OrheiPolitic

Iurie Tulgara: Propășirea ținutului nostru nu are sorți de izbândă decât dacă se unește cu Țara

Soţii Tulgara le cultivă şi copiilor dragostea şi respectul pentru valorile naţionale.

 

Între primarii din regiunea Orhei cel mai mult s-a evidențiat pe parcursul anului trecut dl Iurie Tulgara, edilul comunei SărăteniiVechi, care, spre deosebire de colegii săi veniți pe listele PLDM, nu a migrat la alte partide. În al doilea rând, toți consilierii de Sărătenii Vechi au semnat Declarația de Unire (sărătenenii chiar au fost între primii în republică care au făcut-o).  În al treilea rând, în comună au serbat  ziua de 1 decembrie, 100 de ani de la Marea Unire, precum o adevărată sărbătoare națională.

Primarul de Sărăteni s-a dovedit a fi modest din fire, relațiile sale cu presa au fost întotdeauna rezervate.  Totuși, s-a lăsat convins  să-și împărtășească  gândurile  cu noi asupra anului care s-a încheiat, dar și despre activitatea sa în general.

Iurie Tulgara s-a născut în anul 1972, este jurist de profesie, este căsătorit și are cinci copii. Este la al doilea mandat de primar în Sărătenii Vechi.

 

– Dle Iurie Tulgara,  ne-ați putea deconspira fenomenul atașamentului sufletesc al sărătenenilor pentru Centenarul Unirii?

– Explicația, cred, este în memoria istorică a localității. Suntem atestați documentar cam odată cu Chișinăul și un timp chiar am avut mai multă populație decât actuala capitală a Republicii Moldova. Deci, când ai căuta, am fi putut fi candidați la titulatura de cetate de scaun a ținutului, ceea ce nu ne-ar bucura or, precum se știe, Chișinăul s-a făcut  capitală de ținut după 1812, când Țara Moldovei a fost ruptă în două de către ruși, adică nu din voia poporului băștinaș. Sărătenenii totuși sunt atașați de Centenar din simplul motiv că Unirea de acum 100 de ani a schimbat destinul localității. Or, eram până la acel moment un sat pe moșia Mavromachilor și a Uvalievilor, latifundiari veniți de pe alte meleaguri: unul – grec, celălalt – bulgar, dar care se făcuseră stăpâni pe destinele satului. Moșierii noștri mai erau mari mecenați și ctitori, dar oricum timpul lor trebuia să se termine.

Astfel, odată cu Reforma Agrară din 1921-1924, înfăptuită de Statul Român, sărătenenii au devenit proprietari de pământ, adică au terminat-o cu starea când trebuiau să se înăimească la boieri care, apropo, procuraseră pământurile de aici prin tranzacții dubioase. Adică odată primind acele şase hectare de pământ, sărăteneanul a devenit patriotul Statului Român.

Al doilea beneficiu a fost educația. Am avut în perioada interbelică școală cu 7 clase în sat, astfel țăranul simplu a avut posibilitate să-și dea copiii la carte, situație practic imposibilă până la 1917!

Au mai fost şi alte avantaje despre care lumea nu a uitat.  Iată de ce la răscruce de ani și evenimente era firesc ca aleșii locali să procedeze așa și nu altfel.  Vă închipuiți, Ștefan Vetrilă (străbunicul meu și bunicul dlui Valentin Vetrilă, fost primar și actual consilier local), a fost primar 10 ani consecutiv în perioada interbelică și este unul din cei decorați de Rege, de rând cu alți patru săteni, anume pentru aportul la construcția școlii din sat! Chestia cu educația a avut impact hăt după instaurarea regimului sovietic, fiindcă exodul sărătenenilor spre instituțiile de învățământ a fost foarte masiv.

Adică satul nu a uitat de beneficiile care le-a adus Unirea.  Și dacă a venit vorba de memoria istorică, cred că propășirea ținutului nostru nu are sorți de izbândă decât dacă se unește cu Țara-Mamă Romănia!

– Ați venit la primărie din afaceri. Ce v-a făcut să întreprindeți acest pas, adică să vă mai luați pe cap o povară?

– Cu 8 ani în urmă nici nu visam să ajung primar. Niciodată nu am râvnit la funcții în interes personal. M-am implicat în politică cu un singur scop – de a încuraja cauza integrării Republicii Moldova în uniunea statelor europene și în rândul civilizațiilor democratice, dar și din dorința de a face ceva pentru sat, pentru binele oamenilor. Voiam să beneficieze comuna de realizările civilizației, adică să aibă cel puțin confortul celor din mediul urban. Sper că mi-a reușit. Avem acum în comună drumuri reparate, iluminare stradală funcțională, apă potabilă de calitate în fiecare gospodărie prin sistemul de apeduct recent reconstruit, instituții bugetare reparate și în bună stare de funcționare.

La nivel local avem rezultate, dar pe țară cu regret constat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană a eșuat, ceea ce mă decepționează că nici nu am cuvinte.

– Nu ați fost între colegii din alte localităţi care au aderat surprinzător la partidul de guvernământ…

– Aici trebuie să precizăm niște situații. După părerea mea, migrația politică în timpul executării mandatului este un act de trădare a alegătorului. Nu cunosc istorii de succes ale politicienilor-trădători și sper nici să nu cunoaștem.  Nici sătenii, nici colegii mei, consilieri locali nu agrează acest fenomen primitiv, lipsit de demnitate și onoare. Noi, primarul și colegii consilieri, am primit votul de încredere de la alegători și suntem datori să ne onorăm obligațiunile asumate până la expirarea acestuia. Repet: alegătorul de la Sărăteni este foarte receptiv și nu ar fi înțeles acest pas.

Dar îmi doresc de la Guvern și clasa politică de azi să realizeze reforme social–economice în interesul cetățeanului și al statului, să asigure respectarea valorilor fundamentale ale unui stat democratic, să asigure o justiție corectă pentru toți cetățenii, dar nu selectivă.

– Familia vă sprijină în ceea ce faceți?

– Neapărat. De la mic la mare, suntem sprijin și sfat unul pentru altul. Copiii mă inspiră și mă motivează la fapte frumoase, dar soția mă ajută să le realizăm, pentru ce le mulțumesc.

– Ezitați să vă expuneți vizavi de doleanța de a câștiga un nou mandat…

– Funcția de primar este una electivă și alegătorul va decide cui să încredințeze mandatul următor în dependență de realizările și abilitățile candidaţilor. În comună sunt mulți gospodari care ar face față funcției de primar. Doresc ca următorul primar să fie mai bun ca mine și să continue dezvoltarea comunei pentru a oferi concetățenilor un trai și un confort cât mai decent.

Vreau să felicit toţi consătenii la începutul noului an și să le urez ca 2019 să fie plin de bucurii şi succese. Să vă însoțească harul lui Dumnezeu, pacea și liniștea sufletească, bunăstarea și succesele!

Ion Cernei

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker