Social

Istorii de succes incluse într-o antologie a bunelor practice

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, în cooperare cu Consiliul Europei, a elaborat şi mediatizat Antologia bunelor practici ale autorităților publice locale din Republica Moldova, ediția 2018. Lucrarea include istoriile de succes ale autorităților locale din Moldova, încheiate în anul 2018. Printre cele 37 de bune practici descrise în antologie regiunea Orhei figurează doar cu două istorii şi ambele vizează autorităţille oraşului Teleneşti.

  1. Construcția complexului sportiv de cartier prin implicarea băștinașilor

Cartea de vizită: orașul Telenești, 8 588 de locuitori. Primar – Vadim Lelic. Bugetul proiectului – 1 071 962 de lei. Finanțatori: Administrația publică locală, Asociaţia Băștinașilor „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Federaţia Moldovenească de Fotbal. Actori implicați: Primăria orașului Telenești, Asociaţia Băștinașilor „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, specialiștii de la PNUD Moldova, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Federaţia Moldovenească de Fotbal, Ziarul regional CUVÂNTUL, comunitatea locală și voluntarii.

Mai întâi a fost creată Asociaţia Frăţia Teleneştenilor de Pretutindeni. Astfel a fost impulsionat procesul de comunicare, transparenţă şi de menţinere a legăturii permanente între APL şi băştinaşii plecaţi peste hotare (peste 3  000 de persoane).

Au fost implicaţi băştinaşii teleneşteni stabiliţi în diferite ţări ale lumii, care au participat la identificarea proiectului şi peste 220 din ei au contribuit financiar la construcţia complexului dat, donând peste 110 mii de lei prin platforma de crowdfunding.

Astfel, cu suportul băștinașilor, în orașul Telenești a fost creat un complex sportiv multifuncțional în aer liber, construit în zona de sud a orașului şi care include un teren de minifotbal, teren de baschet și volei. Complexul are o suprafață de aproximativ 1  700 metri pătrați, fiind și cel mai mare teren sportiv din oraș. Prin urmare, cei 8  600 de locuitori ai orașului, inclusiv 700 de elevi de la Gimnaziul „Mihai Eminescu” și 120 de copii de la Şcoala sportivă, peste 230 de tineri și 125 de copii cu unul sau ambii părinți plecați peste hotare din regiunea de sud a oraşului, echipele sportive din raion şi republică care vin la diferite competiţii organizate pe aceste terenuri au acum acces la servicii sportive de calitate.

Proiectul a sporit interesul la copii, tineri şi adulţi faţă de practicarea sportului, care contribuie la menţinerea şi fortificarea sănătăţii acestora, formarea necesităţilor de perfecţionare fizică şi de practicare a unui mod de viaţă sănătos. Respectivii petrec mai mult timp pe terenurile sportive decât anterior. Totodată această practică a mobilizat băştinaşii migranţi să se implice în soluţionarea problemelor localităţii natale, crearea condiţiilor normale pentru practicarea sportului, a demonstrat că cetățenii din Telenești au spirit inovativ și creativ, iar dezvoltarea fizică şi spirituală, nivelul înalt al sănătăţii umane constituie un garant al îmbunătăţirii situaţiei demografice şi păstrării fondului genetic naţional.

 

  1. Construcția stației raionale de epurare și dezvoltare a sistemului

public de canalizare și epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar

Bugetul total – 29 000 000 lei. Finanțatori – USAID Moldova, Primăria orașului Telenești, Fondul Naţional de Dezvoltare Regională. Actori implicați: Primăria orașului Telenești, specialiștii de la USAID, PNUD Moldova, ADR Centru, ÎM Apă-Canal Teleneşti, ziarul regional CUVÂNTUL.

Datorită implementării acestui proiect, locuitorii raionului Telenești au acum o stație modernă de epurare a apei uzate cu o capacitate de 700 m3/zi care nu permite poluarea mediului. Proiectul a permis extinderea și reabilitarea infrastructurii de canalizare prin construcția a 18 km de rețele în satele Mihălașa, Mihălașa Nouă și Inești, precum și construcția a trei stații de pompare în orașul Telenești și satul Inești.

Beneficiari sunt peste 11300 de locuitori ai oraşului Teleneşti, satelor Mihălaşa, Mihălaşa Nouă şi Ineşti, 89 de agenţi economici, 1 528 de gospodării ţărăneşti şi fermieri, ÎM Apă-Canal Teleneşti, Primăria orașului Telenești.

Grație proiectului, s-a îmbunătăţit managementul serviciilor publice de canalizare prestate pentru 3   900 clienţi şi 7   400 potenţiali clienţi. A fost exclus pericolul de impurificare cu ape rezidu-ale a apelor râului Ciulucul Mic pe o lungime de 11 km (până la scurgerea în râul Răut) şi a terenurilor pe o suprafaţă de 10 hectare. S-au exclus cazurile de poluare a apelor de la suprafaţă şi freatice cu reziduuri din gospodăriile particulare. Solul este protejat de impurificare cu ape reziduale din haznalele provizorii construite în gospodăriile particulare. Proiectul a contribuit la îmbunătăţirea durabilă a condiţiilor de viaţă ale populaţiei, în special în privinţa îmbunătăţirii calităţii apei potabile şi a reducerii poluării, precum şi la reducerea sau eliminarea riscului de îmbolnăvire a populaţiei. Acest proiect va servi drept exemplu pentru iniţierea altor proiecte similare în regiune şi la nivel naţional privind dezvoltarea serviciilor publice de canalizare şi epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar şi regional, în special deservirea tehnică a acestor sisteme de utilităţi în mai multe comunităţi.

În special, elaborarea Strategiei de dezvoltare a serviciilor comunitare de canalizare şi epurare a apelor uzate la nivel micro-regional va favoriza crearea premiselor de dezvoltare a acestui serviciu în satele Ratuș, Verejeni, Ciulucani, Mândrești, Zăicanii Vechi, Zăicanii Noi.

Dintre elementele inovatoare ale acestei practici autorii antologiei au menţionat: ameliorarea esențială a climatului ecologic general, a sănătății fizice și spirituale a comunităților; extinderea activității întreprinderii municipale Apă-Canal Teleneşti, care asigură aprovizionarea cu apă și sanitaţie şi conectarea noilor consumatori; sensibilizarea opiniei publice privind importanţa dezvoltării domeniului alimentării cu apă şi sanitaţiei, aceste servicii fiind plasate în sfera activităţilor de interes economic general, care urmează să aibă un rol decisiv în îmbunătăţirea calităţii vieţii tuturor cetăţenilor; disponibilitatea organizaţiilor financiare internaţionale şi a ţărilor donatoare de a acorda asistenţă tehnică şi financiară, inclusiv resurse sectorului de  alimentare cu apă şi sanitaţie care necesită  investiţii foarte mari etc.

În imagine: Complexul sportiv multifuncțional în aer liber include un teren de minifotbal, teren de baschet și volei, construite conform celor mai moderne tehnologii. Activitatea complexului a început cu un meci amical de fotbal dintre locuitorii oraşului Teleneşti şi reprezentanţii Asociaţiei Băștinașilor ”Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”. Facebook: NOI.md | Odnoklassniki: Noi.Moldova

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker