Economie

Franța – prima țară din UE care interzice toate pesticidele ce provoacă moartea albinelor

FOTO: apicultura-online.com

O bună parte a țărilor membre UE, dar și alte state din lume, au reușit să simtă „pe propria piele” efectele negative ale pesticidelor. Unul dintre acestea, important inclusiv pentru agricultură, ar fi reducerea substanțială a populației de albine. Motivul ar fi neonicotinoidele sintetice, care au o structură similară cu cea a nicotinei. S-a demonstrat că aceste substanțe chimice distrug sistemul nervos central al insectelor, transmite Agrobiznes.

Nu toate statele însă au luat măsuri de remediere. Unele țări au decis să sancționeze substanțele chimice mai noi, care pot fi și mai dezastruoase în această privință. În timp ce doar trei neonicotinoide au fost scoase în afara legii de către UE, Franța interzice toate cele cinci și este pe cale să devină prima țară europeană la acest capitol. În plus, această interdicție este aplicabilă nu numai în câmpuri, ci și în sere.

Ca urmare a unei decizii atât de radicale, în mod evident, au apărut diferite reacții. Apicultorii și ecologiștii sunt pentru luând în calcul, în primul rând, efectele nocive ale pesticidelor. Iar majoritatea producătorilor de sfeclă de zahăr și de cereale sunt alarmați. Din cauza interdicțiilor impuse la utilizarea neocotinoidelor, culturile respective devin vulnerabile la insecte și dăunători.

Marea Britanie inițial s-a opus acestei decizii, însă în cele din urmă a cedat, fiind influențată de dovezile prezentate de către cercetători. Mai ales după ce aceștia au descoperit că, pesticidele din grupul respectiv provoacă Anomalia Colapsului Coloniei la albine, fenomen ce provoacă moartea bruscă a albinelor. În afară de pesticide, acest lucru poate fi provocat de ciuperci, viruși și acarieni.

În prezent, această categorie de pesticide este cea mai frecvent utilizată. Neocotinoidele au fost introduse pe piață în anii 90 pentru a înlocui alte pesticide considerate mai dăunătoare ce erau folosite în trecut. Acestea sunt aplicate sub formă de tratamente, la pomii fructiferi, viță de vie, sfeclă și alte plante cu flori.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker