ApropoElectorala 2019

Vladimir Socor: Ce decid aceste alegeri?

Într-un interviu pentru Europa Liberă Vladimir Socor, analist politic al Fundației Jamestown si Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est, răspunde astfel la întrebarea „Ce decid aceste alegeri?”

„Ce decid? Ce decid sau nu decid? Să spunem care e miza. Miza este una de politică internă, nu este în niciun caz o miză așa-numită „geopolitică”. Miza nu este nici întoarcerea Moldovei într-un spațiu euroasiatic, nu este nici integrarea europeană, miza este aducerea situației din Moldova la mai multă sau mai puțină normalitate. Situația din Republica Moldova nu este una normală, este una morbidă.

Republica Moldova este profund bolnavă, în nicio țară din Europa nu avem o asemenea situație în care statul a fost uzurpat de o grupare de interese condusă de o singură persoană, în care a fost desființată domnia legii, în care nu există piață liberă, este controlată de interese particulare și mass-media, și justiția sunt, practic, controlate. O situație a unui stat profund bolnav, un stat care după criteriile normale internaționale este, de fapt, un stat în pragul falimentării. Nu mă refer la falimentarea tehnică sau financiară, mă refer la falimentarea politică și morală.”

Întrebat dacă, ajungând în Parlament, Maia Sandu și Andrei Năstase ar trebui sau nu să facă front comun cu Vladimir Plahotniuc, Vladimir Socor a răspuns: „În niciun caz! Ar fi o sinucidere pentru Maia Sandu și Andrei Năstase și nici măcar acesta nu e considerentul de căpetenie, faptul că ar fi o sinucidere din partea lor e un considerent de partid, dar nu e un considerent de interes național. Interesul național este schimbarea actualei stări de lucruri, acesta este interesul național deasupra intereselor de partid și aderarea blocului ACUM la o eventuală coaliție cu dl Plahotniuc ar desființa șansele schimbării, ar pecetlui actuala situație, ar cimenta actuala situație de boală profundă a Republicii Moldova, transformând blocul ACUM într-o simplă anexă a partidului puterii, a Partidului Democrat.

Aceasta ca interes național, dar ca interes de partid, să ne gândim la soarta tuturor aliaților dlui Plahotniuc; toți aliații dlui Plahotniuc au fost, pur și simplu, lichidați de către dl Plahotniuc. Întâi cu partenerul de operațiuni financiare al dlui Plahotniuc: Veaceslav Platon – lichidat; aliatul Vlad Filat, PLDM, al dlui Plahotniuc – aliat lichidat; Mihai Ghimpu, Partidul Liberal, Ghimpu și Chirtoacă – aliat lichidat. Lista nu-i completă, lista poate fi prelungită. Dl Plahotniuc și-a sugrumat toți aliații, i-a stors ca pe niște lămâi și i-a aruncat deoparte ca pe niște lămâi stricate și stoarse. A fost soarta tuturor, iar alți aliați ai dlui Plahotniuc rămân aliați de frică, deoarece sunt și ei vulnerabili, Ilan Șor e un exemplu.

Ilan Șor este un aliat captiv al dlui Plahotniuc, e un aliat prizonier, e dat în judecată, poate fi condamnat în orice moment, dar își cumpără libertatea relativă și provizorie făcând servicii dlui Plahotniuc”, este de părere Vladimir Socor.

Reporter „C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker