Social

Dumitru Cârjă a pășit peste 100 de ani

Dumitru Cârjă, locuitor al satului Ordășei, raionul Teleneşti, a sărbătorit 100 de ani de la naștere alături de cei 2 feciori și o fiică, 11 nepoți, 21 strănepoți şi 2 străstrănepoți. Dumnea-lui afirmă că ţine minte reforma agrară din 1921-1924, cum a fost construită în anii 30 ai secolului trecut școala din sat, războiul şi foametea. Dar ne spune şi secretul longevităţii.   

 

În anul 1941 s-a căsătorit cu Domnica lui Ion Meșcov din același sat. Au crescut 4 copii – două fete și doi băieți, le-au ajutat să facă studii, să-și găsească un rost în viață, le-au făcut nunţi, i-au susţinut cum au putut să-şi întemeieze propriile gospodării. Regretă că soția i-a decedat în 2004, după 63 de ani trăiți în armonie și bună înțelegere.

Dl Dumitru a fost mecanizator, de fapt și unul din primii tractoriști în sat. Când a fost nevoie, a urcat şi pe combină, a asigurat mecanizarea proceselor de producție la complexul de îngrășare a vitelor. Acolo, în urma unui accident de muncă, a rămas fără un braţ. După asta s-a pensionat. 

Dumitru Cârjă explică secretele longevității sale prin faptul că totdeauna a ştiut măsura la bucate, preferând produse proaspete şi un pahar de vin în loc de tărie, iar dacă nu a putut evita situaţiile stresante, s-a străduit să le gestioneze raţional, să-şi ţină în frâu emoţiile, pentru că ”scârba și necazul scurtează zilele omului”. „Lucrul care-ți place, inima bună, bucuriile de la copii și nepoți îţi dau viață”, afirmă moş Dumitru, care a fost felicitat cu ocazia jubileului de către Ecaterina Furculiță, vicepreședinta raionului și Angela Sârbu, șefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Telenești, sosite special la Ordășei pentru acest eveniment.

„Ne-a impresionat optimismul omagiatului, care ne-a convins că asupra omului vremurile pot să nu aibă putere odată ce viața ţi-o trăieşti cu demnitate și dragoste de cei apropiaţi sufletului. I-am dorit să fie tot așa de optimist încă mulți ani înainte” ne-au spus cele două funcționare.

În imagine:   Dumitru Cârjă împreună cu trei dintre nepoatele sale la serbarea centenarului.

Ion Cernei

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker