Bivol, instalaţia a costat peste un milion de lei şi pentru a o procura şi a o aduce la spitalul din Teleneşti, care acum zece ani ocupa ultimul loc între spitalele raionale din ţară, dânsul a trebuit să bată mai multe praguri.

 

 

Metoda veche genera plângeri şi neplăceri

În 1975, unui copil din satul Ţânţăreni, Teleneşti i s-a amputat o mână. Intervenţia a fost reuşită. Părinţii copilului însă, crezând că membrul amputat va fi pur şi simplu aruncat la gunoi, insistau către medici să li-l dea să-l înhumeze în cimitir. Medicul le-a explicat că mâna amputată a fost depozitată într-un container special şi va fi incinerată împreună cu alte deşeuri medicale.

Alexei Bivol, managerul Spitalului raional Teleneşti, spune că această metodă de anihilare a deşeurilor este o problemă serioasă pentru instituţiile de sănătate şi farmaceutice. Or, este vorba de produse periculoase, infecțioase, anatomo-patologice, radioactive, etc.

Boris Burcă (în stânga), cât a deţinut funcţia de preşedinte al raionului Teleneşti, împreună cu Alexei bivol, directorul spitalului raional, au făcut o adevărată revoluţie în domeniul ocrotirii sănătăţii din teritoriu. Foto Mednews

”Până la instalarea sterilizatorului noi, ca şi alte instituţii de profil din R.Moldova, pur şi simplu ardeam într-un cuptor improvizat aceste deșeuri. Nu era soluția cea mai bună, deoarece arderea genera fum, miros, etc. Aveam o mulțime de plângeri din partea orăşenilor, acte şi neplăceri din partea organelor de control. Ştiam cum poate fi soluţionată problema, dar spitalul nu dispunea de aşa sume”, povesteşte Alexei Bivol.

 

„Ne-au susţinut CNAS şi Consiliul Raional”

„Pornind de la faptul că cele mai multe acte privind poluarea le aveam de la Inspecţia Ecologică, am încercat să obţinem bani pentru acest utilaj din Fondul Ecologic Naţional. Iniţiativa noastră însă n-a fost susţinută. Până la urmă proiectul a fost acceptat de către Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAS) şi Consiliul Raional Telenești”, spune directorul spitalului.

”Dl Bivol a reuşit să convingă atunci Consiliul Raional că o asemenea instalaţie este arhinecesară pentru spital, dar şi pentru a lichida o sursă periculoasă de poluare a mediului, care deranja mult teleneştenii. De dată ce CNAS promisese să ofere pentru acest proiect 600 mii de lei, era păcat ca noi să nu adăugăm restul necesar”, îşi aminteşte dl Boris Burcă, ex-președintele raionului Telenești.

 

Deşeurile periculoase se transformă în reziduuri absolut inofensive

Operatorul Vitalie Manea ne demonstrează cum funcţionează instalaţia de neutralizare a deşeurilor periculoase. Dânsul îmbracă salopeta, mănuși, mască și ochelari de protecție. Deșeurile împachetate în cutii de carton sunt încărcate în autoclavă. Procesul de prelucrare este total automatizat: instalaţia se închide ermetic, deşeurile, inclusiv seringile, acele sunt mărunţite până la diametrul gămăliei de chibrit, după care masa este tratată cu abur sub presiune:

”Astfel masa deșeurilor se micșorează de circa 5 ori. Ulterior o ambalăm în pachete mici și o ducem la groapa de deșeuri. Reziduurile sunt absolut inofensive și nu prezintă nici un pericol pentru populaţie sau mediu”, ne spune operatorul autoclavei vitalie Manea.

 

Nu ţintim veniturile – ne debarasăm de deşeurile periculoase

Procurând această instalaţie, administraţia Spitalului raional Telenești a reuşit nu numai să soluţioneze o problemă proprie, dar şi să ajute alte 14 instituţii de profil din raion şi republică, obţinând totodată o sursă suplimentară de venituri.

Directorul spitalului ne-a relatat că instituţia are contracte de prestare contra plată a serviciilor de prelucrare a deșeurilor periculoase şi infecțioase cu instituții medicale din teritoriu, dar şi din raioanele Orhei, Șoldănești, Ungheni ş.a.

Simion Manoli, directorul Policlinicii Stomatologice din Teleneşti, este mulţumit că instituţia nu mai are probleme cu utilizarea deşeurilor periculoase. Foto Ion Cernei.

Simion Manoli, directorul Policlinicii Stomatologice din Teleneşti, unul din beneficiarii proiectului, spune că şi instituţia respectivă întâmpina dificultăți cu dezinfectarea, dezactivarea deşeurilor. „Acum le ambalăm și le ducem pentru prelucrare la spitalul raional. Nu ne costă scump, în schimb suntem liniştiţi că nu vor apărea probleme”, spune Simion Manoli.

În instituţiile medicale sunt persoane responsabile de organizarea segregării, păstrării, transportării și neutralizării deşeurilor medicale, activitatea cărora este monitorizată de Centrele de Sănătate Publică. Leonid Grăjdeanu, medic-epidemiolog la CMP Telenești a remarcat că persoanele respective de la instituţiile din raionul Teleneşti dispun de echipament individual de protecție, segregarea deșeurilor se face în cutii ori în saci speciali. Acestea sunt cântărite, înregistrate.

La rândul său, Alexei Bivol a concretizat că în 9 luni ale anului curent autoclava de la Spitalul raional Teleneşti a prelucrat 240 metru cubi de asemenea deșeuri. Totodată directorul spitalului din Teleneşti a ţinut neapărat să precizeze că instalaţia nu este privită ca generatoare de venituri:

„Nu ne-am propus în proiect scopul de a face bani cu autoclava. Pentru noi a fost important ca ea să nu staţioneze şi să ne debarasăm într-un mod sigur şi inofensiv de aceste deşeuri periculoase”, a accentuat dl Bivol.

Apropo, la moment Spitalul raional Teleneşti în raitingul celor peste 30 de spitale raionale din R.Moldova se situiază pe locul V.

Ion Cernei

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker