Electorala 2019

Pentru PD este o bătălie importantă

Interviuri cu liderii formaţiunilor politice

În scopul informării multilaterale a cititorilor despre programele electorale ale concurenţilor implicaţi în scrutinul parlamentar din 24 februarie c. şi pentru a le ajuta să facă o alegere cât mai corectă, am propus liderilor formaţiunilor politice înregistrate în cursa electorală să ofere săptămânalului regional CUVÂNTUL un interviu, tuturor adresându-le aceleaşi întrebări. Astăzi publicăm primul material din acest ciclu.

Pentru PD este o bătălie importantă

Interviu acordat de vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari publicației CUVÂNTUL

– Dle Cebotari! În opinia Dvs., prin ce anume sistemul electoral mixt este mai bun sau mai rău pentru Republica Moldova decat sistemul proporțional?

– În 2014, când aveam candidați doar pe liste de partid, oamenii au avut de ales între programe și simboluri electorale. Acum, votul mixt pune și mai multă responsabilitate pe umerii politicienilor. Înainte să fie votat direct de cetățeni, candidatul de circumscripție trebuie să privească drept în ochii alegătorului și să-și asume ceea ce va face. Așa cum face și orice primar înainte să fie ales în localitatea lui.

Noutatea este că de data aceasta cetățenii primesc și mai multă putere prin votul lor. Ei vor putea alege nu doar partidele de care sunt apropiați sau care au făcut lucruri concrete în țară, dar pot alege concret și între candidați, între oameni cu nume și prenume de la ei din raion, oameni pe care îi cunosc și în care își pot pune încrederea. Mie mi se pare a fi o îmbunătățire.

Mai mult, după cum știți, noi, de la Partidul Democrat, am propus organizarea referendumului prin care aceiași votanți, dacă nu sunt mulțumiți de cel pe care l-au ales ca deputat, să poată să-l trimită acasă chiar din timpul mandatului. Așa cum concediezi un angajat leneș sau nepriceput, așa să poată și cetățenii să sancționeze ne-munca, reaua voință sau nepriceperea.

Cetățenii sunt cei care merită să aibă puterea de a decide cu privire la mersul lucrurilor din țară. Despre aceasta este și sistemul de vot actual.

Votul mixt este nou pentru Republica Moldova și poate nu e încă suficient explicat. Dar oamenii nu au motive să se sperie de nou, din contră. Ei trebuie să aibă încredere că, așa cum s-au realizat multe lucruri bune în mai multe domenii din țară, tot la fel se pot îmbunătăți lucrurile în toate domeniile, inclusiv când vine vorba de calitatea deputaților din Parlament. Avem școli renovate, avem ambulanțe noi, salarii și pensii majorate, kilometri de drumuri bune – Moldova merită să aibă și deputați aleși direct.

– Cât de actuale pentru Republica Moldova sunt deciziile Parlamentului privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 și privind revocarea deputaților de către alegători, dar și cât de reală este transpunerea acestora în viață?

– Așa cum am spus mai devreme, pentru Partidul Democrat este o bătălie importantă pe care o vom da. Credem cu tărie că cetățenii au dreptul să trimită în Parlament oameni de nădejde. Iar dacă nădejdea le este înșelată, să nu aștepte patru ani pentru a sancționa acest lucru. Mai puțini parlamentari și mai bine pregătiți, mereu cu grija de a face ce au promis, pentru că altfel pot fi trimiși acasă, asta înseamnă mai bine pentru țară și pentru alegători.

Ambele măsuri sunt perfect realizabile – și legal, și în fapt. Important e ca oamenii să voteze aceste schimbări, aceste reforme care contribuie la modernizarea țării. Retragerea mandatului de către alegători, o temă supusă referendumului din 24 februarie, le va permite cetățenilor să decidă nu doar cine merge în Parlament și cine nu, dar și cine merită să rămână în Parlament.

Pentru noi, referendumul din 24 februarie este o continuare firească a reformelor pe care deja le-am început în țară. Mă întristează că politicieni de la alte partide se sperie de ce ar putea aduce aceste reforme, dar înțeleg că aceia își urmăresc interesele personale. Sunt mulți candidați de la alte partide care nu planifică să lucreze pentru oameni din Parlament, ei plănuiesc doar să fure. De aceea, acești politicieni se tem ca oamenii să aibă puteri sporite, să aibă dreptul de a retrage privilegiile deputaților. Dar nu și Partidul Democrat. PDM este primul partid care vrea să le ofere oamenilor mai multă putere, mai mult control asupra conducerii țării. Noi am scos de pe lista noastră de priorități privilegiile personale sau funcțiile. Am redus și numărul ministerelor, pentru a face Guvernul mai eficient – și iată că rezultatele se văd, au fost rezultate record în multe domenii.

Acum vrem să decidem, împreună cu cetățenii, prin referendum, și reducerea numărului de parlamentari. Dacă cetățenii vor susține aceste idei, vom avea patru ani să ne consultăm cu experții, pentru a găsi cele mai bune metode de a realiza aceste decizii.

– De ce credeţi că alegătorii ar trebui să voteze anume for-mațiunea pe care o reprezentați, dar și reprezentanţii ei înaintați în circumscripțiile uninominale?

– Vă mulțumesc pentru întrebare. Vă voi răspunde așa cum m-au sfătuit unii dintre oamenii din satele Ignăței, Gordinești și Meșeni, vizitate recent. M-au încurajat să vorbesc fără modestie, pentru că dacă este o echipă de oameni care merită să spună cu voce tare ce a realizat în ultimii ani, anume echipa noastră este aceea. Într-adevăr, în trei ani, PDM a guvernat țara și am reușit să venim cu realizări record pentru oameni, pentru Moldova, în multe domenii. Iar în raion, doamna Eleonora Graur este iubită de oamenii de aici și respectată oriunde se duce, pentru că își ține cuvântul dat. Iar asta este rar în politică în general, nu doar la noi în țară.

PDM este un partid cu multe realizări pentru oameni și menționez aici doar câteva: majorările de salarii care au intrat în vigoare prin legea salarizării unitare a bugetarilor, acordarea ajutorului de sărbători de 600 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, valorizarea pensiilor în 2017 și 2018, reparația a peste 1600 km de drumuri în toată țara prin Programul Drumuri Bune pentru Moldova, înnoirea parcului de ambulanțe, renovarea multor școli și grădinițe (pe care alții se porneau să le închidă), programul Prima Casă pentru tineri. PDM a făcut deja multe lucruri concrete și mai avem multe de făcut pentru Moldova. Noi trebuie să continuăm să schimbăm în bine lucrurile, astfel încât aceste schimbări în bine să ajungă în fiecare casă, pe fiecare masă, să se resimtă în planurile de viitor ale familiilor care trăiesc aici, cu noi. Vom continua lucrurile bune, vom continua cu realizări mai multe, cu efecte mai mari – pentru că nu există altă variantă pentru Moldova. Dacă nu facem noi, nu poate face nimeni altcineva. Asta s-a văzut în ultimii 25 de ani. Comparați ce s-a facut în doar trei ani și cât de puțin au făcut restul care au amăgit lumea cu vorbe și afișe electorale atâția ani.

– Mai multă lume este de părerea că astăzi Republica Moldova este osândită să fie guvernată de o coaliție. Ajungând în Parlament, cu care formațiuni sunteți gată să formați o asemenea coaliție?

– Multă lume era de părere, în urmă cu trei ani, că Republica Moldova este osândită să aibă doar drumuri proaste, iar elevii de la sate să stea la lecții îmbrăcați ca afară. PDM a demonstrat prin fapte concrete că poate realiza multe lucruri bune, având doar democrați și experți la guvernare, având democrați la conducerea raionului. Eu am încredere că aceste lucruri ajung la oameni, iar ei vor alege continuitate și stabilitate pentru Moldova, adică vor alege PDM. Și nu uitați că în toți anii PDM a fost un factor de echilibru pentru țară, nu un dezbinator. Așa că vă asigur, PDM va fi la guvernare și va face fapte bune pentru oameni.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker