Social

Istoria unui spital ruinat

Acum trei decenii, în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, funcționa un spital cu peste o sută de paturi, cu secţii de chirurgie, ginecologie, maternitate, pediatrie și terapie. Din toate acestea la Cotiujenii Mari a rămas doar amintirea și pereții clădirilor ruinate.

 

Actualmente, la Cotiujenii Mari, funcționează doar Centrul de Sănătate, unde activează patru medici de familie și 8 asistente medicale. Ei oferă asistenţă medicală primară celor 5 mii de locuitori din comună. Dina Prodan, asistentă medicală superioară la Centrul de Sănătate, ne-a spus că instituția prestează servicii medicale și locuitorilor din satele Pohoarna, Rogojeni, Gara Cobâlea. Medicii de familie din Cotiujenii Mari spun că le este greu să facă față fluxului mare de pacienți, dar nu au încotro.

Cu dificultăți se confruntă și oamenii. Ei spun că sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru a ajunge la ușa medicului de familie. Este și cazul familiei Anton din satul Pohoarna, care nu a putut aștepta unica zi pe săptămână, când medicul de familie vine la ei în sat. Problemele de sănătate i-au grăbit să vină la Cotiujenii Mari pentru a consulta doctorul.

Veta Anton precizează că mama dumisale este bolnavă și trebuie să i se prescrie tratament care nu poate fi amânat. Din acest motiv au venit la Centrul de Sănătate din Cotiujenii Mari.

Gabriel Leahu ne spune că în satul său de baştină Gara Cobâlnea locuiesc vreo 200 de oameni. Medic de familie în sat nu este şi când au nevoie vin la Cotiujenii Mari.

Colaboratorii de la Centrul de Sănătate ne-au spus că oferă doar servicii de medicină primară. Pentru consultații specializate, oamenii trebuie să se deplaseze la Spitalul raional din Şoldăneşti.

Cotiujenenii își amintesc cu nostalgie de anii 80 ai secolului trecut. Atunci, nemijlocit în sat, ei puteau beneficia de toate serviciile medicale: de la nașteri până la intervenții chirurgicale. Peste 30 de ani a muncit în calitate de asistentă medicală în secția chirurgie dna Liuba Costinovici. Ea susține că transferarea secției chirurgie la spitalul din Șoldănești a condus la ruinarea instituției curative din Cotiujenii Mari.

Gheorghe Harbur a consacrat ocrotirii sănătății 42 de ani, dintre care 35 de ani a lucrat medic-șef al spitalului și ulterior al Centrului de Sănătate Cotiujenii Mari. Doctorul regretă faptul că sătenii lui au rămas fără spital. El crede că satul Cotiujenii Mari a avut toate șansele să aibă un spital de invidiat. Fostul medic-șef susține că, prin anii 1988-1990, statul a alocat aproximativ 1,5 milioane de ruble pentru reconstrucția spitalului din Cotiujenii Mari. Aproximativ 300  mii de ruble ar fi fost suficiente pentru a finaliza lucrările la spitalul respectiv. Dar întrucât demarase campania de concentrare a instituțiilor medicale în centrele raionale, autoritățile de atunci au decis să nu mai aloce suma respectivă și lucrările de construcție au fost stopate.

Sute de copii au văzut lumina zilei la maternitatea din Cotiujenii Mari. Zeci de intervenții chirurgicale erau realizate săptămânal, iar cei care aveau pur și simplu nevoie de supraveghere medicală erau internați în secția de terapie.

Majoritatea intervie-vaților au remarcat că distrugerea spitalului din Cotiujenii Mari a fost primul pas de îndepărtare a populației de serviciile medicale de calitate.

Victor Sofroni

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker